(20.10 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

A já říkám, že jsem čekal, že to sníží. Naše firmy exportují 80 % do Evropské unie, tak kolik je tam úrok - 2,5 až 3 % podle maturity, bondu, a u nás je 7. Jak mají platit ty hypotéky? A co tedy ti lidi, anebo co ty firmy, které nemají možnost si vzít úvěr v euro? Pan guvernér se divil, že firmy jdou z koruny do euro. Logicky, kdo by nešel, ne? Když můžu, tak si půjčuju v euro, když mám koruny, tak si je uložím na koruny, a výsledek toho je jaký? No 23,50 - ano, nejsilnější koruna. Ale my jsme proexportní ekonomika, takže my vlastně, oni poškozují exportéry, zvýhodňují zahraniční dodavatele, dovozce, kteří dovážejí samozřejmě za silnou korunu a dělají konkurenci našim českým firmám, které, když jsou založené na české surovině a nevyvážejí, dělají tady, tak je to problém. Takže to je výsledek a výsledek je to, že příznivců eurozóny je stále víc, protože když Řecko, které má zadlužení 208 % a mají tam úvěry za 2,5, za 3, tak to přestává mít logiku. A kdo z toho profituje? Samozřejmě naše banky.

Windfall tax, to se také - pan ministr financí tady není - to se také nepovedlo, protože banky samozřejmě vykážou zisk. Minulý rok mají obrovský nárůst, tento rok samozřejmě už to bude jiné a zaplatí to ČEZ.

Takže co se tady děje? Znovu opakuji, je lež říkat, že když jsme dali lidem peníze snižováním daní, navyšováním platů - ano, navyšovali, samozřejmě hasiči, policisté, armáda, všichni, učitelé, my jsme splnili těch 48 000. Někdo si tady vymyslel a nakrmil pana premiéra, vládu a všechny politiky z pětikoalice, že to, že jsme jim dali peníze, jsme způsobili inflaci. Taková pitomost neuvěřitelná! Takže prosím vás, od 31. 12. 2017, když byl stav úspor obyvatel České republiky 2 424 miliard, koncem roku 2021 to bylo 3 327 miliard, přírůstek celkem za naší vlády 903 miliard, tak ať mi někdo vysvětlí, jak jsme mohli udělat inflaci? A z čeho byla ta inflace? No z čeho? Ne, z čeho? Emisní povolenky? Ano, ti, kteří vyrábějí elektřinu z uhlí a vyrobí to stejně jako v ČEZ za 500 korun, který to vyrábí z jádra v Dukovanech nebo v Temelínu, mají to odepsané, ten musí započítat emisní povolenky. Pan premiér mě kritizoval před volbami, že jsem neschopný. No, já jsem tam psal dopisy, dělal jsem maximum pro to - on to taky neprosadil a je to velký problém. Já jsem to chtěl zastropovat na 30 eur v září 2021, ale zkrátka některé členské země to nechtějí.

Takže jak chcete bojovat proti - ropný kartel, šejkové, výrobci ropy se domluví někde, v Dubaji, a co ČNB s tím chce dělat? Je pravda, že silná koruna to může zlevnit, to je pravda, ale nemáte na to vliv. Lipská burza? No samozřejmě, pokud se stanovují ceny elektřiny na základě cen plynu, a teď je zase jiná situace, tak potom to stojí, kolik to stojí.

Takže celé to řešení je v inflaci. Kdybychom neměli třetí nejvyšší inflaci v Evropě - bronzová medaile, 19,1 - tak samozřejmě příští rok 2024 a církevní restituce, které tady byly schvalovány paní Němcovou velice podivně, ještě tam byl nějaký stíhaný poslanec a vlastně to bylo předražené, to si všechno pamatujete, tak ony mají inflační doložku. A víte, kolik to bude stát rozpočet 2024? 8 miliard. A proč pan Stanjura nenavrhne snížení inflace, těch 8 miliard, proč to navrhuje jenom u důchodců? A samozřejmě, kdyby byla inflace dolů, naši důchodci nemusí tolik platit za všechno a nebylo by to předražené. Takže za leden 2023 Česká republika - inflace 19,1. Španělsko 5,9, Lucembursko 5,8 a Francie má 7. Takže v tom to je a panu ministru financí to vyhovuje, protože zkrátka má na cestě obrovské peníze.

A pojďme si teď říct, jaký je ten lék. Já už jsem o tom mluvil x-krát.

A ještě k té inflaci, abych nezapomněl. V lednu, ano? Takže co říká Český statistický úřad? "Spotřebitelské ceny vzrostly v lednu oproti prosinci o 6 % a meziročně o 17,5, v rámci EU je to 19,1." Tam je jiný mechanismus ohledně bydlení, je tam nějaký vliv. "Tento růst byl významně ovlivněn ukončením úsporného tarifu pro domácnosti ve formě příspěvku na energie - to vláda slíbila, ale po půl roku z toho odešla - "ceny elektřiny meziročně vzrostly o 36,4 %" - takže toto je ono, to je ta inflace, 36,4 % - "zemního plynu o 87 % a vodného o 16,3 % a stočného o 30,3 % a teplé vody o 44,7 %." Takže to říká Český statistický úřad. Takže je to samozřejmě o té inflaci v energiích a my jsme to řešili, já už jsem o tom mluvil v listopadu a v prosinci 2021, a tato vláda to nechce řešit. Přitom je to jednoduché.

Já bych tady mohl mluvit dva dny o tom, co jsme si tady zažili s ODS a s ČSSD od vzniku samostatné republiky do konce oposmlouvy, a jediné, co nám zůstalo, je ČEZ. Takže teď bych chtěl tady informovat - a doufejme, že pan premiér možná, a to je hlavně problém ministra financí, který to má pod palcem, je tam nějaká dozorčí rada, já jsem jenom slyšel, že se tam pětikoalice neumí domluvit, protože tam jsou nějaké divoké nominace, a panu ministrovi se ani nedivím, když jsem slyšel ty jména - a ČEZ se topí v zisku. Letos odvede státu z daní, odvodů a dividendy přes 100 miliard. To je oznámení z 2. února 2023. Očekává celoroční zisk až 75 miliard, ale čistý. Takže neuvěřitelné.

Takže pojďme se podívat, jak to vypadá s tou elektřinou u nás. Export elektřiny první až třetí kvartál 2022. Objem elektřiny vyrobené v Česku v tomto období rostl. V lednu až v září dosáhla netto výroba elektřiny, ta bez vlastní spotřeby elektráren, výše 57,9 miliard kilowatt a meziročně se zvýšila o 2,7 %. Odpověď na otázku, kde skončila navíc vyrobená elektřina, je snadná - skončila v zahraničí, vážení. A může nám někdo vysvětlit, proč na Slovensku mají 1 500 korun na megawatt a my máme 6, 7 tisíc a proč v Polsku, které téměř elektřinu ani pořádně nevyrábí, nemá ani jádro - teď se dohodli s Američany na Westinghousu - tak jak je to možné, že všude je to levnější?

Kladné saldo vývozu elektřiny z Česka do okolních zemí dosáhlo v letošním lednu až září bezmála 9,5 miliard kilowatt. Takže teď poslouchejte. Oproti stejnému období loňského roku se jedná o nárůst o 52 %. Takže my jsme za devět měsíců minulého roku vyvezli o 52 % více elektřiny. Vzhledem ke skokovému růstu ceny elektřiny se totiž z vývozu stává skvělý byznys. Jo, ale ne pro naše občany. Tak si uvědomme, co to je ta elektřina, když všude se svítí, všude, tady, lidi, doma, domácnosti, průmysl, obchody, restaurace, všude - elektřina je největší problém. To je to řešení. Kdybychom měli 1 500 za megawatt, jsme všichni úplně v pohodě tady, všichni, a nestálo by to ani korunu. Vysvětlím vám, proč. Ani korunu by to nestálo, protože by to zaplatil ČEZ. Já vám řeknu tu dohodu, co měli udělat už dávno. Je to otázka vyjednávání.

Takže z vývozu se stává skvělý byznys. Dokládají to i detailní údaje Českého statistického úřadu. Ten v lednu až v září uvádí, že "hodnota vyvezené elektřiny z Česka vzrostla 3,3krát na 89,8 miliard korun". Chápete to, 3,3krát, to je 330 %. "Kladné saldo České republiky z obchodu s elektřinou dosáhlo 61,4 miliardy korun a vzniklo hlavně při obchodování se Slovenskem." Neuvěřitelné. Takže my vyrábíme levně, vyvezeme to na Slovensko a Slováci mají levnější elektřinu než my. Úplně na hlavu, úplně na hlavu, 32,5 miliardy a Německo 27,6 miliardy korun. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP