(21.00 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Starší generace bývá téměř obviňována za to, že žije déle, místo abychom jí gratulovali. No to tady bohužel předvádí Fialova vláda. Berete důchody lidem, od června chcete snížit zákonnou valorizaci, kterou mají ze zákona, lidé se na ni těšili, vy je chcete okrást o ty peníze, a tím vlastně říkáte, že důchodci nejsou potřeba. My tomu tady bráníme, my chceme, aby se navyšovaly důchody. Příliš se zdůrazňují ve společnosti náklady stárnutí populace a úplně se přehlížejí možné přínosy. Stárnutí populace by mělo být vnímáno nikoliv jako krize, nýbrž jako proces, který vytváří nové příležitosti. Stárnutí je nevyhnutelné, ale pokud se příliš staráme o stárnutí, ztrácíme čas na jiné věci, říkají tady jasně západní ekonomové.

Takže mimochodem - to je taky hezký závěr - je pozoruhodné, že spokojenost s životem roste s věkem. Spokojenost seniorů s životní úrovní - když opravdu mají na Západě ty důstojné důchody, o tom to je, to tady v Čechách ale není a Fialova vláda to chce ještě zhoršit - tak když senioři mají spokojenost s životní úrovní, zdravím, osobními vztahy a bezpečností, tak ta spokojenost je prý paradoxně vyšší, je tady napsáno, u starších lidí než u lidí ve středním věku. Takže můžeme mít spokojené lidi, když budou mít zajištěné důstojné životy.

Takže znovu, stárnutí populace nemusí být tragédií, ale požehnáním. Starší pracovníci mohou být vysoce motivovaní, v řadě oblastí i produktivnější než mladší. Ale samozřejmě třeba u manuálních profesí není možné, aby si člověk v 68 hledal manuální práci, a kdo ho zaměstná samozřejmě. Takže jasně říkáme, že strop je 65 let pro odchod do důchodu, a odmítáme tyhlety asociální návrhy Fialovy vlády.

Takže starší populace bude mít řadu výhod, které mladší nemá. Bude se u nich vyskytovat méně zločinů, protože nejvíce zločinů páchají mladší podle této studie, této knížky. Společnost bude politicky stabilnější, protože staří s životní moudrostí jsou méně náchylní k revolucím. No to jsou tady nějaké závěry, ale já jenom cituju obsah té knihy. To nejsou názory Okamury, ale je pozoruhodné si takhle tady říct závěry odborníků. Lidé budou žít déle než v minulosti, budou mít zdravější život, budou vzdělanější ze svých zkušeností, s vyšší produktivitou, budou se těšit lepší technologii. Stárnutí nemůže tento základní pozitivní trend zvrátit, spíše paradoxně naplnit. Takže prodloužení střední délky života ve většině společností v průběhu posledního století je nejúspěšnější pokrok, jaký naše planeta zažila, a měli bychom si ho vážit.

Proč vám to říkám? Abyste neházeli důchodce přes palubu, jako jste to udělali. Ještě máte šanci stáhnout ten váš zákon. Já jsem navrhl už tady zrušit legislativní nouzi. Bude se o mém návrhu hlasovat po obecné rozpravě. Vyzývám vládu, ať stáhne tenhle asociální návrh zákona, kterým chce okrást všechny důchodce v České republice. Snažím se vám vysvětlit všechny tyhle aspekty.

Takže krátce řečeno, stárnutí populace nepředstavuje nějaký důvod pro nějakou paniku, pro nějaké špatné nálady. Naopak, prodloužení střední délky života a s tím spojený zdravotní standard by se měl vítat jako jeden z nejobdivuhodnějších úspěchů lidstva. Takže takhle my bychom chtěli, aby to vláda viděla pozitivně. Ale vy to vidíte naopak, vy naopak důchodcům berete peníze. Ale i těm sirotkům, i těm vdovám, prostě všem, invalidům, nejenom starobním důchodcům. To je prostě úplně neuvěřitelné, co tady vláda předvádí. Takže já jsem chtěl říct, že v podstatě to, co vy tady navrhujete, tak si myslím, že je opravdu mimořádně asociální. Je to samozřejmě mimořádně nepřijatelné, že navrhujete okrást téměř 3 miliony příjemců důchodů, všech důchodů v České republice, o zákonem garantované peníze. Retroaktivně dokonce, poté, co 10. února Český statistický úřad vyhlásil míru inflace, tak podle stávajícího zákona měli všichni příjemci důchodů automatický nárok na valorizaci. Vy jste si 15. února udělali vládu, takže retroaktivně jste rozhodli o tom, že okradete důchodce o jejich důchody. Přičemž znovu zdůrazňuji, že už predikce té inflace už vloni na podzim, vloni v zimě před tím únorem, byly jasné, že ta inflace bude vyšší. Takže vy jste to mohli dát do státního rozpočtu na letošní rok, ale nedali. Takže to je série chyb a pochybení na straně vlády Petra Fialy. Teď ve finále jste si vzali jako rukojmí všechny důchodce v České republice a chcete je okrást o peníze. Je to pro nás nepřijatelné a SPD a celý náš poslanecký klub budeme dělat všechno pro to, aby ten váš asociální návrh neprošel.

Děkuju za pozornost a samozřejmě jsem se svými vystoupeními neskončil, protože když se podívám tady do rozpisů, tak to je vlastně teprve první moment, kde vystupuju. A následně zde vidím jedna, dva, minimálně dalších pět až šest prostorů, abych vystoupil. Takže si myslím, že si ještě mé vystoupení zrecyklujeme a já budu dál ze všech sil hájit všechny příjemce důchodů proti asociální Fialově vládě. Takže jsem mluvil něco přes sedm hodin, ale ještě jsem neskončil. Děkuju. (Potlesk v celém sále - i z pravé strany.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní je s faktickou poznámkou v reakci na dané vystoupení přihlášen pan ministr Jurečka, ale nevidím, že by byl přítomen. Takže jeho přihlášení k faktické propadá. Pan poslanec Nacher je přihlášený taktéž s faktickou, ale opět jej nevidím v sále. Proto se dostáváme k přihlášeným. S přednostním právem je přihlášena paní místopředsedkyně Dostálová.

Než se dostaví k pultíku, zkusím načíst všechny omluvy, které mezitím došly. Cogan Josef od 14 do 15 hodin bez udání důvodu, Jakob Jan od 14 do 15 hodin z pracovních důvodů, Kohajda Michal od 15 do 17.30 hodin z pracovních důvodů, Mračková Vildumetzová Jana od 18 do 22 hodin z rodinných důvodů, Oulehlová Renata od 15.40 hodin z rodinných důvodů, Rais Karel od 13 hodin ze zdravotních důvodů, Špičák Julius z celého jednacího dne ze zdravotních důvodů, Válková Helena od 16 hodin ze zdravotních důvodů, Černochová Jana od 19 hodin z pracovních důvodů, Rakušan Vít od 12 do 16 hodin z pracovních důvodů a Šalomoun Michal od 20 hodin do šesti hodin ráno z osobních důvodů.

Nyní tedy vystoupí paní místopředsedkyně Dostálová a následuje pan poslanec Radim Fiala, s přednostními právy. Prosím, máte slovo.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za slovo, paní předsedkyně. Vážené kolegyně, vážení kolegové, vážený pane ministře, nacházíme se ve stadiu potvrzení trvání stavu legislativní nouze. Já jsem přesvědčená o tom, že za vládu České republiky je odpovědný pan premiér. Proto bych velmi ráda požádala pana premiéra, aby vystoupil a zdůvodnil vyhlášení stavu legislativní nouze. Samotná legislativní nouze může být vyhlášena za mimořádných okolností, kterými jsou, když jsou zásadním způsobem ohrožena základní práva a svobody občanů nebo bezpečnost státu, nebo když státu hrozí značné hospodářské škody. Pane premiére, mě by zajímalo, která z těchto tří situací podle vás nastala.

Dovolte mi, abych Sněmovně připomněla jednu věc, a to je to, že tento případ vyhlašování stavu legislativní nouze se liší od těch, které jsme tady měli v minulosti, a liší se zcela zásadním způsobem. Dovolte, abych vám připomněla, že když jsme ve stavu legislativní nouze schvalovali například takzvané covidové zákony, tak to schválení tehdy bylo napříč politickým spektrem ve Sněmovně. To znamená, je evidentní, že při rozhodování o stavech legislativní nouze existovala ve Sněmovně široká shoda na tom, že se prostě uznaly ty důvody, proč mimořádný režim projednávání zákonů zvolit. To je samozřejmě pochopitelné, protože jsou situace, jako jsou povodně nebo pandemie a podobně, kdy Sněmovna žádnou velkou debatu nemusí provádět a existuje široká shoda mezi opozicí a koalicí, že je možné zásadně zredukovat proces přijímání některých rozhodnutí zákonů, protože vidíme, že se na nás něco valí a že tady skutečně hrozí nebezpečí z prodlení.

Ústavní soud říká, že to, co je pro něj zcela zásadní, je to, aby o stavu legislativní nouze rozhodovala v konsenzu koalice i opozice a aby ve Sněmovně nebyla žádná výrazná majorita poslanců, jejichž názor by byl nějakým způsobem omezen. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP