(9.50 hodin)
(pokračuje Taťána Malá)

A co se týká účasti členů vlády, já si moc dobře pamatuji na minulé volební období. A pro kolegy, kteří tady neseděli: my jsme tady zažívali takové věci, že naši ministři museli hlásit, když si potřebovali odskočit na toaletu. Tak prosím, aspoň mějte tu paměť.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Nyní vystoupí pan poslanec Ryba, připraví se paní poslankyně Schillerová.

 

Poslanec Drahoslav Ryba: Vážený pane předsedající, milí kolegové, chtěl bych reagovat na některé příspěvky, které tady padly od poslanců koalice s tím, že v řadě z nich bylo, že to je zejména proto, že pan Okamura tady včera vystupoval sedm hodin. Za prvé na to se svým přednostním právem má asi právo a za druhé mě to v podstatě vůbec nezajímá. Já jsem se připravoval na tuto Poslaneckou sněmovnu, na toto jednání řadu hodin přes víkend. Mám připravený diskusní příspěvek, který jsem tady chtěl přednést. Vy svým rozhodnutím jste neomezili pana Okamuru, vy jste omezili nás, řadové poslance, a myslím si, že to je flagrantní porušení jednacího řádu. Děkuji. (Potlesk z lavic ANO.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Ano. Nyní vystoupí paní poslankyně Schillerová s faktickou poznámkou.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Už to tady zaznělo od mé ctěné kolegyně Taťány Malé, ale já to ještě zopakuju jednou provždy: § 99 odst. 7 je pouze ke druhému a třetímu čtení nějakého zákona, nikoliv k rozpravě o stavu legislativní nouze. To je zákon. A to, co řekl můj kolega Radek Vondráček, je samozřejmě pravda. Nemáte aktuální posudek, opíráte se o nějaký starší, který stejně je v každé třetí větě "domnívám se".

K panu poslanci Bělobrádkovi - nevidím ho teď - prostřednictvím pana místopředsedy, nikdy - podtrhuji - nikdy jsme neomezili rozpravu v době, kdy jsme měli většinu v Poslanecké sněmovně, k návrhu na vyhlášení stavu legislativní nouze, ale pouze u rozpravy k legislativnímu návrhu zákona, takže nedohledáte si nic takového. Nikdy jsme toto neudělali. To je prostě nová doba, kterou tady zavádíte vy, pětikoalice.

A co se týče pana poslance Kučery, to je přesně i ten případ, prostřednictvím pana místopředsedy, EET, kde se dlouho, dlouho debatovalo, tuším, pokud si vzpomínám, bylo to 270 dní, byla jsem předkladatelkou toho zákona jménem naší vlády, ale nebylo to ve stavu legislativní nouze. Takže prosím, nepleťte hrušky s jablky.

A protože pan předseda Výborný na mě, na můj požadavek a dotaz nereagoval, nevím, jestli třeba ctěný kolega předseda klubu ODS Marek Výborný (správně Benda) bude - ale máme tady ministra pro legislativu, znovu se ptám: Jsme v bodě, nebo nejsme v bodě? Je to pro nás zásadní. Děkuju. (Potlesk z lavic ANO.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Nyní vystoupí s faktickou poznámkou paní poslankyně Ožanová a připraví se pan poslanec Kubíček. Prosím.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Děkuji, pane předsedající. Vaším prostřednictvím, kolegovi Bělobrádkovi, víte, proč mě zajímá počet členů vlády? Protože legislativní stav nouze, a domnívám se, že jde o jeho zneužití v tomto případě, je pro mě zásadní otázkou, protože já bych ráda žila v právním státě, kde bude platit ne to, co chci, ale to, co mi umožňuje legislativa. Přáním, myšlenkami ohýbat legislativu opravdu dle mého nelze. Proto bych byla ráda, kdyby tady bylo více ministrů, protože celá vláda požádala předsedkyni Poslanecké sněmovny, aby vyhlásila legislativní stav nouze, a dle mého názoru skutečně jde o znásilnění tohoto stavu tak, jak to říkám. A prosím vás, ještě jednou, právní stát: ne to, co chci, ale co můžu, to by mělo být zásadní. Prosím, zkuste o tom takto pouvažovat.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Nyní vystoupí pan poslanec Kubíček, připraví se pan poslanec Strýček. Prosím, pane poslanče, máte dvě minuty.

 

Poslanec Roman Kubíček: Děkuji za slovo, pane předsedající. Dámy a pánové, já si dobu legislativní nouze v době covidu velice dobře pamatuji, protože jsem to byl já, který načítal zkrácení doby na dvakrát pět minut, ale vždy na druhé a třetí čtení. Vždy, podotýkám. Nechal jsem si projít záznamy, zda jsme někdy omezili diskusi v potvrzení stavu legislativní nouze - nikdy. Nikdy jsme to neomezili. My jsme byli připraveni na to, že až otevřeme body, že uděláte to samé, že to bude dvakrát pět minut. I naše vystoupení jsme si připravili tak, aby to bylo dvakrát pět minut. Ale co to dělá v potvrzení stavu legislativní nouze? Vždyť ten bod nesvítí ani na tabuli. (Potlesk z lavic ANO.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Pan poslanec Strýček k faktické poznámce.

 

Poslanec Jiří Strýček: Dobrý den, pane místopředsedo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, já bych jenom reakci na kolegy poslance Fleka a poslance Kučeru. Něco vám tedy načtu. Vy jste se minule tady zmiňovali ohledně, myslím pan poslanec Kučera to byl, ohledně projednávání EET. Dovolte mi, já to tedy budu načítat: "Když nás neznásilní většina, vytrváme, nemíníme obětovat podnikatele." Víte, kdo to řekl? To řekl stávající předseda vlády Petr Fiala. "Jak dlouho chcete ještě obstruovat?" - otázka novináře. "Cítím podporu ze strany našich voličů, která navíc roste poté, co na část podnikatelů dopadla od ledna nová povinnost kontrolních hlášení DPH. Dovedou si ještě lépe představit, co by pro ně znamenalo EET, takže důvěru cítím, je pro mě důležitá. Proto, chcete-li obstruovat, potřebujete podporu těch, kvůli nimž to děláte, jinak to nefunguje." Další otázka: "Myslíte, že v demokracii má většina vzešlá ze svobodných voleb právo prosadit své plány?" "Má, ale současně platí, že menšina má také svá práva, a na tom je založená demokracie, nikoliv jen na principu práva většiny. A ta menšina může občas využít i nadstandardní nástroje, které ale k demokracii patří, a těmi jsou obstrukce." On ten článek je delší. A ještě tady závěrem načtu: "Jak dlouho budete ještě tady tyto obstrukce provádět, dělat?" "Jak dlouho to ještě bude potřeba, klidně do konce volebního období." (Potlesk z lavic ANO.)

Takže to jenom na závěr, abyste věděli, jaké jsou tady názorové výkyvy vašeho bývalého předsedy a stávajícího premiéra vlády. Z toho už si na Facebooku dělá legraci většina, na sociálních sítích. Takže já jenom chci říct (Předsedající: Čas, pane poslanče.): vy nemíníte obětovat podnikatele, my nemíníme obětovat důchodce. (Potlesk z lavic ANO.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Čas. Děkuju. (Premiér: Já s tím souhlasím, co jsem řekl. Já s tím souhlasím i dnes. Všecko bych podepsal.)

Nyní vystoupí pan poslanec Juchelka, připraví se paní poslankyně Peštová.

Než pan Juchelka dorazí, načtu omluvu: pan poslanec Sadovský Petr se omlouvá do 10 hodin z pracovních důvodů.

Pane poslanče, prosím, vaše dvě minuty. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP