(17.00 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Opak jsou elity a elity, to jste vy ve vládní pětikoalici, samozvané elity, kdy nenasloucháte hlasu lidu. A já říkám, že v SPD si nikdo z nás nehraje na žádné elity. My jsme běžní lidé, kteří hájí běžné problémy občanů České republiky. Je to tak, jak říkám, jenom připomenu, jaké jsou vaše návrhy na pořad schůze Poslanecké sněmovny. Tak teď tady máte ten návrh na to, že chcete okrást příjemce důchodů. Minule jste tady, a to teď tlačíte, že chcete politicky ovládnout Českou televizi, protože vám poklesly preference, tak chcete, aby Česká televize vysílala jenom provládní názory a aby byla upozaděná opozice - Česká televize, Český rozhlas. Chcete politicky ovládnout Radu České televize, Radu Českého rozhlasu, to má u vás na starosti ministr kultury Baxa z Plzně z ODS, ten má na starosti tohleto, abyste zneužili koncesionářské poplatky občanů, protože koncesionářské poplatky platí voliči všech stran. A pak tady prosazujete ten zákon o cenzuře, o tom už jsem mluvil, dokonce chcete dát přes 100 milionů korun provládním různým neziskovkám a provládním médiím, aby právě psaly jenom o provládních názorech. Takže vy zneužíváte ty prostředky a o to víc chcete ukradnout důchodcům, takže to samozřejmě jsou pro nás úplně nepřijatelné záležitosti, a proto tady jsem a budu tady ještě vystupovat i na této schůzi. Budu, a i kdybyste mě měli přerušit, což už jste udělali v minulém roce, když jsem tady bojoval proti pandemickému zákonu, tak jste mi nakonec skočili do řeči, abyste mě vůbec přerušili, abyste mě umlčeli. Ale já se samozřejmě umlčet nenechám, protože jsem přesvědčen, že SPD bojuje za správnou věc.

Takže pojďme ještě k tomu sociálnímu systému, protože je vidět, že tady vláda Petra Fialy - prostě si musíte uvědomit, že vyplatit lidem spravedlivé důchody, a hlavně neokrádat je už o ty slíbené důchody, na které mají zákona nárok, že je prostě špatně.

"Po druhé světové válce byla situace ohledně systému sociálního pojištění v České republice komplikovaná, protože v důsledku inflace byly fondy sociálního pojištění znehodnoceny. V roce 1948 byl vydán zákon č. 99/1948 Sb., o národním pojištění. V dalších letech docházelo ke znárodňování a přijímání sovětských zákonů. Byly přijaty zákony: zákon č. 54/1956 Sb., o nemocenském pojištění, ten platil až do konce roku 2008, zákon č. 55/1956 Sb., o sociálním zabezpečení, který o několik let později nahradil zákon č. 101/1964 Sb., následně pak č. 121/1975 Sb. a v roce 1988 zákonem č. 100/1988 Sb., jehož některé části platily donedávna. Od roku 2009 zákon č. 187/2006 Sb., o nemocenském pojištění, a zákon č. 103/1966 Sb., o sociálním zabezpečení družstevních rolníků. Po revoluci v roce 1989 a přechodu k demokracii byly provedeny změny v právu sociálního zabezpečení. Byla například odstraněna diskriminace samostatně výdělečných osob. V oblasti práva sociálního zabezpečení byly přijaty tyto normy: zákon č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění, zákon č. 117/1995 Sb., o státní sociální podpoře. V současnosti se stát stále více snaží pomáhat všem typům důchodců a přijímat zákony pro zlepšení jejich životní úrovně." Tak tady bych rád poznamenal, že ta bakalářská práce je starší, protože to pochopitelně neplatí na současnou Fialovu vládu. Tady se mluví o situaci před deseti, patnácti, dvaceti lety.

"V roce 2013 proběhla v České republice důchodová reforma, která se týkala starobních důchodů. Byly vytvořeny tři pilíře důchodového systému. První pilíř se nazýval důchodové pojištění a byl, v současnosti i je, povinný pro všechny. Zaměstnanec odváděl 6,5 % ze své mzdy do tohoto pilíře, které dále spravoval stát. Druhý pilíř se jmenoval důchodové spoření. Občan, který uzavřel smlouvu o druhém pilíři, odváděl ze své mzdy 6,5 % výdělku, 3,5 % odváděl do povinného prvního pilíře a 3 % na individuální účet. Ke 3 %, které odevzdal na individuální účet, bylo nutné odevzdávat dobrovolně ještě 2 %. Poté, co občan začal pobírat důchod, byl mu vyplácen klasický důchod z důchodového spoření. Činnost druhého pilíře byla ukončena. Třetí pilíř se jmenuje doplňkové penzijní spoření. Třetí pilíř je dnes po několika změnách funkční. Pojištěnec odevzdává finance penzijní společnosti, která je ukládá na jemu vybraný investiční fond - v současnosti čtyři druhy. Stát navíc pojištěnci přispívá každý měsíc příspěvkem podle výše odevzdaných financí na účet penzijní společnosti." Třetí pilíř byl tenkrát nepovinný na rozdíl od druhého pilíře, to jsem tady už kritizoval včera. To byl Miroslav Kalousek z TOP 09, který v podstatě zákonem chtěl vyvést soukromé peníze občanů do soukromých fondů, aniž by byla garantovaná bezpečnost těchto peněz v případě krachu toho fondu, a to jsme potom zrušili i hlasy SPD a to bylo dobře.

Tak pojďme se podívat na právo sociálního zabezpečení a ochranu základních lidských práv a svobod. "Stát, který chrání první generaci lidských práv, bývá označován státem právním, a stát, který chrání druhou generaci lidských práv, se nazývá stát demokratický. Právo sociálního zabezpečení spadá do třetí generace lidských práv. Stát, který takto nabytá práva jednotlivce chrání, se nazývá státem sociálním. Právní stát zaručuje svým občanům právní řád, který dodržují jak občané, tak instituce státu. Orgány veřejné moci se zavazují k tomu, že nebudou zasahovat do osobní sféry svých občanů, a v případě, že do osobní sféry zasahovat budou, učiní tak pouze na základě a v mezích zákona." No vidíte, v mezích zákona by měli občané dostat slíbenou valorizaci, ale vy dokonce to ohnete i zpětně, abyste lidi o ty peníze připravili.

"Druhou generaci lidských práv, tedy demokratických, najdeme v čl. 17 až čl. 23 Listiny základních práv a svobod. Jedná se například o svobodu projevu a právo na informace, potom o to, že petiční právo je zaručeno, a potom o právo pokojně se sdružovat, a konečně práva sociální v Listině základních práv a svobod nalezneme v hlavě čtvrté společně s právy hospodářskými a kulturními, konkrétně v čl. 30 až 32.

Práva sociální jsou nejmladší generace lidských práv. Jejich provádění není spojeno s ústavními zákony jako u první a druhé generace lidských práv, nýbrž se zákony běžnými. Je nutno zmínit, že v mnoha ústavách najdeme označení konkrétního státu státem právním a demokratickým, málokdy pak státem sociálním. V současnosti se sociálním státem prohlašuje například Španělsko, avšak sociálním státem je každý stát, který třetí generaci práv přijímá svými zákony či mezinárodními smlouvami, příkladně články práv sociálních v české Listině základních práv a svobod, v české verzi. Občané mají právo na přiměřené hmotné zabezpečení ve stáří a při nezpůsobilosti k práci, jakož i při ztrátě živitele, přiznání starobních, invalidních a pozůstalostních důchodů. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP