(21.00 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Teď ještě jsem chtěl k tomu předsednictví. Já bych se chtěl zeptat pana premiéra, proč nevybojoval v rámci předsednictví, kdy měl řídit Evropu, aspoň miliardu euro pro Českou republiku? Polsko, Česká republika, Slovensko, Maďarsko, Německo jsme přijali miliony uprchlíků, miliony. Vy jste sami v médiích oznámili, že stálo stát 28,5 miliardy plus samozřejmě zbraně, ale to do toho nepočítám. Ale když byl pan premiér šéfem Evropy, proč nedonutil Evropskou komisi, když tedy dala Ukrajině 20 miliard eur pomoc, proč nezařídil ty peníze pro tyto země, když to Itálie a Španělsko a Řecko dostávaly za ilegální migraci? Dostávaly stovky milionů euro. A místo toho, aby to prosadil, a já myslím, že se to dalo prosadit, jsme nedostali nic, a podle mě je to velká chyba.

Byla tady historická šance v rámci předsednictví prosadit, a já vím, že když je to předsednictví, tak to není, že ten, kdo má to předsednictví, prosadí pro svoji zemi něco, ale samozřejmě se to tak dělá a samozřejmě to tak i funguje, i když oficiálně se o tom nemluví. Takže ten výsledek je vlastně nula. Ten výsledek je ještě horší než nula. Ten výsledek pro nás, pro naše občany, rezultuje do úplné katastrofy. České předsednictví, které máme jednou za třináct let a v rámci kterého pan premiér nesvolal ani jednu speciální radu, kterou by on - samozřejmě vím, že to svolává Charles Michel, a určitě by to svolal, kdyby to řekl, když tedy Macron měl sedm těch summitů, tak my jsme tady měli jeden neformální, co byl tedy vlastně i taky Macronův, protože tady byl projekt Evropského společenství, 44 zemí tady bylo - tak proč to pan premiér nesvolal nebo nepožádal o svolání? Chápu, že se tomu vyhýbá. Ono to tam není za těmi dveřmi jednoduché, protože tam se bojuje za zájmy a tam je to místo, kde je to nejdůležitější pro naši zemi.

Mimochodem, tam když jsme bojovali o evropské peníze a získali jsme druhé největší peníze - 1,6 miliardy eur navíc - tak jsme to blokovali čtyři noci, pět dní. 42 miliard navíc, 42 miliard navíc! 980 miliard tady jsme vyjednali! 50 miliard z toho pro české zdravotnictví, 15 miliard pro národní boj proti rakovině. Zdravím moje sestřičky v Brně. Já jsem chtěl tady postavit nejmodernější onkologickou nemocnici v Evropě, možná na světě, takže víte, Pražáci, kdy je termín teď na Žluťáku? Koncem listopadu! A postavit pavilon prevence za miliardu, co jsme my prosadili. To jen tak by the way, ale k tomu se ještě dostanu.

Takže k tomu předsednictví. Nejzelenější předsednictví v historii. No, pokud ten fanatik Timmermans vás pochválil, tak to je peklo. To je konec! To je neuvěřitelné! Zelená ideologie! Evropa se nepoučila a můžete stokrát lhát o tom, že my jsme něco podepsali. Nic jsme nepodepsali. My jsme s Morawieckým vyjednali rámcově, že nemáme žádné závazky a že máme druhé největší peníze z Modernizačního fondu, to je všechno. I když samozřejmě stále někteří o tom mluví, co my... My jsme nic nevyjednali. Fit for 55 je už realizace a tam jste podělali, co jste mohli! Úplné peklo! A vy jste schválili konkrétní podobu Green Dealu, české předsednictví a česká vláda v Bruselu, vy! Tak to je! A my jsme na summitu v roce 2019 vyjednali podmínku, že pokud máme mít vyšší klimatické cíle, tyto cíle má mít Evropa jako celek, ne konkrétní státy. Ano, to bylo obrovské vítězství. To jsme blokovali, protože samozřejmě Dánsko, které je na moři a točí ty vrtule, má 70 % obnovitelných zdrojů, a my nemáme. Vy když chcete tady postavit nějaké vrtule, nějaké jsou, ale už to nikdo nedovolí - logicky. Takže to znamenalo, že některé země mají za úkol snižovat emise rychleji, protože mají lepší výchozí podmínky, neexistuje například těžký průmysl, ale jiné země včetně České republiky mají být osvobozeny od tohoto radikálního zeleného přechodu. A tam hrál roli i kůrovec, kdy nechal tady naše lesy sežrat pan Jurečka. Sliboval, že v září 2017 dá peníze, nedal nic. My jsme dali 16 miliard, by the way. Takže proč jsme to nechtěli? Protože bychom obětovali náš průmysl a pracovní místa na oltáři zbrklé zelené politiky, a zkrátka, elektráren se jen tak nezbavíme. Takže to byl obecný princip, na kterém jsem se s ostatními lídry dohodl. Navíc jsem dostal do textu závěrů, že státy včetně České republiky mohou i nadále využívat jadernou energii. To jsme celou noc, ještě tam byla premiérka Rakouska, bojovali za to slovo jádro. Nechtěla to tam mít a blokovala, protože ano, Rakousko, které nechce jádro a postavili jadernou elektrárnu, potom ji uzavřeli, stále bere 15 % elektřiny z našeho jádra. Také postavené na hlavu!

Při českém předsednictví se ale řešilo, jak těchto cílů dosáhnout konkrétně, tedy jakým způsobem snižovat emise, v jakých oblastech a kdo by měl nejvíce. A tady vláda úplně zaspala - hůř, místo toho, aby vyjednali dobré podmínky pro naši zemi a občany a využili k tomu předsednictví, kdy máme největší vliv v Bruselu, a adaptovali tak Green Deal dnešní energetické krizi - vždyť se všechno změnilo! Vždyť ještě do času, kdy Putin napadl Ukrajinu - strašné - všichni bojovali o ruský plyn. Nord stream 1, Nord stream 2, Eurostream, South stream, všichni. A všechno se to změnilo, takže samozřejmě Green Deal by měl být přehodnocen. Při českém předsednictví se řešilo, jak těchto cílů dosáhnout konkrétně, tedy jakým způsobem snižovat emise, v jakých oblastech a kdo by měl nejvíce, a tady vláda zaspala - hůř, místo toho, aby vyjednali dobré podmínky pro naši zemi a občany a využili k tomu předsednictví, kdy máme největší vliv v Bruselu, a adaptovali tak Green Deal dnešní energetické krizi, tak ho vláda přijala beze změny, tak, jak byl navržen ještě před válkou na Ukrajině Evropskou komisí. Ano, když budou příští rok evropské volby, tak zase to bude sushi deal a zase budou vyjednávat a lobbovat, kdo bude předseda Evropské komise a kdo bude předseda Evropské rady., ano, a paní předsedkyně se stala jenom na základě toho, že slíbila Evropskému parlamentu, že bude totálně zelená. Úplné peklo! A ještě vláda se chlubí.

Takže co to znamená? ODS slíbila, pan premiér slíbil 17. prosince 2021, že nikdy nedovolí konec spalovacích motorů. A realita? Ano, je konec, to odsouhlasili od roku 2035 a s tím spojené emisní omezení. A pan premiér slíbil, že to nedopustí - dopustil. Já nevím, proč neměla Hubáčková mandát, nebo že se nedomluvila anglicky? To víme, ale snad celé to předsednictví dělal Zajíček. Bez Zajíčka byste neudělali vůbec nic a pan prezident udělal dobře, že si ho vzal, protože je to nejlepší úředník, který nejvíc rozumí Evropské unii, a samozřejmě to byla hlavně jeho práce, celá realizace. To předsednictví jsme připravovali tři roky, ale realizace byla na úřednících, a musím říct, že naši úředníci jsou velmi dobří. Ale tady jste nevyjednali vůbec nic, a dokonce Česká republika ani nepatřila při jednáních k těm zemím, které toto datum chtěly posunout. Vy jste to normálně... (Směje se.) Já to nechápu. Pan premiér slíbil, že to nedopustí, a normálně hlasovali pro. Francouzský komisař Thierry Breton, jeden z těch rozumných v Evropě, říká na rozdíl od fanatika Timmermanse, že jsme se jako Evropa ukvapili a že naše firmy budou mít konkurenční nevýhodu oproti automobilkám ve světě, které nemají podobné omezení, nemluvě o cenách pro občany, protože automobilky buďto zruší výrobu nových menších aut úplně, nebo je zdraží tak, že si to lidé ani nebudou moci dovolit. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP