(21.30 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Administrativní centrum Letňany, jasně. Babišův projekt, tak to zařízneme. Hlavně že máme metro, které končí v poli. Tam měl být olympijský stadion, není tam nic, ale Babiš si to nevymyslel. Babiš byl u Macrona 2015, a když jsem skončil u něj jako ministr hospodářství, tak jsem se ptal: A kde sedí ministr financí Michel Sapin? Říká, tady, všichni tam sedí. A byl to skvělý projekt, skvělý.

Chápu, že pan ministr kultury - už odešel - který sedí v ložnici šlechtice v Nostickém paláci, že by se mu nechtělo stěhovat do administrativní čtvrti Letňany, která by byla na kraji Prahy, kde by nemuseli lidi tam parkovat. Nebo pan Bartoš jako ministr MMR na Staromáku, ne...

Klára Dostálová mi vždycky vykládala, že když měla jednání a někdo tam hrál na kytaru nebo bubnoval, tak mu dala nějakou stovku, aby chvilku mlčel. A proč sedí na Staromáku? Taky historická budova. Měli jsme skvělý projekt, uvolnily by se stovky bytů, vznikla by muzea a je to normální. V Berlíně to mají, mají to všude, ale tím, že jsme to chtěli, tak to zařízli.

Onkologická nemocnice v Praze - to je ten národní boj proti rakovině. Ano, bžel dneska zase zemře 75 lidí na rakovinu a 200 lidí onemocní. Mluvili jsme o prevenci... Já jsem rád, že pan ministr Válek konečně objevil prevenci a doufám, že projekt na Žluťáku za miliardu... a to je skutečné, fantastické centrum prevence, že to dopadne.

A další projekty investiční - Nová scéna například, ale těch kulturních mám tady plno. My jsme zrekonstruovali Národní muzeum, Státní operu, byl tam projekt Invalidovna, Nová scéna -nevím, proč je to zastavené, Národní galerie, ano? Další projekt - sídlo Ředitelství silnic a dálnic a Správy železnic na Smíchovském nádraží, obrovské synergie, ano, že by byli všichni na jednom místě. Jsem rád, a dneska vláda tedy v rámci programového prohlášení vlády - a byl tam i pan premiér - že pokračuje náš projekt věznice v Hradišti. Invalidovna vypadla. Císařské lázně jsme taky objevili náhodou a snad se to dokončí. A taky, když už se konečně dostaví dálnice do Karlových Varů - nechápu, proč to někdo neřešil hned po revoluci, když... Karel IV. byl samozřejmě génius a nemuseli jsme jezdit dvě hodiny, ale když se to dokončí, Pražané můžou jezdit padesát minut na koncert do Císařských lázní, a snad to všechno dopadne. Projekt lithium Cínovec - tam se nic neděje.

A potom my jsme měli plno projektů ohledně vodních přehrad a já nevím, proč... Za naší vlády my jsme připravovali výstavbu přehrad a samozřejmě je to o vodě, klimatická změna je voda, a tam jsme pomohli - Vlachovice, Senomaty, Šanov, Kryry nebo Nové Heřminovy a Skalička. Podle rozhodnutí nové vlády tam bude nějaký suchý poldr, ne přehrada, a nová vláda rozhodla, že další přehrady připravovat nebude. Ale já nechápu, proč. Ty, co jsou schválené, (dostanou?) 15 miliard a samozřejmě u nás je to o vodě, ty přehrady jsou důležité. Momentálně máme v České republice více než osmdesát lokalit, které jsou v územním plánu chráněné jako místa pro možnou výstavu přehrad. A samozřejmě ta přehrada, nejenom že je to zásobárna vody, ale samozřejmě je to pro lidi, je to rekreace, je to turistika, je to všechno - a hlavně v období sucha se mají vybrat ty lokality, a než se začne příprava výstavby přehrady, tak to trvá samozřejmě léta. Takže je to škoda.

Zpomalil se projekt investice labské cesty, tam není shoda v koalici. Potom my jsme konečně rozjeli spojení, železniční trať Praha - letiště Kladno, tam je roční zpoždění kvůli financím, rozjíždí se až letos.

A samozřejmě, co jste zastavili jako vláda, klíčové strategie, plány, je stavební zákon - to je zákon, který vybojovala Klára Dostálová, strašně moc energie tomu věnovala.

A potom, jak jsem ukazoval panu ministrovi kultury, že tady je náš Národní investiční plán, to je takový soupis všech investic až do roku 2050, a já si myslím, že je to dobrá věc na to, aby jednotliví ministři se do toho dívali a podle priorit vybírali a bojovali za ty investiční projekty.

EET, to jste samozřejmě zazdili, to je normálně ideologie, normální člověk to nepochopí. Inovační strategie, ano, to jste taky zastavili, to, co připravil Karel Havlíček, tady to je: Inovační strategie České republiky do roku 2030, Země pro budoucnost, propracovaný systém financování řízení vědy, strategie umělé inteligence, vodíková strategie - to všechno se zastavilo, uhelná komise, ukončení aktivit a nový plán útlumu uhlí 2033 navzdory odborným stanoviskům. Zastavila se podpora investic s přidanou hodnotou. Minimální aktivita projektu Trojmoří. Nepokračuje se v projektu sloučení státních agentur CzechTrade, CzechInvest, CzechTourism. Když jsme navštěvovali, byli jsme v Singapuru, v Thajsku a tak dále, tak jsme zažili, i že zástupce CzechTradu se vůbec nebavil s tím obchodní radou a tak dále. Byly tam velké synergie, ale ten rezortismus samozřejmě tam byl kontraproduktivní. Nepokračuje se v projektu sloučení České exportní banky, EGAP a NRB, nepokračuje se v projektu Národního rozvojového fondu pro financování infrastruktury. Tam tehdy banky slíbily peníze, tak nevím, jestli to tam doteklo nebo nedoteklo, proč se to nedotáhlo.

Program Výstavba pro obce, nízkopříjmové skupiny, dotace a úvěr, program bydlení mladých, výstavba rodinných domů na venkově, nákup a výhodné půjčky, to všechno Klára Dostálová tam měla připravené. Já jsem rád, že teď jsem viděl, že obchvat Plzně otevřeli, a tam taky MMR dalo 1,5 miliardy. Tak já neříkám, že (nesrozumitelné), ale to byly evropské peníze a my jsme nějakým způsobem to podporovali.

Omezení kvality a dostupnosti služeb v oblasti zdravotnictví.

Tady mám ještě - neřeší se status umělce v oblasti kultury, zpackaná - nekonečný příběh - transformace České pošty. To je fakt, snažil jsem se to nějak řešit, ale to nebyl rezort hnutí ANO, ale to je nekonečný příběh, který nechápu, proč nefunguje. Takové aktivum a v podstatě to jenom spotřebovává peníze, když by to podle mého názoru mohlo vydělávat, a soukromé projekty poštu válcují a pošťačky vydělávají směšné peníze. No, tak je to škoda.

Takže to jsou ty věci, které zkrátka jste zastavili. A potom, když se vrátím ke zdravotnictví, 50 miliard z Evropy, 15 miliard Národní plán boje proti rakovině. A pokud to skutečně, ty peníze, místo té skvělé onkologické nemocnice, která mohla být v Praze a mohla být pro všechny - a znovu opakuji, že Pražané, prevence na Žluťáku, termín je koncem listopadu, ano? Nemusíte tam ani volat, a stejné jsme chtěli tady udělat. Údajně se to má někde proinvestovat, nevím, v Motole, no tak na to jsem zvědav. Samozřejmě ta lobby zvítězila. Bylo to pro lidi, ne proto, že Babiš to tlačil. Babiš fakt nepotřebuje naštěstí toto zařízení, nebylo to skutečně o mně a je to škoda. Mohli jsme tady postavit v Praze unikátní - je jich v Evropě jenom sedm, není jich moc. Ano, všude bojují ti odborní onkologové, a tady je ten prospekt (Ukazuje.), který - křičel mi tady pan Jurečka na mikrofon, že je to kampaň - který potom zakázali, aby to VZP rozdávala. A vážení občané, znovu je to na webu, a musíte chodit na prevenci, na kolonoskopii a na tyhle věci. Tak to byly naše projekty. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP