(12.30 hodin)

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji, paní místopředsedkyně. Já jsem chtěl reagovat na pana ministra, takže můžu napřímo bez předsedajícího, na to dělení zodpovědností. (K ministru Stanjurovi.) Pane ministře, na vás. Ano, souhlasím s tím, že monetární neboli měnovou politiku má na starosti ČNB, fiskální neboli rozpočtovou - tak si tady uděláme takové ekonomické okénko, takovou osvětu - má na starosti především vláda, nicméně v tom případě nerozumím tomu, pane ministře Stanjuro, proč tedy před volbami jste tady mluvili o Babišově drahotě v momentě, kdy tady byla 5,5procentní inflace. To mi tedy v tom případě vysvětlete! Platí-li ta teze, že za cenovou stabilitu, a já souhlasím s tím, nese generální zodpovědnost Česká národní banka, pak neplatila teze o Babišově drahotě. Nemůže platit obojí, jak vy vždycky říkáte. To není možné.

Ale já tady připomenu, že i vláda má ty nástroje. Například snížení daně na nulu u energií v listopadu, v prosinci 2021 srazilo tu inflaci. Srazilo tu inflaci a potom v lednu 2022 ona opět vyběhla. To znamená, že vláda má ty nástroje. Primárně politicky za to nenese odpovědnost na rozdíl od ČNB, ale ty nástroje má, pane ministře. A já říkám, buď to platí vždycky, anebo nikdy. Ale nemůže to platit podle toho, jestli člověk je v opozici, nebo v koalici. A já říkám, že vy jste i tu kampaň vedli na tom, že tady byla Babišova drahota, kde ta inflace byla třikrát nižší, než je teď. V tom případě teď je to koho drahota? Fialova? Stanjurova? Nebo koho? Ať je to fér, anebo nebyla ani předtím Babišova. Ale nemůže platit obojí! Děkuji. (Potlesk poslanců hnutí ANO 2011.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní pan poslanec Brabec s faktickou poznámkou, poté pan ministr Stanjura. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Richard Brabec: Děkuji za slovo, vážená paní předsedající. Já jsem rád, že po mně vystoupí pan ministr financí, protože já jsem se ještě v té své faktické poznámce před chvílí nedostal k jednomu tématu, které jsem také chtěl otevřít, už jsem to nestihl, a to by mě opravdu zajímalo, a zatím si myslím, že to tady příliš nezaznělo, a to je ten argument způsobení těch takzvaných hospodářských škod, pokud by k té valorizaci došlo. Když to vezmu trochu, jenom trošku nadnesenou logikou, tak znamená to tedy, že Babišova vláda způsobila hospodářské škody tím, že zvedla platy třeba učitelům, vojákům, policistům a dalším? Znamená to, že každé zvýšení tedy platů, v tomto případě důchodů, znamená hospodářské škody pro stát? To je skutečně novátorská metoda, jak tohle posoudit. Já tedy v tu chvíli říkám, jsem hrdý, že naše vláda, pokud byste to hodnotili jako hospodářskou škodu, způsobila takové hospodářské škody, že si zlepšili život učitelé, policisté, důchodci a další! (Potlesk poslanců ANO 2011.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní pan ministr Stanjura s faktickou poznámkou a dále je přihlášena paní místopředsedkyně Dostálová. Prosím, máte slovo, pane ministře.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Nejdřív k panu poslanci Nacherovi. Já jsem citoval Alenu Schillerovou. To nebyl můj názor, tak prosím veďte tu polemiku, která je bezesporu správná, na vašem klubu. Ne se mnou! Já jsem ji citoval přesně, co říkala ona. Já s tím nesouhlasím, tak jak to napsala. Já si myslím, že podstatný díl odpovědnosti má ČNB a mnohem menší díl má vláda. Říkal jsem to tehdy, říkám to teď. Na rozdíl od paní poslankyně Schillerové jsem nezměnil názor jenom proto, že sedím v jiné lavici.

A teď k tomu - to sice není k legislativní nouzi, ale pořád o tom tady mluvíme, před chvílí pan poslanec Brabec. Myslím si, že ten poměr mzdy k důchodu, ať už hrubé, nebo čisté, je prostě objektivní fakt. Tak jsem si nechal zpracovat ten poměr od roku 2006 do roku 2023. Vy tady používáte hrozně silná slova o tom, co všechno neděláme, a ten poměr má být 49 %. V roce 2018 za premiéra Andreje Babiše a ministryně financí Aleny Schillerové byl ten poměr 38,1 %. Kde jste byli? Kde jste byli, abyste to zvýšili?! Víte, o kolik by byl vyšší důchod, kdyby tam byl stejný ten poměr v roce 2018 jako v roce 2023? Byl by vyšší přesně, počkejte, mám tu kalkulačku, o 3 539 korun měsíčně! 3 539 korun měsíčně! To jste, kdybych použil vaši rétoriku, a nebudu ta slovesa a ta silná slova opakovat, kde jste byli? Proč vám to nevadilo, když bylo 38 %? A teď když říkáme, že to bude 49, tak použijte slova o loupeži a podobně? Jedenáct procent - 3 539 korun v průměru měsíčně! Krát 12. Zapomněli jste na návrh poslance Andreje Babiše, který navrhoval, že má být rovný důchod ve výši 30 % proti průměrné mzdě? (Předsedající: Čas!) Víte, kolik by to bylo letos? 13 500 by to bylo, kdyby to bylo, kdyby to Babiš prosadil! (Potlesk vládních poslanců.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Čas! Děkuji. Nyní vystoupí s faktickou poznámkou paní místopředsedkyně Dostálová, poté pan poslanec Brabec. Prosím, máte slovo.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Vzhledem k tomu, že skutečně mám dvě minuty, tak já bych se v podstatě chtěla zeptat na pár otázek, které si tady tedy asi musíme odpovědět. Vím, že to jedeme v režimu faktických poznámek, nicméně bych chtěla reagovat jak na pana ministra Stanjuru, tak na pana ministra Jurečku, protože vy jste se rozhodli řešit deficit státního rozpočtu tím, že retroaktivně a v režimu legislativní nouze chcete snížit valorizaci u důchodců. A pan ministr Jurečka vám tady v rámci své obhajoby řekl všechny kroky, které podnikl od 11. 2. Ale nedořekl to B a na to já bych se chtěla zeptat. Protože to, že bude inflace takto vysoká, víme všichni už od podzimu. Pan ministr Stanjura nedal do rozpočtu ani na tu řádnou, ani těch 20 miliard, natož těch dalších 15 miliard. Takže tam prostě legitimně chybí zhruba 35 miliard korun.

A já se ptám, jaké kroky vláda udělala mimo snížení té valorizace? Co jste udělali? Požádal pan ministr už o těch 50 miliard z EU fondů, to znamená, navýšil si ten rozpočet pro rok 2023 o 50 miliard? Nebo řešíte valorizaci u restitucí, nebo u restitucí je to OK, ale pro naše důchodce to OK není? Řešíte počet ministrů? Máme tady pana ministra pro evropské záležitosti, kterého jsme nikdo nikdy neviděl, evropské předsednictví už skončilo, tak potřebujeme mít pořád takový velký počet ministrů? Nebo jste například dali pokyn ke zmrazení platů politiků, tak jak to navrhoval pan poslanec Babiš, abychom prostě dostali ty peníze do rozpočtu a nemuseli jít těmito drastickými kroky, který je retroaktivní, tento krok, a ještě k tomu se to týká těch nejcitlivějších částí obyvatelstva, což jsou důchodci, senioři v rámci celé České republiky? Děkuji. (Potlesk poslanců ANO 2011.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní s faktickou poznámkou pan poslanec Brabec. Jste přihlášen? (Ano.) Připraví se pan ministr Jurečka a poté pan ministr Stanjura. Zatím jako poslední. Prosím.

 

Poslanec Richard Brabec: Děkuji za slovo, vážená paní předsedající. Takže odpověď pro pana ministra Stanjuru. Pane ministře, kde jsme byli? Byli jsme ve vládě a přidávali jsme dokonce víc, i důchodcům, než by činil ten nárok třeba inflační, kdežto teď jste vy ve vládě, a nejenom že nepřidáváte víc, ale vy je okrádáte i o to, na co mají právo podle zákona! Děkuji. (Potlesk poslanců ANO 2011.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní pan ministr Jurečka, poté pan ministr Stanjura s faktickými poznámkami. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí a ministr životního prostředí ČR Marian Jurečka: Děkuju. Děkuju moc. Já tady pro paní místopředsedkyni Poslanecké sněmovny Kláru Dostálovou. Kdyby pozorně poslouchala, co už jsem dneska několikrát řekl, já jsem tady také uváděl ty kroky, že jsem jasně deklaroval, že musíme upravit valorizační schéma. Říkal jsem to během podzimu, říkal jsem to i v době vrcholící prezidentské kampaně. A velmi oceňuji a budu na tom příštích dnech také stavět, že budu chtít i s vámi hledat tu shodu na té úpravě valorizačního mechanismu do budoucna. A vážím si toho, že aspoň několik z vás tady vystoupilo a korektně řekli ano, s tím musíme něco udělat. To znamená, je evidentní, že ani ve vašem klubu asi není úplně shoda, protože jedna z vás stran tady říká: přidávat, přidávat a nesledovat ty dopady na státní rozpočet, ale někteří z vás říkají ano, jsme si vědomi toho, že v těchto výjimečných okamžicích ten mechanismus není úplně optimálně nastaven. To znamená, ano, toto musíme realizovat, ale já v tomto návrhu, a tak to je myslím správně, neřeším ten další kontext. Řešíme jako vláda v tomto návrhu pouze tu mimořádnou valorizaci v červnu.***




Přihlásit/registrovat se do ISP