(11.00 hodin)

 

Poslankyně Eva Fialová: Děkuji. Já budu reagovat na pana ministra Jurečku. Ráda bych mu připomněla jeho slova z minulého volebního období na 104. schůzi 25. 1. 2021, kde jsme probírali taky legislativní stav nouze, a týkalo se to zákona o veřejném zdraví, takzvaný covid pas jsme tu měnili. A sám pan poslanec - v tu dobu - Marian Jurečka uvedl k otázce stavu legislativní nouze - a teď budu citovat: Já k tomu mám několik stručných poznámek. Kladu si otázku, vládo, jste normální? S tímhle přístupem běžte fakt do háje. Tady byly momenty, kdy bylo potřeba ty věci řešit, řešili jsme tady pandemický zákon, tak se normálně komunikovalo, přišlo se, řeklo se, hledáme parametry na shodě, uděláme to ve stavu legislativní nouze. Sedli jsme na to, za čtrnáct dnů byl hotový legislativní proces. Teď žádná dohoda, žádné avízo, žádná snaha o jednání o shodě na parametrech. Přijdete s tak širokým návrhem, chcete ho teď v legislativní nouzi, zasahujete tam do věcí, které jsou na hraně ústavnosti nebo za ní. To fakt není normální postup. Stáhněte to, vrátíme vám to k přepracování. My nabízíme naše experty na covid, Anticovid tým, a přijdete s tím případně znovu. Ale s tímhle postupem fakt ne. A nezkoušejte nás tady vydírat, že teď je to tady opravdu za minutu dvanáct, teď se to musí řešit. A pokračujete... a končíte: Takhle fakt ne.

Ptám se tedy, pane ministře, v čem je rozdíl mezi hranou ústavnosti tehdy a dnes, kdy jste nám tu citoval z důvodové zprávy. (Předsedající: Čas.) Co se stalo, že jste tak obrátil svůj názor? Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Pan poslanec Králíček s faktickou poznámkou, následuje pan poslanec Vondráček. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Robert Králíček: Vážená paní předsedkyně, pane ministře, kolegyně, kolegové, já bych chtěl ve své krátké faktické poznámce reagovat na pana poslance Výborného, na pana místopředsedu Skopečka i na pana ministra Jurečku. Já se domnívám, že v té diskusi, ať bude jakákoliv, se prostě neshodneme. Padají tu naše argumenty, padají tu vaše argumenty. Ale co chci říct a zdůraznit, že jsem čekal od vládní koalice, která měla unikátní příležitost, aby po těch vypjatých prezidentských volbách přišla za opozicí a ukázala společnosti, že jako politici jsme schopni společně jednat a na zásadních otázkách, což si myslím, že valorizace důchodů je, se prostě shodnout a přijmout takový zákon, který bude udržitelný několik let. A ti občané budou vědět, že i politici jsou schopni jednat a přijít s rozumným návrhem, který pro tyto lidi bude. Co jste udělali vy? Vy jste po prezidentských volbách zařadili vyšší rychlost vašeho parního válce a svými 109 (?) hlasy si tady rozdrtíte cokoliv.

A chtěl bych se pana Jurečky zeptat, kdo bude zodpovědný za to, když prohrajete Ústavní soud a budete platit nejenom ty valorizace, které důchodcům náleží, ale i penále, které bude minimálně stomilionové? Kdo osobně bude zodpovědný za ty peníze navíc, které tady riskujete a které vyhodíte potom?

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Pan poslanec Vondráček a připraví se pan poslanec Zlínský. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Radek Vondráček: Děkuji. Já bych chtěl reagovat na celou řadu svých předřečníků. Samozřejmě je to lehce chaotické, protože těch přihlášek je hodně. Já jsem se hlásil v okamžiku, kdy vystoupil pan předseda Výborný a reagoval na pana, mého ctěného kolegu Ríšu Brabce, který si myslím, že vtipnou formou poukázal na to, že je nám ho líto, protože zřejmě on byl určen k tomu, aby obhajoval neobhajitelné. Myslím si, že Richard to řekl vtipně, kultivovaně a že to právě do té rozpravy patří.

V reakci třeba ještě na pana Výborného, který říkal, že diskuse ano, ale že by neměla být dlouhá. Ale ta diskuse je principiální a já jsem přesvědčený, já vím, že mezi vámi, zvláště mezi třeba těmi ostřílenými poslanci ze strany ODS, jsou lidi, kteří si uvědomují, že nejsou splněny podmínky stavu legislativní nouze, že je to zneužití. A o tom by teď měla být hlavní debata. A proto ta debata bude, protože je pro nás stěžejní, principiální. A ty důchody, o těch se teprve bavit budeme. Ale teď jde o to, že používáte metodu, o které jste několikrát řekli, že z toho radost nemáte, ale zase jste ji použili, a teď je to nejflagrantnější a je to u velmi citlivé otázky.

A to, co my tady dneska řešíme, jestli to projde, to znamená do budoucna, že pak přijdou další a zneužijí to ještě víc. Vy tady vytváříte další precedens. Tady je problém, že se vyprazdňuje ten pojem "stav legislativní nouze". Už je to dávno za tím, kde to definoval Ústavní soud, už si to definujete po svém, obcházíte to, a pak přijdou další, a samozřejmě že po vás přijdou další, tahle vláda tady není napořád, přijde někdo jiný a vyprázdní to ještě víc. Připomíná mi to jeden článek, který jsem nedávno četl, že zvlášť pro tu mladší generaci už se vyprázdnil pojem "ty vole", že už to vůbec není vlastně nic vulgárního. Tak vy vyprazdňujete pojem "legislativní stav nouze". Já nechci, abychom si za chvilku říkali stav legislativní nouze, ty vole. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Já bych přece jenom ale si myslela, že my to ještě, naše generace, chápeme jako ne úplně vhodné používat tady za tímto pultíkem.

Pan poslanec Zlínský a následuje pan poslanec Michálek.

 

Poslanec Vladimír Zlínský: Vážená paní předsedající, děkuji za slovo. Vážené dámy a pánové, já si dovolím reagovat na pana ministra Jurečku, vaším prostřednictvím. On při svém prvním vystoupení tady řekl něco v tom směru, že bychom měli brát v úvahu i problematiku mladší generace. Já mám trochu obavu, jestli tady nevykopáváme válečnou sekeru nějakého mezigeneračního konfliktu, protože se obávám, že v takové nějaké konfliktní situaci bude velice těžké se domluvit na reformě důchodového systému, což nás určitě čeká v budoucnu, to je nepopíratelné, protože všichni, nebo ti, kteří se o to zajímáte, o ty demografické změny, které jsou v naší populaci, tak víte, že se blíží neodvratně rok, kdy odejdou do důchodu takzvané Husákovy děti, a vlastně je budou takzvaně muset, jak by někdo řekl, živit lidé, kteří se narodili po roce 1989, kdy ta demografická situace, ta porodnost, byla velmi nepříznivá.

Takže já bych tady zmínil to, že bychom se měli začít bavit o tom, jak zvýšit porodnost a zachránit, co se ještě dá, a namísto toho, abychom hovořili, že máme u nás devadesát nebo kolik... více pohlaví, bychom se měli zaměřit na to, že základem porodnosti je rodina, to znamená dvě pohlaví, žena a muž, a nikoliv devadesát pohlaví, nedovedu si představit, jak zdůrazňování devadesáti pohlaví povede ke zvýšení porodnosti v České republice. Děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji za dodržení času. Nyní následuje pan poslanec, předseda Michálek. A připraví se paní poslankyně Mračková Vildumetzová. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jakub Michálek: Děkuji za slovo. Vážená paní předsedkyně, vážené kolegyně, vážení kolegové, pojďme prosím nechat v rozpravě vystoupit i ministry, například tady pana ministra pro legislativu, který může osvětlit důvody, proč vláda zvolila stav legislativní nouze a proč jsou splněny ty podmínky pro jeho průběh. To bychom se pak snad dozvěděli, že podmínky legislativní nouze chápe Ústavní soud šířeji, tak, že zahrnuje i důsledky mimořádné skutečnosti, včetně jejich dopadu do státního rozpočtu. Je na to judikát Ústavního soudu, kde to Ústavní soud hezky vysvětluje.

A my tu samozřejmě máme mimořádné okolnosti. Zdražování v obchodech nevytvořila vláda, vláda nevlastní obchody a neřídí trh. Je to důsledek války na Ukrajině, zdražování energií a tak dále, to všichni dobře víme. (Nesouhlas a bučení poslanců ANO.) A Maďarsko, které je nám dáváno někdy za vzor, to je na tom s inflací ještě daleko hůře. Naštěstí v Česku jsme na tom mnohem lépe než v Maďarsku. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP