(18.40 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Zároveň kvůli vaší vládě je tady rekordní inflace, rekordní ceny energií, takže v podstatě vy uvrhujete téměř 3 miliony lidí do chudoby. Ale to, co říkáme my, je, že je potřeba podpořit pracující rodiny, páry, aby se nebáli mít druhé nebo třetí dítě, abychom nastartovali tu demografickou křivku. Dneska je situace taková, že se mladé páry, mladé rodiny bojí mít druhé nebo třetí dítě, protože se prostě bojí, že ho neuživí. No, upřímně, uživit dneska i jedno dítě - znám osobně matky samoživitelky - tak to je také v podstatě heroický úkol dneska. Heroický úkol, protože stát nijak tomu nepomáhá. Vy radši vezmete migranty z Ukrajiny, a ještě se chlubíte tím, to jsem tady citoval, to je úplně neuvěřitelný citát, co tady předvádí Fialova vláda, ještě to zopakuji radši, jaký je náhled Fialovy vlády na důchodovou reformu. Poradce Fialovy vlády Petr Janský řekl v rozhovoru pro Seznam, teď jsem to viděl předevčírem - cituji: "Imigrace, tedy víc lidí ze zahraničí, nám umožňuje vyhnout se těžké volbě, kdy buď musíme zvyšovat daně, nebo snižovat důchody." No tak to je tedy otřesné, jakým způsobem vidí důchodovou reformu Fialova vláda! To znamená, ne že... SPD říká: podpořte naše rodiny s dětmi, podpořte české rodiny s dětmi nebo české páry mladé nebo i samozřejmě motivujme české pracující rodiny, pracující mladé lidi, aby se nebáli mít druhé a třetí dítě. To je přece ten model, správný model z pohledu SPD. Takže ty děti dorostou, stanou se z nich dospělí a pak samozřejmě budou pracovat a budou odvádět do systému. My potřebujeme nastartovat demografickou křivku. Ale vláda Petra Fialy to udělat nechce a poradce Fialovy vlády Petr Janský otevřeně říká, že vaší politikou je imigrace. Imigrace, tedy více lidí ze zahraničí. No to je šílený! To je šílený, co předvádí Fialova vláda! Takže to je úplně pro nás nepřijatelné.

Takže pro vás, když to shrnu, imigrace, tedy více lidí ze zahraničí, to vám umožňuje, vaší vládě, se prý vyhnout těžké volbě, nebo to tady říká poradce Fialovy vlády. No ale vy nejenom - ještě je tam jedna lež, protože ta věta zní: Imigrace, tedy více lidí ze zahraničí nám umožňuje vyhnout se těžké volbě, kdy buď musíme zvyšovat daně, nebo snižovat důchody, říká poradce Fialovy vlády Petr Janský. Ale on říká buď, anebo. Takže imigrace ano, určitě. A pak dává buď-anebo mezi zvyšování daní a snižování důchodů. Jenže vy děláte všechno najednou. Takže vy to děláte ještě hůř než ten váš poradce. To už je nepřijatelné, to, co on říká, pro mě. Takže vy zároveň imigrace, tedy víc lidí ze zahraničí, takže provedli jste ukrajinizaci české společnosti, lidi už toho mají dost. Za to může vaše vláda. Už je to za jakoukoliv hranou. Lidi už se necítí tady ani jako v České republice, ani u doktora, v nákupních centrech, spousta lidí mi to říká. Ale vy zároveň ještě chcete zvyšovat daně a zároveň ještě snižujete důchody. No to je neuvěřitelný! To je šílený, co vy předvádíte! Vidíte, až teď, když jsem si to přečetl ještě v souvislostech, ono je to ještě horší, to, co předvádí vaše vláda, než ještě to, co říká váš poradce. To už je také otřesný, ale vy dokonce to jedete všechno najednou. No tak to je tedy opravdu šílený. Takže to je váš náhled na důchodovou reformu: vzít víc ekonomických migrantů různých a bůhví odkud ještě, zároveň zvýšit lidem důchody (daně), Čechům, a ještě snížit důchody českým občanům. No tak to je tedy vrchol, to my jako v SPD absolutně odmítáme, tohleto. Absolutně to odmítáme. A já říkám, SPD navrhuje, jsme ale bohužel opoziční strana, takže můžeme teď apelovat jenom na vládu, ale u vás je to, jako když hrách na zeď hází, my říkáme, aby se podpořily české pracující rodiny, aby se nebály mít alespoň dvě nebo tři děti. To je základní předpoklad pro úspěšnou důchodovou reformu. Samozřejmě, to se projeví ve střednědobém horizontu. Ale krátkodobě, to už tady říkáme dlouho, že je potřeba osekat ty zbytné výdaje. To už jsem tady říkal mnohokrát a už to nebudu opakovat. Říkal jsem to i v úvodu svého projevu. Jmenoval jsem těch našich návrhů minimálně deset, kde vzít peníze už v řádu stovek miliard. Ale to vy udělat nechcete. Takže opravdu hodně prudce z kopce jde Česká republika s Fialovou vládou. A v podstatě se blížíme do řeckého scénáře, co se týče zadlužení. Problém je, že po vás bude potopa.

Pojďme se tedy podívat dál na tu situaci. No tak tady samozřejmě lze souhlasit s tím, že ta pracovní a expertní skupina došla k jednoznačnému závěru, ale to není nic geniálního, to víme všichni, že český důchodový systém si vyžaduje reformu, která povede k jeho rozpočtové udržitelnosti a spravedlivějšímu rozložení mezigeneračního břemene. Ale to už si také představuje každý jinak. O tom už jsem mluvil dneska, že premiér Fiala řekl, že v tom, že chcete okrást české důchodce o slíbenou valorizaci, že v tom vidí prý mezigenerační solidaritu. No, já nevím, jestli neumí česky nebo co to předvádí. Přece mezigenerační solidarita v podání tedy pětikoalice je snížit lidem důchody. No tak to musíme absolutně odmítnout. Vy si tedy vykládáte ta slova úplně po svém, protože podle mě je mezigenerační solidarita v tom, že lidé dostanou důstojné důchody, a v tom vidím udržitelnost systému. A už jsem tady řekl i ta řešení. To tedy opravdu si úplně převrátíte vždycky významy těch slov. A to je jako opravdu šílený. To je, jako když premiér Petr Fiala ještě v listopadu v televizi tvrdil, že nebudete zvyšovat daně, a tři měsíce potom mluví všichni vládní představitelé o zvyšování daní pro české občany. Ten člověk si ani nevidí už do úst, protože už se zamotává do svých lží úplně od rána do večera, premiér Fiala. No a teď samozřejmě správně tady ten expertní a poradní sbor pro důchodovou reformu, ten PES... (Smích v pravé části jednacího sálu.) Můžu požádat o klid, prosím vás, aby mě tady nerušili zbytečně? (Obrací na předsedajícího, který gestem zjednal klid v pravé části jednacího sálu.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Už je klid, už je klid.

 

Poslanec Tomio Okamura: Já vím, že - to víte, mluvíme tady o snížení důchodů všem důchodcům a vládní poslanci se smějí. No tak to prostě je smutné, ale je to bohužel tak. A my s tím nesouhlasíme samozřejmě, s tímhletím přístupem vládních poslanců.

Tak a teď tedy půjdeme dál, že ten PES připomněl, že klíčovým předpokladem pro úspěšnou důchodovou reformu bude nalezení společensko-politické shody nad její podobou a následně stabilita zvoleného řešení a jeho parametrů v čase. No tak proti tomuto závěru nelze nic namítat. Ale znovu říkám, že je to o tom obsahu. Na druhou stranu je pozoruhodné, že ten PES byl založen za vlády ODS a TOP 09 společně s Věcmi veřejnými, které už tady nejsou, a samotná ta poradní skupina tenkrát, před těmi třinácti lety, jasně říká, že klíčovým předpokladem pro úspěšnou důchodovou reformu bude nalezení společensko-politické shody nad její podobou. Ale Fialova vláda nic nekonzultuje s opozicí. S SPD nic nekonzultujete. No, jestli byl za konzultaci považován ten krátký telefonát ministra Jurečky našemu předsedovi poslaneckého klubu Radimu Fialovi? (Předsedkyně Schillerová z místa: Mně také.) Ano, paní předsedkyně Schillerová, tam byl také krátký telefonát zřejmě. Ale tak to tedy snad pan ministr nemyslí vážně, protože v médiích jsem četl, okamžitě jsem volal Radimovi, v médiích jsem četl, že s námi to projedná ministr práce a sociálních věcí, s opozicí, Marian Jurečka. Že to bude on-line jednání, bylo psáno. Tak jsem okamžitě volal Radimovi, že bude nějaké jednání. A pak když jsem se Radima ptal, jaké bylo to jednání, tak to byl krátký telefonát od pana ministra.***




Přihlásit/registrovat se do ISP