(12.10 hodin)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Pan poslanec Kobza se svojí faktickou a následuje pan poslanec Nacher. A ještě jednou, kolegyně a kolegové, prosím o ztišení. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Kobza: Děkuji, paní předsedkyně, vážené kolegyně, vážení kolegové, vážený pane ministře, patřím k těm starším mezi vámi a hodně toho pamatuju. A pamatuju si také, jak za minulého režimu mně také říkali, kdy, o čem a jak mám mluvit. A teď já samozřejmě se nechci pouštět do diskusí s pány právníky, protože mám takovou zkušenost, že právník je dobrý sluha, ale špatný pán, ale spíš jsem chtěl poukázat na to, že v podstatě mám takový neodbytný pocit, že zase plavu v řece, ve které jsem už plaval před těmi třiceti, pětatřiceti lety, kdy jsem taky si musel dávat pozor, jestli mluvím správně a na správná témata.

Takže jsem se chtěl zeptat, vážení kolegové z pětikoalice, jestli to je taková jako reinkarnace, anebo jestli snad máte stejné učitele, jako měl minulý režim? Protože ten výsledek je hodně podobný. Děkuji vám.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Následuje pan poslanec Nacher a další je v pořadí s faktickou pan poslanec Babka. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji za slovo, já to zase řeknu naplacato. Budu reagovat na vystoupení z dopoledne kolegy Marka Výborného a spol. V momentě, kdybychom my byli v bodě, vy můžete omezit délku rozpravy a zároveň my můžeme dávat procedurální návrhy. Procedurální návrhy mají za následek, že tu většinu, která tady nesedí a neposlouchá ty projevy, drží v pozornosti, aby sem běžely do sálu, a je to vyvážené. Takže většina může omezit tu délku, menšina může dávat ty procedurální návrhy. Pokud nejsme v bodě, není možné ani jedno. Ani procedurální návrhy, to jsme se včera dozvěděli, ale ani zkrácení té doby. A my jsme se dostali, to je podle mě jasné vysvětlení, my jsme se dostali do paradoxní situace, že jsme v nějakém jakoby mezibodě. Vy zároveň nám omezujete dávat procedurální návrhy, ale zároveň omezujete délku příspěvků. A to je ten zakopaný pes. Já jsem dokonce ochoten jako vstřícnost sama být v jakékoliv fázi, kterou vy si rozhodnete - buď jsme v bodě, nebo nejsme v bodě. Ale pokud budeme v bodě a vy nám omezíte dvakrát pět minut, tak my ale můžeme dávat procedurální návrhy a je to vyrovnané. Nebo nejsme v bodě, nemůžeme dávat procedurální návrhy, ale vy nám nemůžete omezovat tu délku. Není možné si z těch dvou systémů vytáhnout jenom to, co se vám hodí. Proto považuju ten rozbor legislativního odboru za naprosto skandální, za naprosto skandální, protože nezohledňuje to, co já jsem teď tady řekl, tu vyváženost. A já doufám, že potom, až to bude u Ústavního soudu, že si to ti ústavní soudci poslechnou.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji za dodržení času. Nyní je s faktickou poznámkou přihlášen pan poslanec Babka a následuje pan poslanec Bělobrádek. Prosím o ztišení, zejména tady před řečništěm. Máte slovo.

 

Poslanec Ondřej Babka: Děkuji za slovo, vážená paní předsedkyně. Navážu na slova svého předřečníka Patrika Nachera a zároveň budu reagovat na vaše slova, která jste tady řekla při řízení schůze tak jako mezi řečí, v reakci na kolegu Brabce, který se normálně dotazoval, v jaké fázi projednávání jsme. A vy prostě přece nemůžete říct: Je to tam napsáno, vždyť to každý vidí - ano, je tam napsáno potvrzení trvání stavu legislativní nouze. A my jsme včera tady chtěli - paní kolegyně Mračková zde dávala procedurální návrh na přerušení schůze. Jasně jsme si tady vyjasnili, a my jsme to akceptovali, že prostě nejsme v bodě a že takový návrh může dát pouze předseda klubu. To jsme si zde jasně vyjasnili. A pak druhý den o několik hodin později sem prostě přijdete a omezíte rozpravu o potvrzení trvání stavu legislativní nouze, což je v rozporu s § 99 odst. 7 našeho jednacího řádu. Takže není vysvětlení to, že řeknete: Podívejte se na tabuli, všichni to můžete vidět, máte to tam napsané.

Paní předsedkyně, nezlobte se na mě, pojďme si to tedy vyjasnit, v jaké fázi a v jakém stavu se nacházíme, jestli jsme v bodě, nebo nejsme v bodě a jestli já teď mohu dát procedurální návrh na přerušení projednávání stavu legislativní nouze. Jestli vy můžete omezit rozpravu, tak já se domnívám, že já můžu dát procedurální návrh na přerušení schůze. Prostě buď platí jedno, nebo platí druhé, ale nemůžete si včera vybrat tak a dneska tak. To prostě není možné. Děkuji. (Potlesk z levé strany sálu.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Já s vámi samozřejmě nemohu vést v tuto chvíli rozpravu z tohoto místa.

Takže další faktickou poznámku - je přihlášen pan poslanec Bělobrádek a následuje pan poslanec Helebrant. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Pavel Bělobrádek: Děkuji, paní předsedkyně. Vážený pane ministře, kolegyně, kolegové, právě že to možné je, a je to proto, že to, co říkáte, by byla pravda, kdybychom jednali standardně, ale my jednáme podle § 99 a tam to takto možné je. Proto tedy nemůžete dávat nyní vaše návrhy na přerušení. To znamená, je to podle našeho názoru, postupujeme podle § 99, což je něco jiného než tak, jak jste to říkali. To znamená, v bodě nejsme a je možné dávat návrh na zkrácení doby vašeho řešení (řečnění?).

Můžete si na mě pokřikovat, jak chcete, můžete se šklebit, to je možné, ale na faktu to nic nemění. Je to můj právní názor, mohu se mýlit, ať o tom kdyžtak rozhodne soud, to je jasné, pokud někdo tento návrh dá. A opět opakuju, omezení řečnické doby, a vidím v sále poslance hnutí ANO, kteří to v minulých obdobích sami navrhovali, je standardní, probíhalo, a probíhalo i ze strany hnutí ANO. Takže pokud tvrdíte, že teď někomu omezujeme jeho práva, že děláme něco nepatřičného, tak jste to dělali taky, a pak jste v tom případě pokrytci. A to nemluvím o dalších věcech.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: S faktickou poznámkou nyní vystoupí pan poslanec Helebrant a připraví se pan poslanec Vondráček. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Tomáš Helebrant: Děkuji za slovo, paní předsedající. Kolegyně, kolegové, mě mrzí, jakým směrem se ubírá tahleta debata, kdy jsme omezováni na svých právech, a dokonce jsme uráženi. A já bych jako příklad přečetl jeden tweet od kolegy Lochmana a cituji: "Pokud extremisté z ANO a SPD říkají, že tu okrádáme důchodce, tak neříkají nic jiného, než chceme okrást naše děti o budoucnost, ať za to zaplatí za pár let. Děti mají smůlu, nemají hlasovací právo. Vaše Alenka a Tomio." No, já si myslím, že to, že jsme kráceni na právech a ohýbáte si tady jednací řád, na to už jsme si zvykli, ale já si opravdu nechci zvykat na to, že nás nálepkujete a urážíte. Děkuju.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Pan poslanec Vondráček a jeho faktická a následuje pan poslanec Lang. A prosím znovu o ztišení. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Radek Vondráček: Děkuji za slovo. Původně jsem chtěl reagovat na vystoupení pana Bělobrádka ještě před přestávkou, ale on to přebil teď tím novým vystoupením, takže mě to bude stát další faktickou poznámku.

Definoval bych to jako neschopnost myšlenku uchopit, neschopnost myšlenku opustit. My už jsme to tady několikrát říkali, odkážu na své předřečníky. Co se týče: jsme tedy v bodu, nejsme tedy v bodu, § 99 nám odpověď nedává, protože § 95 žádnou takovou právní úpravu neobsahuje. Ten výslovně obsahuje pouze to, že lze zkrátit ve druhém a třetím čtení řečnickou dobu až nebo na dvakrát pět minut, nic víc. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP