(12.10 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče. Nyní s faktickou poznámkou pan ministr Jurečka, připraví se pan poslanec Brož. Prosím, máte slovo.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí a ministr životního prostředí ČR Marian Jurečka: Děkuji. Jsem rád, že ta debata se už začíná soustředit na tu otázku, o čem máme za chvíli tady hlasovat, a tedy o potvrzení toho, že budeme projednávat tento návrh zákona ve stavu legislativní nouze, jak je navrženo, s tím, že tady chci jasně říci - a je to i v tom odůvodnění, které máte všichni k dispozici - že my jsme, a to jsme deklarovali veřejně, předpokládali, že bude mimořádná valorizace v letošním roce. Já jsem to ve veřejném prostoru opakovaně sděloval, říkal jsem i, že ten očekávaný odhad je někde do částky 20 miliard korun, to také ode mě zaznívalo. Ale ta změna situace nastala po zveřejnění dat od Českého statistického úřadu za měsíc leden, což se stalo 10. února v pátek v 9 hodin, kdy ten meziměsíční nárůst mezi prosincem a lednem byl opravdu velmi výrazný. To je ta změna, která opravdu přinesla i velmi výrazný nárůst finančních dopadů na státní rozpočet v letošním roce i ve všech dalších letech, protože v okamžiku, kdy dojde jednou k tomu zvýšení, které už je potom dáno rozhodnutím pro každého individuálního příjemce důchodu, tak toto už nelze jakkoliv upravovat. Rozhodné datum, kdy musí o tom vláda rozhodnout podle současného znění zákona, je do 23. března. A poté, co 10. února byla tato data zveřejněna, tak jsem postupoval, si myslím, věcně, transparentně i v komunikaci vůči opozici, kdy jsem tuto informaci 16. února prodiskutovával, 15. února večer jste dostali všichni do mailu ten návrh. A myslím, že je zřejmé, co je tou podstatou, proč v této situaci legislativní nouze a s jakými dopady na státní rozpočet, včetně souvislostí, co to bude znamenat pro všechny příští vlády, že tyto peníze dneska nejsou kryté odvody na pojistném atak dále.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane ministře. Nyní vystoupí s faktickou poznámkou pan poslanec Brož, připraví se paní poslankyně Mračková Vildumetzová. Prosím, máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Lubomír Brož: Děkuji, paní předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, já jsem se do těch faktických nechtěl zapojovat, ale musím reagovat na některé věci, které tady padly ze strany zejména pana Jurečky a pana Marka Výborného.

My tady slyšíme pořád, že jsou nám předkládána nějaká fakta. Ta fakta jsou prostě jednostranná, jsou zabalena, tak jak si vláda představuje, jak by to chtěla vysvětlovat. Ale jedním a podstatným faktem je to, že podle zákona, který dnes, teď, v tuhle chvíli ještě platí, tak mají důchodci nárok v červnu na zvýšení důchodů v průměru o nějakých 1 700 korun. A vy jim tu částku nyní změnou zákona chcete snížit na 700. Vy pořád říkáte, že jim nic neberete, ale v tuhle chvíli jim opravdu berete. A ta diskuse je samozřejmě legitimní, ale proč se o tom nebavit normálně? Proč ve stavu legislativní nouze? Tak jak to tady padlo od mnoha kolegů, posuňme to, ať může ta nová valorizace platit třeba od 1. 1.2024. Tady chybí absolutně jakékoliv další věci. Vy totiž vytváříte obrovský precedens. Za rok bude inflace ta samá zase, takže už se nepřidá vůbec nic, ale možná se jim sníží, protože budou hrozit závažné, závažné škody. To je prostě něco, s čím vy přicházíte, a otevíráte hrozně Pandořinu skříňku.

A zaslechl jsem tady, že vám nemáme vkládat, že vytváříte nějaký mezigenerační konflikt. Ale vždyť to ze všech vašich prohlášeních slyším: mladé generace teď budou muset zaplatit to, co my teď v červnu důchodcům dáme. Ježíš, co to je za argument? A to je to, že nevytváříte ten mezigenerační problém? Stavíte úplně otevřeně generace dneska proti sobě. A běžte se bavit s lidmi, co vám řeknou, jak jsou rozhádané rodiny dneska. A teď po tomhletom úplně konkrétně. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče. Nyní vystoupí paní poslankyně Mračková Vildumetzová s faktickou poznámkou.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji, paní místopředsedkyně, za slovo. Já bych si dovolila zareagovat na ministra pro legislativu. Ministra pro legislativu, který se od 12 hodin omluvil. A my tady projednáváme potvrzení stavu legislativní nouze. Je to normální? Takže tahle vláda si svolá mimořádnou schůzi k zákonu o důchodovém pojištění, kde chce důchodcům vzít to, na co mají nárok, chtějí to projednat ve stavu legislativní nouze, a není tady ministr pro legislativu? A je od 12 hodin omluven? To jako opravdu? To je jako další výsměch občanům této republiky? Proč tady ten ministr není? Proč tady nesedí? Proč neodpovídá na naše otázky? Může mi na to prosím někdo odpovědět? Jak je vidět, tak asi ne, protože ministr pro legislativu se od 12 hodin omluvil. Nehorázné!

Druhá věc. Navrhla jsem tady přerušení schůze. Musím konstatovat, že paní místopředsedkyně měla pravdu, tímto se jí omlouvám. Opravdu podle jednacího řádu to může navrhnout předsedající nebo předseda poslaneckého klubu. Ale to nic nemění na tom, že jsem tady řekla ty důvody, a jsem přesvědčena o tom, že stav legislativní nouze není, že by se to mělo projednávat ve standardním legislativním procesu. A nemáme tady ani ministra pro legislativu. Takže si dovolím dát jiný procedurální návrh, a to na přerušení bodu do 30. 6. 2023. A prosím vás, paní předsedající, abyste o tom dala hlasovat bezprostředně! Děkuji. (Ministr Stanjura mimo mikrofon: Není žádný bod.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Já se omlouvám, paní poslankyně. Jen abychom si to vyjasnili. Podle § 54 odst. 8 můžeme přerušit projednávání bodu pořadu a další jednání o něm odročit. Já se omlouvám, ale my ještě jsme neschválili pořad schůze, a tedy jsme daný bod neotevřeli. (Poslanci přicházejí do sálu.) Takže v tomto případě bychom pokračovali dál a považuji tento váš návrh za nehlasovatelný. Budeme tedy pokračovat. Koukám, že se páni poslanci a poslankyně proběhli, hlasovat zatím nebudeme.

Nyní s faktickou poznámkou vystoupí pan ministr Stanjura, připraví se pan poslanec Hendrych.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Děkuju za slovo, paní místopředsedkyně. Sice vedeme standardní rozpravu a ne faktické, ale to vlastně nevadí. Tak mi dovolte, nedělám to často, ale abych odcitoval pár vět. Ekonomické okénko: Ve vyspělých zemích je standardem mít oddělenou měnovou a fiskální politiku. Fiskální se věnuje výši daní či státním výdajům, měnová výši inflace a stabilitě měny. Ústava České republiky říká, že péče o cenovou stabilitu je cílem České národní banky, nikoliv premiéra ani ministra financí.

Poslouchám tady hodinu a půl nebo dvě v mnoha vystoupeních opozičních poslanců, jak vláda málo bojuje s inflací. Myslím, že je fér zmínit i autora toho ekonomického okénka, koho jsem citoval, byla to Alena Schillerová. Paní poslankyně Alena Schillerová. Seděla v jiné lavici. Tak zkuste, paní předsedkyně, prostřednictvím... Prostřednictvím ne, zkuste sama vysvětlit členům vašeho klubu toto ekonomické okénko, které jste tak publikovala.

Za druhé chci říct, bohužel čeština v těch příslovích používá tykání, tak se omlouvám, nemyslím to tak, ale použiji okřídlené české přísloví - podle sebe soudím tebe. Kdo dal pokyn k nové prognóze? No já ne. Žádné takové pokyny nevydávám, s žádným cílem. Na to je odborný aparát ministra financí a já jsem předpokládal, že nikdy žádný ministr financí žádný pokyn nedal. (Předsedající: Čas.)***




Přihlásit/registrovat se do ISP