(0.10 hodin)
(pokračuje Radek Vondráček)

Já vám říkám, že naprostou prioritou hnutí ANO je péče o zdraví a péče o seniory. My to máme dlouhodobě v našem programu, protože - a já jsem na to teď nedávno narazil - opravdu každý může být nemocný, každý se může zranit. Máme skvělé zdravotnictví, a to jsou výdaje, které si musíme držet, a každý má právo na nějaké hmotné zabezpečení ve stáří. Vy peníze pro důchodce prostě nemůžete označit za škodu. Vy se násilně snažíte napasovat stav legislativní nouze na to, abyste to projednali během pár dnů, abyste to měli ve Sbírce zákonů do 21. 3. To je jediný důvod, proč tu jsme celé noci, a já už jenom říkám: tak doufám, že vám ty prezidentské volby opravdu stály za to, protože jiný důvod to nemá! (Potlesk poslanců hnutí ANO 2011.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Vzhledem k tomu, že není... je faktická poznámka. Prosím, paní předsedkyně, vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji. Už velmi stručně, pane místopředsedo. Můj kolega ctěný Radek Vondráček to řekl přesně. Je to prostě politický spor. Pro nás priorita jsou důchodci, kteří celý život přispívali do systému, kteří vychovali tuto novou generaci, naši rodiče, naši prarodiče. Pro nás prioritou je veřejné zdraví, péče o ně, o zdravotnictví, tato oblast. Mohla bych jmenovat samozřejmě další, ale toto byly naše priority, a vaše priority to nejsou. To je celé! (Potlesk poslanců hnutí ANO 2011.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Nyní s přednostním právem pan ministr Marian Jurečka - ruší přednostní právo, dobře. S faktickou poznámkou pan poslanec Ondřej Babka. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Ondřej Babka: Děkuji za slovo. Já se omlouvám, pane ministře, ale neříkal jste, že když to neodůvodňuje pan ministr pro legislativu, že to odůvodníte vy, jaké jsou podmínky pro projednání ve zkráceném jednání? Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Nyní tedy bude postupovat podle řádně přihlášených. Jako první vystoupí... Já se omlouvám, paní poslankyně, ale ještě naskočila jedna faktická poznámka, omlouvám se. Nyní tedy paní poslankyně Berenika Peštová s faktickou poznámkou. Prosím.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo. Pane ministře Jurečko, já jsem se odhlásila z té faktické, protože jste tady slíbil, že když tam nebude žádná faktická poznámka, že vystoupíte a všechno odůvodníte. Proto jsem se odhlásila a chtěla jsem si vás poslechnout. Vždyť jste to teď stáhl!

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Poprosím, nepokřikujte po sobě a mluvte pouze na mikrofon. Páni poslanci, poprosím, nepokřikujte po sobě a mluvte na mikrofon.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Pane poslanče Výborný, prostřednictvím pana předsedajícího, pan ministr Jurečka řekl, že až tam skončí faktické poznámky, že vystoupí a řekne to odůvodnění. Proto jsem tam byla ta poslední jedna a stáhla jsem ji, potom se tam objevila naše předsedkyně paní Schillerová a já jsem chtěla slyšet to odůvodnění. Já nechci čekat. Vy jste to slíbil! (Reakce ministra mimo mikrofon. Pobavení v sále.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Pane ministře, já vás poprosím...

 

Poslankyně Berenika Peštová: Takže takhle to přesně chodí! Vy něco slíbíte a pak to nesplníte!

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: ... pouze na mikrofon!

Vzhledem k tomu, že není žádná další faktická poznámka a nikdo další se nehlásí s faktickou poznámkou, nyní tedy paní poslankyně Lucie Šafránková, řádně přihlášená. Děkuji vám. Připraví se... (Komentáře z pléna.) Pane poslanče, já řídím Poslaneckou sněmovnu, nevidím přihlášku s přednostním právem, uděluji slovo paní poslankyně Lucii Šafránkové. Prosím.

 

Poslankyně Lucie Šafránková: Moc vám děkuji za slovo, pane místopředsedo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, stav legislativní nouze představuje mechanismus, v němž se příslušný vládní návrh zákona může projednat v takzvaném zkráceném jednání. V SPD jak režim legislativní nouze, tak i zneužití zkráceného jednání v případě novely zákona o důchodovém pojištění zásadně odmítáme. Jde o spojité nádoby, jejichž společným jmenovatelem je významné oslabení demokratické parlamentní procedury a rozpravy. V tomto případě, tedy v případě takzvaného zkráceného jednání, odpadá velmi důležité první čtení návrhu zákona, ve kterém je za standardních okolností možné mimo jiné vrátit návrh zákona jeho předkladateli k dopracování, anebo jej rovnou v této fázi legislativního procesu zamítnout, což by zároveň bylo to nejlepší, co bychom v této chvíli mohli s asociálním vládním návrhem na změnu zákona o důchodovém pojištění formou drastického snížení valorizace důchodů udělat. Zbývají tak pouze dvě čtení na projednávání zákona, včetně načtení a zdůvodnění pozměňovacích návrhů, přičemž následují...

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Omlouvám se, paní poslankyně, ale požádám v pravé části sálu o ztišení. Děkuji vám. Prosím, pokračujte.

 

Poslankyně Lucie Šafránková: Já vám také děkuji. To je též brutální omezení legislativního procesu a možnosti s návrhem skutečně zodpovědně pracovat. Totéž platí pro další specifikum tohoto zkráceného legislativního jednání, tentokrát ke sněmovním výborům, které se příslušným návrhem zákona zabývají. Na rozdíl od standardní procedury tentokrát předseda Sněmovny sám přikáže návrh zákona pouze jednomu výboru a stanoví mu nepřekročitelnou lhůtu na projednání, což je další velmi neblahé opatření ve vztahu k návrhu zákona a možnosti jej posoudit opravdu kvalifikovaně a ze všech úhlů pohledu společně s přizvanými odborníky. Ve standardní legislativní proceduře totiž Sněmovna po prvním čtení určí hlavní garanční výbor a dále pak může hlasovat návrhy z pléna o přikázání materiálu dalším sněmovním výborům dle toho, zda k němu mají určitý odborný či věcný vztah. V případě tohoto vládního návrhu na změnu zákona o důchodovém pojištění by šlo zejména o tyto výbory Poslanecké sněmovny: ústavně-právní výbor, který by primárně zkoumal možná rizika protiústavnosti vládního návrhu, a to obsahová i procesní; rozpočtový výbor, který by zevrubně rozebral skutečné dopady návrhu na státní rozpočet, a to nejen na jeho výdajovou stranu, ale i na stranu příjmů, na kterou bude mít v dalším časovém horizontu rovněž nepochybně svůj vliv; hospodářský výbor, jelikož seškrtání zákonné valorizace důchodů o 19 miliard korun za letošní rok nemůže nemít nemalý dopad na náš živnostenský a podnikatelský sektor, na obchod, služby, na náš průmysl; výbor pro veřejnou správu a regionální rozvoj, protože brutální seškrtání valorizací důchodů bude mít své dopady i na obce a města, které budou muset jednak řešit nové sociální problémy svých důchodců, ale sekundárně oslabí i příjmy obcí a měst; výbor pro zdravotnictví, protože se dá očekávat propad desítek tisíc důchodců do příjmové chudoby, to, že budou muset šetřit na jídle a kvalitních potravinách, prohlubující se stres důchodců a jejich obavy z toho, zda vůbec zvládnou zaplatit všechny své povinné výdaje, jejich strach z dluhů a exekucí, a to všechno bude mít dopady na zdravotní stav důchodců a následně i na náš systém zdravotní péče.

Pro návrh zákona, který má být projednán ve zkráceném jednání, platí i další výjimky, například tyto: návrh takového zákona se vypracovává bez předchozího věcného záměru, návrh zákona vypracovává vládou určené ministerstvo. Návrh se zašle k připomínkám, lhůtu pro sdělení připomínek stanoví člen vlády, který návrh k připomínkám zašle. K návrhu zákona předloženému vládě zaujímá stanovisko předseda Legislativní rady vlády. Nejde tedy o standardní legislativní a připomínkový proces ani na exekutivní úrovni, protože zde chybí klasické mezirezortní připomínkové řízení, které může odhalit mnoho vad zákona. Ve vztahu k tak zásadnímu návrhu, jakým je vládní snaha o rapidní snížení valorizace důchodů, k návrhu, jehož dopady budou dalekosáhlé a veskrze negativní, je použití zkráceného legislativního jednání ze strany vlády nezodpovědným hazardem, a proto ho odmítáme. Zkrácené legislativní jednání nelze oddělit od stavu legislativní nouze, který mu předchází.

Vážené kolegyně, vážení kolegové, zneužití stavu legislativní nouze, se kterým si dnes vládní koalice zahrává, je nejen suspendací a degradací dolní parlamentní komory, naší Poslanecké sněmovny a všech jejích poslanců, nejen těch opozičních, ale hlavně všech občanů České republiky. Dobře si to uvědomme a svým hlasováním v této věci zabraňme nezměrným škodám, které mohou nastat. Nejen sociálním a ekonomickým škodám, které chcete způsobit našim důchodcům, ale nenapravitelným škodám na podstatě našeho parlamentarismu a demokratického režimu. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP