(16.40 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Právo sociálního zabezpečení řadíme do práva veřejného. Stát ukládá povinnost soukromým subjektům odvádět část svých zisků na sociální a zdravotní pojištění a v případě jejich neplnění ukládá sankce. Stát má tedy silnější postavení. Dalším znakem veřejného práva je výkon orgány veřejnými, hlavně pak správními. Do práva sociálního zabezpečení zasahují i orgány územní samosprávy. V právu sociálního zabezpečení však nalezneme i prvky soukromého práva. Jedná se například o smlouvu o poskytování sociální služby, která je ale také regulovaná veřejným právem, například poskytovatel musí strpět kontrolu kvality svých služeb. Orgány sociálního zabezpečení v České republice jsou Ministerstvo práce a sociálních věcí, Česká správa sociálního zabezpečení, Okresní správa sociálního zabezpečení, Ministerstvo vnitra, Ministerstvo spravedlnosti a Ministerstvo obrany."

Jenom já pořád budu pravidelně dávat takovou vsuvku, pořád stejnou dokola, a to i pro ty občany, kteří se podívají až průběžně na moje vystoupení, aby věděli, že tady bráním ze všech sil a protahuji a bráním tím svým dlouhým vystoupením tomu, aby vláda okradla více než 3 miliony příjemců důchodů, z toho necelé 3 miliony jsou starobní důchodci, pak jsou tam invalidní, vdovští i sirotci, tak se ze všech sil snažím bránit jménem SPD tomu, aby Fialova vláda okradla tyto příjemce důchodů o slíbenou valorizaci. Tuto vsuvku budu dávat pravidelně, aby to bylo jasné, proč tady jsem, proč se snažím na maximum, stejně jako vždy, bojovat za slušné občany. A už zase vidím, jak poslanci vládní koalice se mi budou vysmívat. Budou se mi smát za to, že tady bráním více než 3 miliony občanů, jako se mi vysmívali a hrubě a sprostě se do mě naváželi poslanci hnutí STAN Letocha, Lochman, pak dneska jsem si všiml, i poslanec Cogan, také bojoval aktivně za okradení důchodců, ještě aktivně, a tady také pan Michálek z Pirátů, pan Výborný z KDU-ČSL, tady dneska nejaktivněji a včera večer tady bojovali za to, aby důchodci byli co nejrychleji okradeni, a je to ale celá pětikoalice, tak to je. Takže já samozřejmě tyto poslance jsem si zapamatoval, protože oni jmenovali mě na sociálních sítích explicitně včera večer, tak samozřejmě já je budu pojmenovávat teď už neustále a nejlépe do konce volebního období, aby si to všichni zapamatovali, kdo se jak chová. Takže kdo jmenuje mě, já budu jmenovat jeho, a já myslím, že je to fifty fifty a je to zcela v pořádku, a bude to tak i do budoucna.

Podívejme se na vývoj práva sociálního zabezpečení. (Z pravé části někdo reaguje z lavice.) Nemám s tím problém, já s tím problém nemám. "Vývoj práva sociálního zabezpečení - historie práva sociálního zabezpečení je velice stará a bohatá." Jo, ještě mě jmenoval pan ministr Válek, ale to bylo takové poměrně úsměvné šťouchnutí, takže pana ministra Válka vynechám, protože to bylo takové spíš šťouchnutí. Také prosazuje, aby důchodci byli okradeni, ale bylo to takové šťouchnutí, takže to nemá smysl, nebylo to nic speciálně zlého, osobního. Ale tady u těch poslanců STAN, tam to bylo opravdu zcela jasné, jakým způsobem oni hovoří o nás, kteří bojujeme za to, za příjemce důchodů v České republice. Takže jenom jsem chtěl říct, že umím odlišit to, když je to osobní útok, a umím odlišit to, když je to politický šťouchanec.

Pojďme k tomu vývoji práva sociálního zabezpečení. "Historie práva sociálního zabezpečení je velice stará a bohatá. Její základy můžeme vidět už v kmenových společenstvích. Zde silní jedinci zajišťovali ochranu o staré a nemocné členy kmene namísto jejich vyhnání a nechání na pospas okolí. Právo sociálního zabezpečení můžeme spatřovat i v otrokářských státech, zejména pak v římské společnosti. Císař zde nařídil bohatým občanům rozdávat svým otrokům chléb, což vedlo alespoň k základnímu sociálnímu zabezpečení a jistotě jídla pro otroky. V českých zemích právo sociálního zabezpečení můžeme ve středověku sledovat u žebráků. Žebrat totiž mohli pouze práce neschopní jedinci, kterým to přiznával patent z roku 1661. O nemocné pečovala hlavně církev. V roce 1868 bylo však všem obcím nařízeno pečovat u chudé, kterým bylo přiznáno domovské právo, od tehdy musely obce žebrákům poskytovat ubytování a stravu. Hlavním milníkem ve vývoji práva sociálního zabezpečení, který vedl k vývoji sociálního pojištění tak, jak ho známe dnes, je rok 1883. V tomto roce v Německu nařídil Otto von Bismarck povinné nemocenské pojištění, poté následovalo úrazové pojištění a v roce 1889 starobní a invalidní pojištění. Po první světové válce v tehdejší Československé republice byl vydán zákon č. 221/1924 Sb., o pojištění zaměstnanců pro případ nemoci, invalidity a stáří. Nemocenské pojištění prováděly nemocenské pojišťovny, pojištění invalidní a starobní zajišťovala Ústřední sociální pojišťovna. Z pojištění se poskytovaly dávky v případě nemoci, mateřství, invalidity, stáří, ovdovění a osiření."

Teď jsem si vzpomněl ještě na jednu věc. Před chvílí jsem vystupoval v televizi Prima v přímém přenosu a paní redaktorka se mě zeptala argumentem Fialovy vládní pětikoalice, že prý den jednání Sněmovny stojí 5 milionů korun a že prý to, že Okamura bojuje za to, abyste neokradli důchodce o 19 miliard, Fialova vládní koalice - to je vždycky tady argument Pirátů, ale nevím, je to asi celé vládní pětikoalice - tak vy dáváte na misku vah to, že já tady bojuji jménem SPD za to, abyste neokradli více než 3 miliony důchodců, a chcete jim vzít 19 miliard, a v příštím roce dokonce mluvíte o 50 miliardách, tak vy, vaši poslanci, to dávají jako že prý Okamura... že se tomu snažím zabránit, tomu okradení důchodců, že prý Sněmovna stojí 5 milionů denně. Takže vy dáváte na misku vah životy více než 3 milionů příjemců všech typů důchodů a 19 miliard, o které je chcete okrást v letošním roce, vy to dáváte na misku vah s tím, že den Sněmovny stojí 5 milionů korun? Protože chcete jít domů? Že chcete spát doma? Protože je chcete okrást a vzít to šmahem? No to je neskutečné, jakou argumentaci předvádí poslanci Fialovy vládní pětikoalice. No to je opravdu... jestli je něco na blití, tak je to tohleto, protože životy lidí, kteří si nemohou sami pomoci, to prostě má přece úplně jinou hodnotu. Jak to můžete vůbec porovnávat? Vždyť to je přece úplně neuvěřitelné! Takže já znova zdůrazňuji, ano, jednání Sněmovny něco stojí, ale váš návrh zákona připraví všechny příjemce důchodů o 19 miliard, a tomu já tady se snažím jménem SPD ze všech sil zabránit a budu to tady dělat. Budu bojovat do posledního dechu, abyste důchodce nemohli okrást.

Samozřejmě, jak jste před chvílí ohnuli jednací řád Sněmovny, kdy tady byla první pasáž této schůze Sněmovny, kdy jsme tady měli jednat o tom, zdali je možné o tomto hlasovat v legislativní nouzi, tak vy jste normálně tady úplně škrtli legitimní práva více než šedesáti poslanců, kteří byli přihlášeni do rozpravy, neumožnili jste jim vystoupit, dokonce jste neumožnili, aby tady padaly i návrhy na hlasování. Takže vy si už jednací řád ohýbáte úplně na sílu podle svého, jenom abyste už co nejrychleji okradli důchodce o miliardy, o těch 19 miliard, které mají dostat. Oni mají dostat 34 miliard, ale vy chcete snížit valorizaci o 19 miliard, abyste zase mohli poslat třeba Ukrajincům. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP