(10.10 hodin)
(pokračuje Marek Výborný)

No, a protože od tohoto čísla, od tohoto údaje se odvíjí i výpočet mimořádné valorizace ze zákona, tak samozřejmě ten náklad najednou nebyl 15 miliard, ale byl 34,8 nebo 38,4 miliardy, to není teď důležité. Dramaticky více. No a od tohoto bodu, od tohoto jasného, Českým statistickým úřadem sděleného data se potom odvíjejí všechny následující kroky, které učinila vládní koalice, vláda jako celek, Ministerstvo práce a sociálních věcí. A vzhledem k tomu, že je opět jasně dáno, že o mimořádné valorizaci a její výši musí vláda rozhodnout do 50 dnů vládním nařízením, do 50 dnů od konce měsíce, kdy došlo k tomuto skokovému narušení inflace, čili od 31. ledna, tak bylo také zřejmé, že ten zákon musí být nejpozději 22. března účinný, to znamená zveřejněný ve Sbírce zákonů.

Proto vláda přistoupila v okamžiku, kdy zástupci opozice, s kterými o tom bylo jednáno - opět není pravda, že nebyli dotazováni, byli dotazováni - jasně sdělili, že nepřistoupí na projednávání tohoto návrhu režimu § 90, kdy by to teoreticky bylo stihnutelné, a už dopředu avizovali všechny možné obstrukce, tak vládě skutečně nezbylo nic jiného než použít tento krajní nástroj, nikdo z toho nemáme radost, ale tento krajní nástroj, to znamená § 99 a projednávání návrhu ve stavu legislativní nouze. Je to opřeno o nález Ústavního soudu z 1. března roku 2011, kdy už tehdy v obdobném případě bylo jasně řečeno, že jsou splněny podmínky pro projednávání návrhu ve stavu legislativní nouze, tak jak je Ústavní soud definoval, a to proto, že v jednacím řádu se jasně hovoří v § 99, že lze projednávat zákony ve stavu legislativní nouze v případě, že - cituji - státu hrozí značné hospodářské škody. A není to jenom 19,4 miliardy vázané k valorizaci 1. července tohoto roku. Samozřejmě to má konsekvenci do všech dalších valorizací a my se kumulativně dostáváme k částce 100 miliard korun. A já pevně doufám, že bez ohledu na to, k jakému politickému klubu tady kdo patří, tak o částce 100 miliard korun nikdo nebude pochybovat, že jsou vážné hospodářské škody.

Právě proto tedy vláda přistoupila s ohledem k nevůli opozice jednat v jiném režimu, tak abychom splnili tu podmínku 22. března, k projednání ve stavu legislativní nouze. Proto si jsem si dovolil tady jasně, snad srozumitelně, vysvětlit všechny důvody, které k tomu pana ministra Jurečku a vládu vedly, a právě proto vás chci požádat, abyste stav legislativní nouze podpořili, aby se o tom nevedla rozprava nad rámec toho, abychom vlastně se nedostali do protimluvu. Pokud jsme ve stavu legislativní nouze, tak máme jednat skutečně ve stavu legislativní nouze, čili v nějakém rozumném časovém rámci, a neříkám, že musíme za hodinu hlasovat, ale v nějakém rozumném časovém rámci, protože pak skutečně jako zákonodárci budeme ctít to, co je napsáno v návrhu tohoto zákona. Děkuju pěkně.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Já ještě upřesním, že schůze je svolána podle § 51 odst. 4, jsme však v režimu § 99 jednacího řádu a vyloučen je § 53 odst. 1.

Nyní tedy s faktickou poznámkou chce reagovat na toto vystoupení paní poslankyně Berenika Peštová. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Já děkuji za slovo, paní předsedající. Já samozřejmě tím, že je otevřená rozprava, proto jsem tam dala faktickou poznámku. Mě zaujalo vystoupení vaše, pane poslanče, prostřednictvím paní předsedající, když jste řekl, že pan premiér zesinal, když viděl tu částku, nebo pan vicepremiér zesinal. Já se divím, že nezesinal, když tam v tom rozpočtu měl tu nulu. To bych zesinala zase já. Že zesinal až ex post. To je jedna věc.

Jsem známá tím, že samozřejmě dbám na to, aby ten legislativní postup byl správný, protože, jak víte moc dobře, osm let jsem tu legislativu připravovala. Proč jste tedy ve své podstatě tento rok neudělali tu legislativu řádně, aby tato legislativa byla platná od 1. 1. 2024? Proč to ženete přes legislativní stav nouze?

A další věc, co říkám, to jsou stát dotazy na vás. Když tady říkáte o našich důchodcích, že způsobí hospodářské škody, to jako... mám to chápat tak, že ti důchodci, kteří mají ten důchod neustále, tak doteď ty hospodářské škody nezpůsobovali? Způsobí je tou valorizací, která je tady díky této vládě 17,5 %, a ten zákon je měl právě ochránit před tím, když tato situace nastala, že jsme nikdo nečekali, že tato situace nastane, to je fakt, ale taky nikdo nepředpokládal, že to takhle vyženete tu inflaci a že se dostaneme tam, kam jsme se dostali! (Potlesk vlevo.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Další s faktickou poznámkou je přihlášen pan poslanec Vondráček, následuje paní poslankyně Ožanová. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Radek Vondráček: Paní předsedkyně, děkuji za slovo. Jsem zlehka překvapen, že je otevřená rozprava, tak nám to začíná dřív. Já jenom, něco mi tam chybělo, pane předsedo, protože už jsme tady stav legislativní nouze řešili vícekrát a vždycky, třeba u pandemického zákona, nebo co to bylo, zdanění neočekávaných příjmů, vždycky vystoupil někdo z koalice - nebo co jsme dělali ve stavu legislativní nouze? Windfall tax? Pandemák jednou a pak ještě nějaký daňový zákon taky. (Debata poslanců stojících okolo řečnického pultu.) Možná zastropování. Omlouvám se těm, co neslyší, že na mě mluví pan ministr. Já jenom že vždycky vystoupil třeba pan předseda Benda a říkal, že z toho nemá vůbec radost, ale že už je to naposled. Vy jste taky řekl, že z toho nemáte radost, ale zapomněl jste tedy ještě dodat, že to je naposled, protože mně už to v tom chybělo. Říkáte to pořád. Měli byste v tom být konzistentní. Děkuji. (Potlesk vlevo.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Další s faktickou poznámkou je přihlášena paní poslankyně Ožanová a následuje pan poslanec Juchelka. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Děkuji, vážená paní předsedkyně. Vážení členové vlády, děkuji, že je vás dneska tady trochu víc. Vážené kolegyně, vážení kolegové, já s tím mám opravdu problém. Chci reagovat na kolegu Marka Výborného, prostřednictvím paní předsedkyně. Já mám problém se zdůvodněním legislativního stavu nouze. Je pravda, že ve svém projevu se tím budu zabývat obšírněji, ale nicméně říct, že zákonná valorizace způsobuje hospodářskou škodu, je prostě absurdní. Já když jsem se připravovala, tak mi ta vládní rovnice, kterou si dovolím sdělit - důchodce rovná se hospodářská škoda - přijde opravdu absurdní. Prosím, nezdůvodňujte svoji neschopnost tímto způsobem a neříkejte, že se jedná o legislativní stav nouze. Děkuji. (Potlesk vlevo.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Pan poslanec Juchelka s faktickou poznámkou, pak následuje pan poslanec Foldyna.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Já taktéž moc děkuji. Vážené kolegyně, vážení kolegové, já bych tady spíše očekával, že ten stav legislativní nouze bude obhajovat některý z právníků, kteří jsou ve vládě, například odcházející pan ministr spravedlnosti Blažek, který nám k tomu řekne své stanovisko, nebo tady pan ministr Šalamoun, Šalomoun, pardon, který je v Legislativní radě vlády, a také mě zajímá samozřejmě i spousta právníků, kteří sedí v lavicích vládní koalice. Tady máme paní poslankyni Decroix, prostřednictvím paní předsedající, pana poslance Haase, to jsou všechno renomovaní právníci, a mě zajímá, jestli oni jsou skutečně komfortní s tím, že budeme tady tento velmi vážný zákon, který, a to je ta druhá legislativní věc, který je opravdu taktéž na vodě, budou obhajovat, a jakým způsobem to obhajovat budou, abychom na to mohli reagovat. A samozřejmě, že pan předseda klubu Výborný, vaším prostřednictvím, je velmi statečný, že jako pedagog tady obhajuje stav legislativní nouze, nicméně si myslím, že by to měla být záležitost právníků. Proto moc prosím, aby pan ministr jeden jako druhý tady vystoupili a řekli nám, proč se tady toto děje ve stavu legislativní nouze, když vláda na změnu toho valorizačního mechanismu měla třeba půl roku, čtyři měsíce a mohlo to jít v klasickém legislativním procesu. Děkuji. (Potlesk vlevo.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Pan poslanec Foldyna s faktickou poznámkou. Následuje pan poslanec Okleštěk. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jaroslav Foldyna: Děkuji vám, paní předsedkyně, za slovo. Dámy a pánové, jednou se vaše děti budou stydět za to, že vy jste tady teď byli. Věřte mi, že se budou stydět, protože jestli si myslíte, že je valorizace starobních důchodů ohrožením této republiky, že je to ohrožením lidských práv nebo že to je ohrožením nějakých hospodářských škod, tak to jste hodně na omylu. Vy jste si prostě vymysleli, že pod vějičkou těchto věcí dneska v legislativně úplně jiném procesu přijmete to, že okradete české důchodce. To je prostě tristní, co se v této Sněmovně děje. A já věřím tomu, že jednou vás vaše děti za tohle budou soudit! (Celá řeč pronesena velmi hlasitě.)***




Přihlásit/registrovat se do ISP