(22.30 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Ale ten rezortismus, nevím. Možná pětikoalice funguje dobře, že nemají žádný rezortismus. Některé pozemky a brownfieldy nejsou vhodné k výstavbě bytů pro preferované prioritní skupiny. Například hlučnost, která vyžaduje využití materiálu, zvyšující cenu výstavby, nebo soukromý sektor může mít o ty pozemky zájem. Možná je tedy privatizace těchto pozemků s kontraktační podmínkou výstavby stanoveného počtu bytů na konkrétních pozemcích.

Co jsme udělali v posledních letech? MMR za naší vlády na dotačních programech v oblasti bydlení vyplatilo zhruba 0,5 miliardy korun ročně, 1 miliardu pak Státní fond podpory investic a 4 miliardy IROP. MMR společně s Fondem podpořilo dotacemi od roku 2023 výstavbu více než 24 000 nájemních bytů pro sociálně slabší domácnosti, seniory a mladé s garantovaným nájemným, nemluvě o úvěrech na pořízení vlastnického bydlení či jeho rekonstrukci. V novém Integrovaném regionálním operačním programu, který je v platnosti do roku 2027, budou také alokovány dotační prostředky pro výstavbu sociálních bytů, a to zhruba ve výši 3 miliard korun. Ještě v rámci minulého programového období by mělo do roku 2023 vzniknout několik tisíc, cirka 5 000 bytů pro sociálně slabší občany. Podpora dosáhla 4 miliard korun. SFPI má program vlastního bydlení, který umožňuje využít prostředky na podporu vlastního bydlení pro lidi do 40 let. Nový program vychází z minulého programu Půjčky pro mladé, přináší ale řadu novinek a rozšiřuje okruh žadatelů. Nejdůležitější změnou je především posunutí věkové hranice z 36 na 40 let a možnost využití úvěru i na nákup družstevního podílu. To bylo ale zastaveno. Tak nevím, pan Bartoš všechno zastavil, on si dal ten inzerát, někoho hledal, nevím, co to chtěl, stavět byty - všechno zastavil. To je škoda.

Potom je tady ještě program na rekonstrukci stávajícího obecního bytového fondu. V Praze je 30 000 bytů, ale jenom jedna desetina je neobsazená z důvodu potřeby rekonstrukce. Města a obce však dodnes musí řešit zvýšené náklady, tak by mohl stát pomoci. A potom tady máme můj oblíbený zahrádkářský zákon. (Smích v sále.) Já jsem na to pyšný. Já jsem tady prosadil dva zákony - EET a zahrádkářský zákon. No, vy se smějete, ale kdysi za totality jsme měli zahrádky, měli tam papriku a rajčata a měli jsme recept na paštiku a všechno, protože nebyly nejenom banány, ale nebylo nic. A teď to vypadá, že se vrátíme do těch zahrádek, a já jsem na to pyšný, že máme zahrádkářský zákon, i když jsem tady... Když jsem ho prosazoval, tak jsem říkal paní Richterové, která nás tady učila, jak je to s covidem, tak jsem ten zahrádkářský zákon... Proč o tom mluvím? No, protože kolik stojí ta paprika? Havlíček tu není. (Místopředseda Havlíček: Já jsem tady, já jsem tady.) Tady máme, ano, tady... že to lečo vám nějak nefunguje, říkali, že v létě bude levnější nebo co.

Ale prosím vás, mě fascinuje to, že v televizi tam vystupují různí lidi, kteří se tváří, že rozumí tomu, kdo, kolik v té vertikále vydělává. Já se tedy ptám, proč nikdo neinvestoval do českého potravinářství? Proč tady nejsou žádné zahraniční firmy kromě Francouzů, kteří vyrábí, nebo Italové jsou tady, udělají parmazán, vyvezou ho, nebo Francouz udělá sýr, vyveze ho. A tady se staly dvě zásadní chyby. První chyba, a mě to mrzí, že to musím říct, ale je to zase naše ODS. A víte, v čem? Že vy jste 10. května 2011 schválili novelu devizového zákona, který omezení nákupu zemědělské půdy, lesů i dalších nemovitostí v České republice pro cizince ruší. To byla obrovská chyba. Poláci to nedovolili, Maďaři, tam si může koupit půdu jenom Maďar, maximálně 300 hektarů, a tady čtu, to byl Deník, "Svaz vlastníků půdy se obává výprodeje zemědělské půdy do zahraničních rukou, řekl dnes na tiskové konferenci jeho předseda František Janda. Zákaz prodeje půdy cizincům si Česko vyjednalo při vstupu do Evropské unie před sedmi lety. Tato výjimka ze strany Unie přestala platit počátkem letošního května, podle Jandy je přitom vlastnictvím půdy vymezena česká státnost" - a má pravdu. "My nepodporujeme prodej půdy cizincům, ale máme vážné obavy, že k takovému vývoji může dojít, uvedl Janda." Násilná kolektivizace v padesátých letech minulého století podle něj totiž zpřetrhala pouta vlastníků k půdě, když rozehnala dřívější sedláky nejenom do jiných koutů republiky, ale také do zahraničí. "Další problém je, že celé zemědělství je založeno převážně na uživatelských vztazích," podotkl dále Janda. Právě v důsledku kolektivizace a následného historického vývoje v Česku dnes více než 80 % zemědělců hospodaří na pronajaté, nikoli vlastní půdě a průměrná výměra zemědělského podniku je největší v celé EU. Novelu projednal Senát. Sněmovna minulý týden schválila novelu devizového zákona, který omezení nákupu zemědělské půdy, lesů i dalších nemovitostí v ČR pro cizince ruší. Novela, kterou nyní dostane k projednání Senát, má začít platit dnem vyhlášky ve Sbírce zákonů. Sousední státy na rozdíl od Česka zažádaly Brusel o prodloužení výjimky. Požadovala to neúspěšně i Česká agrární komora, ale zakladatel béčka ODS, nějaký Miroslav Kalousek z TOP 09, již dříve upozornil, že existují dva způsoby, jak současný zákon obejít, takže mnoho půdy již cizinci nyní vlastní.

Fatální chyba! Fatální chyba, ano? Protože půda, ta zeměkoule se nezvětší, a já, když jsem přijel do Průhonic v červenci 1992, tak tam stál metr 1 000, dneska stojí 17 000, a není. A stejné je to s půdou. To jste neměli dělat, tam to začalo, protože vy jste řekli - zemědělství, nezájem, to nemá volební potenciál. A potravinářství, další. No a potom? To byla jedna zásadní chyba a druhá chyba byla - a to je zase dílo ČSSD - že v podstatě se tady řeklo plošně, dotace na hektar, ano? Takže zemědělec má hektar a on si rozhodne, co si tam dá, a je to jeho rozhodnutí. Ne ty blbosti o Babišově řepce, prosím vás, nesmysl. A kdyby byl někdo tehdy řekl: Když budeš dělat papriky, zeleninu - kolik máme soběstačnost v zelenině? 25, 30 %? Brambory, prasata - ty měly dostat víc dotací. Takže tyhle dvě fatální chyby zapříčinily to, že dneska nejsme soběstační. A to prase, nevím - minulý rok údajně zase nějakých, nevím kolik, 200 000 prasnic méně a soběstačnost ve vepřovém 20, 25 %, to je fakt peklo.

Takže proč se někdo diví teď? Kdo tady rozhoduje? Když někdo říká, že rozhoduje, tam chodí takový pán - nechci říkat jeho jméno radši - který normálně brutálně lže. Nechci to ani tady moc rozvádět, ale ať to pan... já myslím, že pan ministr, musím ho pochválit, že s tím cukrem, že to udělal dobře. Ano, máme koncentraci jenom sedm cukrovarů - každý podnikatel by chtěl mít jenom šest konkurentů, ne tisíce - a normálně ať to ten ÚOHS zkontroluje, za kolik se prodává rohlík do řetězce. Víte to? Korunu sedmdesát a prodává se za tři. Tak můžeme to spočítat, kde to je, ano? Takže ty nesmysly... Tak udělejte, když tedy pan premiér miluje takto Polsko, všichni chodí do Biedronky... Nevím, jestli i pan prezident, jestli to není fake, ale to je jedno, já jsem tam byl taky se podívat, a tam je DPH nula. Tak já nevím. Ano, ale nesmí to být s DPH tak, že si to nechají - já nevím, jestli si to tehdy ty lékárny nechaly, nebo jak se to zkontroluje, ale údajně v té Biedronce je napsáno, že - nevím - máslo, nevím, kolik stojí, 50, a před intervencí vlády stálo 60, ano? Teď si vymýšlím. Samozřejmě, to je polský řetězec, takže tady teď ta debata, jak to je, jak to není. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP