(12.10 hodin)
(pokračuje Jaroslav Foldyna)

Jde o pokus vládní koalice odebrat rozhodování o veřejných věcech - veřejnoprávní televize je věc veřejná - a předat to do rukou nikým nevolených profesionálních politických aktivistů, protože ti se především nacházejí v těchto kovaných neziskových organizacích, jako je ten Člověk v tísni. Do tísně se dostává demokracie v České republice a vy to všichni cítíte.

My tady samozřejmě, když kritizujeme Českou televizi, tak si pojďme říct, co vlastně kritizujeme nejvíc. My kritizujeme nikoliv redakci kultury a tak dále, my tady víceméně kritizujeme zpravodajství České televize, které je víc jak veřejnoprávní, tak účelové. Ale samozřejmě otázkou je, jak to každý cítí. My to cítíme tak, vy to zase cítíte jinak. Na to asi máme všichni právo. Tak je to velmi složité.

Tady v tom vy chcete předat část kompetencí nebo pravomocí volit členy rady v Senátu. Není důvod se domnívat, že by fakt, že Rada České televize, která bude volena Senátem, měla nějak zlepšit činnost té Rady České televize. Je to velmi pochybné. Senát přece nebyl zřízen proto, aby volil Radu České televize. Senát je takovým kontrolním mechanismem. Do této chvíle parlament má větší volební účast, čili Senát, byť je kontrolním mechanismem, tak účast ve volbách do Senátu je 10, 12, 14 %, to znamená příbuzní senátora plus několik vesnic okolo, a přece jenom to portfolio voličů u parlamentu je poněkud větší. Takže ta zkušenost tady z minulosti není negativní. Vy si jenom prostě chcete zajistit větší vliv, protože vnímáte to, a my také to vnímáme, že v Senátu máte větší oporu svých kandidátů.

Když se podíváme na to, že byl odstavec 3 tohoto paragrafu 4 úplně vypuštěn, to znamená, co bylo vypuštěno? Poslanecká sněmovna může radu odvolat, neplní-li rada své povinnosti stanovené tímto zákonem nebo pokud Poslanecká sněmovna dvakrát po sobě neschválí výroční zprávu o činnosti a tak dále. Podívejme se, co to vlastně v důsledku bude nebo může znamenat. Důsledek bude takový, že v případě, kdy Rada České televize nebude řádně plnit své zákonné povinnosti, což znamená například nezvolí generálního ředitele České televize a ta zůstane bez řádného řízení, odmítne se zabývat rozpočtem České televize, nebude kontrolovat účelové hospodaření České televize, nebude sledovat naplňování požadavků práv Evropské unie o transparentnosti finančních vztahů v České televizi, odmítne hlasovat o statutu České televize. To stále mluvím o povinnostech té rady, které se vypouštějí tím, že se ten odstavec 3 v zásadě škrtá. Odmítne hlasovat o návrzích generálního ředitele na zřízení nebo zrušení televizních studií, odmítne se zabývat stížnostmi občanů, nebude dohlížet na plnění úkolů veřejné služby, nebude hlasovat o schválení dlouhodobého programového plánu, neurčí mzdu generálnímu řediteli a tak dále - tak co budeme dělat? Ona vlastně ta rada nemusí, tím vypuštěním toho odstavce nemusí dělat nic a my v zásadě ji nemůžeme odvolat, protože bude odvolávána po jednom, tak jak se nám bude nebo nebude líbit. Já se domnívám, že to nezkvalitňuje činnost České televize. Tyto úpravy jsou docela účelové. Ono to kouká trošičku tomu jak sláma z bot.

Víte, kolegové a kolegyně, tady je velká dělicí čára. Já jsem tady od roku 2010 a ta dělicí čára je intenzivnější. Stále roste. Jsou tu poslanci opozice a vládní koalice. Není tu žádný kompromis, neexistuje kompromis. Vzájemně se napadáme a ta věcnost se vytrácí. A já se domnívám, my nemáme jediný důvod věřit v dobro nebo v dobrý úmysl těch nových zákonů, které vy stanovíte, protože vlastně už samotným vládním programovým prohlášením a stávající činností stávající vlády je všechno úplně jinak. Vy jste přece nikdy neříkali, že budete krátit valorizaci. Vy jste nikdy lidem neříkali, že budete připravovat zákon, kterým změníte odchod do důchodu na 68 let. Vy jste prostě totálně přehodnotili své programové prohlášení úplně jinak. V Bibli stojí napsáno, že Satan se převléká za anděla světla. Víte, tak by se dala nazvat ta vaše činnost taková. Vy jste prostě hezky tomu ptáčkovi zpívali, než jste ho lapli. A když jste ho teď lapli, tak máte limitovanou dobu, abyste tu klícku hezky drželi a změnili ty podmínky.

A o co vlastně jde? My tady vlastně bojujeme do jisté míry o svobodu a demokracii, kterou vy svými krůčky velmi sofistikovaně ořezáváte. Vy chcete bránit svobodu a demokracii, až tady žádná nebude. My už jsme to všichni zažili. Ta slova, kterými se zaštiťujete... je to příliš. Je už to příliš. A sledujte, i ta veřejnost jaksi ztratila důvěru. Když se podíváte na tu diskusi kolem České televize na sítích, tak už to není tak jednoznačné, že by Česká televize byla tím nejsledovanějším, zejména myslím tím redakci zpravodajství. Velmi pochybné jsou ty kroky a pořady. A to vůbec jsme se tady nebavili o tom hospodaření s těmi 6 miliardami. To je super záležitost také. Určitě by se nad tím dalo diskutovat.

Já se domnívám, že ta novela je velmi účelová a má za úkol a za účel dát vládní koalici větší moc. Ta verva, s jakou to prosazujete, to veřejné hlasování, kterému předcházelo to vzájemné ukazování lístků, kdo jak volí, tak cítíme i uvnitř koalice, že je tady celá řada lidí, kteří pořád reálně uvažují a reálně chodí mezi lidi a vnímají to, že jde o svobodu a že jsou tu v rámci pětikoalice uvnitř toho uskupení pořád ještě síly, které vnímají to, že v roce 1989 jsme si vybojovali demokracii a svobodu a že ji musíme do jisté míry ochraňovat stále více a více.

Proto se domnívám, že tento návrh vaší novely je pro nás naprosto nepřijatelný, a jak tady Tomio Okamura přečetl v té své poznámce, a souhlasím s vámi, ona to nebyla poznámka k vystoupení předchozích kolegů, ale to stanovisko, a já to stanovisko přetlumočím. Vy prostě chcete účelově převzít ještě větší moc nad Českou televizí, která v této chvíli vám nedělá žádné naschvály, ba naopak, my to všichni sledujeme a vidíme, Česká televize ve svém válečném zpravodajství je asi televizí, která nejsilněji ukazuje lidem, kde je a kde není pravda ve válečném konfliktu. Ten konflikt není náš a my to dobře víme, nicméně když to v podání zpravodajství České televize sledujete, tak to vypadá, jako že už jsme v té válce až po uši. My jako SPD ani jeden hlas na schválení této novely nedáme. A to byl v zásadě celý obsah toho, co jsem tady ve svém vystoupení chtěl říct. Děkuju. (Potlesk poslanců SPD.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji a další do obecné rozpravy je přihlášen pan poslanec Novák. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Marek Novák: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Dámy a pánové, ono to pokračování dnešní mimořádné schůze k bodu, k novele zákona o České televizi a Českém rozhlasu je skutečně dalším smutným mementem této koalice. My jsme tu vlastně dneska proto, abychom byli svědky, jak opět na sílu, pokud se vám to povede - a jak jinak v tomto volebním období? - ohýbá pětikoalice zákony, a tentokrát o České televizi a Českém rozhlasu. A přesně tak, jak se vám to hodí do pětikrámu. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP