(16.10 hodin)
(pokračuje Věra Kovářová)

Pane předsedo, máte slovo.

A ještě než začnete hovořit, kolegové, kolegyně, prosím, opusťte v případě nutných důležitých rozhovorů jednací sál, a nechť rozhovory probíhají v předsálí. A prosila bych vás o ztišení tak, aby pan předseda Okamura mohl přednést svůj projev. (Poslanci koalice a částečně i hnutí ANO opouštějí sál, stejně jako celá vláda. Ostatní se hlasitě baví.) Ještě jednou opakuji, prosím vás o klid, kolegyně, kolegové.

Omlouvám se, pane předsedo, prosím o strpení, než kolegové a kolegyně se zklidní. Pane předsedo, stačí vám takto? (Poslanec Okamura: Ne.) Nestačí. (Předsedající zvoní.)

Neznamená to, že končíme, zvonek znamená prosbu o klid v sále. Pánové v pravé části sálu a kolegyně a kolegové v levé části sálu, prosím o ztišení.

Pane předsedo, myslím, že můžete zahájit svůj projev. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Tomio Okamura: Vážené dámy a pánové, jsme tady druhý den, kdy se Fialova vláda snaží okrást všechny důchodce v České republice, tedy všechny příjemce invalidních, starobních, vdovských a sirotčích důchodů o zákonem danou valorizaci a hnutí SPD jasně slíbilo a jasně deklarovalo, že budeme ze všech sil bránit přijetí tohoto vládního návrhu zákona, kterým chce Fialova vládní koalice, tedy Piráti, ODS, STAN, KDU-ČSL a TOP 09 okrást o slíbené peníze důchodce. Hnutí SPD s tím zásadně nesouhlasí.

Důchodci, všichni příjemci důchodů, měli v průměru dostat od června o cca 1 700 korun v průměru více a Fialova vláda se rozhodla je okrást v průměru o 1 000 korun a chce jim tyto peníze upřít. A jak jsme teď byli svědky, tak jste si natvrdo, protiústavně a v rozporu s jednacím řádem Sněmovny, v rozporu se zákonem o jednacím řádu Sněmovny, jste si teď před chvílí prohlasovali, že to bude ještě navíc probíhat v takzvané legislativní nouzi, přes velký odpor SPD. A protože vy už na to tak pospícháte, vy už tak pospícháte na to, abyste mohli ty důchodce okrást a abyste dali další desítky miliard na Ukrajince, abyste dali desítky miliard solárním baronům, abyste mohli kupovat nejdražší americké zbraně, prostě hodili jste úplně všechny příjemce důchodů přes palubu. Tak já samozřejmě to nenechám jen tak a budu dál ze všech sil tady bránit ve Sněmovně ty téměř 3 miliony příjemců důchodů v České republice a budu bránit tomu, i kdybych tady měl zůstat sám úplně osamocený, tak budu do poslední kapky krve, do posledního dechu bránit ty téměř 3 miliony příjemců důchodů a jejich rodiny proti tomu, abyste je okradli. A to ještě tady jenom zdůrazním, že vy jste si dokonce - vy si půjčujete dokonce v zahraničí na to, abyste mohli posílat peníze třeba na Ukrajinu, posílat peníze na nějaké vaše zhoubné projekty, jako že chcete zavádět cenzuru v České republice názorovou, a tak dále, takže já vám tady dneska znovu budu muset vysvětlit, znovu a znovu vám budu vysvětlovat, že příjemci důchodů jsou pro SPD jednou z klíčových skupin občanů. My si vážíme všech příjemců důchodů v České republice, je jich téměř 3 miliony. My pevně, SPD stojí na straně všech slušných občanů České republiky, které vaše Fialova vláda hází přes palubu. Tady bych připomněl vystoupení Pirátů. Před chvílí tady vystoupil pan předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek, který ještě si přihřál polévku s tím, že chce hodit, Piráti že hází všechny příjemce důchodů přes palubu, a my s tím prostě nesouhlasíme. My naopak chceme, aby důchodci své peníze dostali.

A teď jsme tady v bodu, kdy se mám vyjádřit k pořadu schůze, takže já samozřejmě jdu od začátku k věci. Na úvod vám chci říct, že SPD prostě nesouhlasí s tím, abychom tady jednali o tomto bodu pořadu schůze. My vůbec nechápeme, proč to tady vládní koalice za každou cenu navrhuje, že chcete okrást všechny příjemce důchodů. Nejvíce vehementně, jak jsem si všiml, proti tomu dneska bojoval předseda poslaneckého klubu STAN, pan Cogan z Nové Paky. Tento poslanec, pan Cogan z Nové Paky za hnutí STAN, je to potřeba tady říct veřejně, ten se tady dneska nejvíce aktivně stavěl proti všem příjemcům důchodů. Jo, já jsem myslel, že už po roce jsem teď neslyšel jméno pana Cogana, ale teď víme, že hnutí STAN se dnes stalo lídrem toho, že jste proti všem příjemcům důchodů. Tady pan Josef Cogan, poslanec z Nové Paky, převzal tu štafetu za vládní koalici, že chcete ukrást téměř 3 milionům našich občanů, chcete jim ukrást jejich slíbené peníze.

No, ale tak, abych byl spravedlivý, vystupovali tady i pan Výborný z KDU-ČSL - lidovci, když jsem to dneska sledoval, to jsou taky ti, kteří tady absolutně ze všech sil vystupují pro to, aby byli důchodci okradeni. Takže lidovci, STAN je to, také ODS, o Pirátech už jsem hovořil a TOP 09 - paní Pekarová Adamová. Tady víme, ta dokonce doporučovala, aby si důchodci v 68 letech prý našli jinou práci. To je úplně neuvěřitelná arogance. Když to vezmeme, tak ono je to ve finále prašť jako uhoď.

A já, abych šel samozřejmě k věci, proto hned v úvodu svého vystoupení hovořím k pořadu schůze. Já prostě, my prostě, SPD, nesouhlasíme s tímto pořadem schůze, nepodpoříme tento pořad schůze, a teď samozřejmě budu podrobně vysvětlovat, proč to nepodpoříme. Jde o zákeřný útok na lidi, kteří desítky let poctivě pracovali pro český stát, odváděli daně a povinné pojištění. Jde o útok ze strany vládní pětikoalice na invalidy, na ovdovělé občany a na sirotky. S tím se my v SPD nikdy nesmíříme. Postup vlády je dle našeho názoru i dle názoru mnoha právních expertů v rozporu s Ústavou České republiky, a to z toho důvodu, že nejenže chcete tento vládní návrh zkrátit ve zkráceném jednání a ve stavu legislativní nouze, který je vyhrazen pouze pro mimořádné situace typu rozsáhlých přírodních katastrof, epidemií či ohrožení bezpečnosti země, potažmo z důvodu hrozících hospodářských škod, ale to tady přece neplatí, protože vy sami jste, vaše vláda, ty hospodářské škody způsobila, a teď to berete jako argument, kterým chcete okrást důchodce o jejich peníze. Takže to prostě ne. Řešením by byl odchod vaší vlády, která způsobila ty hospodářské škody, a nikoliv, že okradete důchodce o peníze.

Znovu zdůrazňuju, slovo důchodce se často zaměňuje za to, že se jedná pouze o příjemce starobních důchodů, ale znovu a znovu zopakuju, že vy tímto návrhem zákona vládní koalice, vy okrádáte, vy okradete všechny příjemce důchodů, to znamená, okrádáte i invalidní spoluobčany, kteří se narodili nebo během jejich života vzniklo nějaké zdravotní postižení, a okrádáte dokonce i sirotky, vdovy a vdovce. To znamená, vy okrádáte těmi penězi, kdy od června chcete snížit zákonem danou valorizaci, od června vlastně na nekonečnou dobu chcete snížit v podstatě tu zákonnou, zákonem danou valorizaci, tak vy jste zasáhli úplně ty nejvíc potřebné občany, a samozřejmě my s tímto nesouhlasíme.

Tady bych rád zdůraznil, že už 10. února 2023 Český statistický úřad vyhlásil inflaci, na základě které automaticky měly být valorizovány důchody všem českým občanům, ale vy jste retroaktivně 15. února 2023 rozhodli o tom, že navrhnete zákon, kterým zpětně, retroaktivně o důchody, o tu zákonem danou valorizaci, takže vy změníte účelově ten zákon zpětně tak, abyste o tyto peníze ty důchodce připravili. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP