(10.50 hodin)
(pokračuje Jana Mračková Vildumetzová)

Zároveň bych tady chtěla říct, že tato vláda, než šla vládnout, tak pořád slibovala, jak zajistí seniorům důstojný život a že ty důchody ochrání. Já si myslím, že na těch billboardech nebo tam, kde jste to avizovali v těch dokumentech, tak jste si tam měli především napsat: zajistíme pro sebe důstojný život a svoje platy ochráníme, protože to především s tím, co teď děláte, tak to přesně souhlasí. Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Nyní vystoupí pan poslanec Lang s faktickou poznámkou, připraví se paní poslankyně Hanzlíková.

 

Poslanec Hubert Lang: Mohu? (Předsedající: Máte slovo, prosím). Děkuji, pane místopředsedo. Tak já bych tady chtěl zareagovat na pana místopředsedu vlády, pana Bartoše, předsedu Pirátské strany, protože mě tady oslovil. Jestliže jsme tady dneska třetí den, byli jsme tady předevčírem do dvou hodin do rána, včera jsme tady byli do jedné hodiny do rána a já jsem v té části, která má vždycky tu noční službu, a jako neprávník tady poslouchám prostě argumentaci našich právníků, vašich právníků, teď se to tady takhle různě střetávalo, tak mě by opravdu zajímalo, jestliže má tato vláda vytvořený ministerský post, který vznikl nově jako ministr pro legislativu, proč pan Šalomoun tady není, neúčastní se toho? My jsme na to několikrát poukazovali, a protože neustále prostě nikdo na to nechce slyšet, tak proto na to takto reagujeme. A jestliže někdo, byť je zákonně omluven, což nezpochybňuji, od 22 do 06 je omluven, tak já nevím, co dělá pan Šalomoun, je mi to jedno, ale já v té době většinou spím, když netrávím tady čas na mimořádné schůzi k věci, která by vůbec nemusela nastat, kdybyste lépe hospodařili. Takže to je tady k té věci.

A pane Bartoši, prosím vás, nechte na mně, co já se domnívám, jak si říkám a co si říkám. Proboha chcete už omezit i vystupování poslanců? To, že nás omezujete v našich vyjádřeních, za chvilku zkrátíte i faktické? Nebo budete mi vkládat do úst, co já mám říkat? Já si tady můžu říkat, co chci. Pro mě prostě pan Šalomoun od 22 do 06, byť zákonně omluven, spinkal a mně to nikdo nevyvrátí. Když prostě holt ho to nezajímá, nechce tady nám ty argumenty dát - a jak jste říkal, že tady vystupoval, on vystupoval pouze ve faktických, to znamená dvě minuty. A já si nepředstavuji, že tedy ministr pro legislativu bude obhajovat takovouhle materii zákona, takhle složitou, která ovlivní prostě generace na x let dopředu, ve faktických připomínkách. Za ty dvě minuty co stihnete říct? Nestihnete říct vůbec nic. Proto jsme chtěli, abyste přišel a vystoupil v klasickém proslovu... (Předsedající: Čas, pane poslanče.) ... s přednostním právem. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Další vystoupí paní poslankyně Hanzlíková s faktickou poznámkou, připraví se paní poslankyně Peštová. Prosím.

 

Poslankyně Jana Hanzlíková: Děkuji za slovo, pane předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, já se omlouvám za hlas. Já bych ráda zareagovala na to, co tady říkal pan místopředseda Skopeček, co se týkalo toho, že za osm let vlastně v oblasti sociální politiky se nic neudělalo. Tak já bych jenom skromně připomněla, že v roce 2013 jsem byla přímo u zdroje, protože jsem nastoupila na Ministerstvo práce a sociálních věcí, a ten stav po Nečasově vládě, takže ODS, byl takový, že byly nízké důchody, příspěvky pro zdravotně postižené byly naprosto směšné. To samé se týkalo příspěvků pro podporu zaměstnávání osob se zdravotním postižením. Platy lidí v sociální oblasti - nízké. Čtyři roky poté, co jsem nastoupila na ministerstvo, jsme všechny tyhle věci upravovali, zvedali a zvedaly se také další čtyři roky. Tak jen abychom úplně nezapomínali, protože tohle všechno je dohledatelné. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Nyní vystoupí paní poslankyně Peštová s faktickou poznámkou, připraví se paní poslankyně Balaštíková. Tak prosím.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já bych chtěla reagovat na pana ministra Bartoše. Vy jste tady řekl, že pan ministr Šalomoun má Legislativní radu vlády. A to, že má Legislativní radu vlády, ho ještě neopravňuje k tomu, aby nemohl sedět tady. Já jsem na tu Legislativní radu vlády chodila a jsou tam místopředsedové. Konkrétně v tomto případě je tam pan profesor Gerloch, který je vynikající kapacita, pak je tam doktor Kněžínek, který to léta vedl, léta vedl, takže má velké zkušenosti, a pan doktor Vedral, opět léta vedl, když nebyl přítomen jeho ministr. Takže není pravda, že by nemohl sedět tady. Může sedět tady, protože tam jsou fundovaní lidé, kteří tu Legislativní radu vlády uřídí. A když už jsme u té Legislativní rady vlády, tak pan profesor Gerloch, pan Pavlíček a další, kteří se vyjádřili, není to tak dávno, jestli to bylo minulý týden, právě k tomuto přijímání tohoto zákona v legislativním stavu nouze, tak řekli, že je to velice od vás nešťastné, protože byl dostatek času na to, abyste tuto novelu přijali již v minulém roce. Takže oni sami vyslovili velké pochybnosti o tom, co v současné době děláte. Tyto kapacity, které v současné době sedí v té Legislativní radě vlády.

A k panu Jurečkovi bych docela ráda také promluvila. Prosím vás, nechte už toho pana Babiše být. On tady seděl včera celou dobu, odcházel, mám pocit, něco kolem dvanácté hodiny. Myslím si, že poslanci vaší pětikoalice nevydrželi takovou dobu, jako on vydržel sedět tady. Jo? Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Nyní vystoupí paní poslankyně Balaštíková s faktickou poznámkou a připraví se pan poslanec Kukla. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Margita Balaštíková: Dobrý den, kolegyně a kolegové. Já bych chtěla zareagovat na své předřečníky, pana ministra Jurečku a pana místopředsedu Skopečka, vaším prostřednictvím, pane předsedající. Prosím vás, tady jsme byli svědkem toho, jak když se vytrhnou věci z kontextu, jak se s tím dá manipulovat. A je to hlavně u pana ministra Jurečky, který vytrhl z kontextu, co se vlastně stalo v bývalém období, kdy skutečně za vlády Andreje Babiše vyskočily prudce mzdy, samozřejmě kontra ty důchody, mohlo se to zdát, že byl propad. Ale hned v následujících letech se zase zvedly důchody. Ale já si myslím, že vy máte velkou výhodu, že na vaší straně stojí média. Ale vy děláte takové kopance, že už i ta média musí začít hovořit proti vám a zvát si odborníky, kteří vaše výborné skutky kritizují. A dostali jste se tak daleko, že už vás kritizuje i bývalý guvernér, který byl vždycky při vás. Dokonce váš kůň, Danuše Nerudová, ta už vás také kritizuje, to mě tedy pobavilo. No a závěrem slova bratra Kalouska: opravdu to, pánové a dámy, děláte dobře. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Další s faktickou poznámkou vystoupí pan poslanec Kukla, zatím poslední faktická poznámka. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Martin Kukla: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Kolegyně, kolegové, já jsem původně nechtěl reagoval, ale tato debata mě k tomu donutila. Jenom aby tady nezapadlo, proč vlastně tady třetí den sedíme. Je tady 108 poslanců, kteří chtějí sebrat skoro třem milionům lidí jejich nároky na valorizaci důchodů. Ti lidi berou násobky méně, možná desetinásobky méně než vy (, kteří) tady sedíte. Vy říkáte, že chcete lidem pomáhat. A podívejme se, co jsme tady za ten rok udělali nebo s čím jste nás přehlasovali. Zrušili jste EET, zavedli jste neomezený počet politických náměstků, navýšili jste si počet ministrů, zastropovali jste energie, které vůbec lidem nepomáhají, přidali jste si sami sobě tím, že jste zablokovali náš návrh na zmrazení platů. No a co dál říkáte? Říkáte, že zrušíte příspěvek na stavební spoření, navýšíte odvody živnostníkům, že jste udělali Deštník proti drahotě, který lidem pomáhá. No a výsledek je takový: Máme tady vysokou inflaci, vám se plní státní kasa a lidi to odnáší. Já vám dám takovou politickou radu. Přestaňte páchat politickou sebevraždu tím, že nikoho nepotěšíte a všechny naštvete. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Vaše faktická poznámka vyvolala ještě jednu faktickou poznámku, pan poslanec Kubíček.

 

Poslanec Roman Kubíček: Děkuji za slovo, pane předsedající. No, já bych ten vláček trošku vrátil zpátky na koleje. Já si myslím, že jsme tady trošku přešli do osobní roviny, a k tomu to nepatří. Ten bod se jmenuje Posouzení podmínek pro projednání sněmovního tisku 392 ve zkráceném jednání a myslím si, že ta diskuse se má vést k tomu, proč nejsou naplněny tyto podmínky, či jsou naplněny tyto podmínky. A já vás mám většinou rád a nebudu se snižovat na nějakou úroveň osobních napadání, nemá to žádný smysl. A když si budu chtít s někým něco vyříkat, řeknu si to za dveřmi. Takže poprosím všechny o mírné zklidnění vystupování k bodům, protože co jsem si všiml i těch faktických poznámek, tak byly více v osobní rovině než v rovině věcné. Děkuji.***




Přihlásit/registrovat se do ISP