(12.40 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Problém je i v tom, že pod hranicí chudoby žije v České republice i 40 % rodičů samoživitelů. Fialova vláda se jim nesnaží efektivně pomoci, zatímco podporuje zbytné výdaje. No a v tuto chvíli, jenom pro vaši informaci, tak s jedním rodičem nyní vyrůstá celkem 336 000 dětí. A pod hranicí chudoby jich žije 40 %. Což je samozřejmě problém. Protože za a), ty děti za to nemůžou, a za druhé, to, aby děti vyrůstaly v dobrém životním standardu, přece musí být zájem celé společnosti a měl by to být zájem všech politiků, že chceme, aby ty děti měly adekvátní vzdělání, aby měly adekvátní sociální zázemí a samozřejmě se potom co nejlépe začlenily do té majoritní společnosti a byly potom co největším přínosem pro tu společnost. Ale to samozřejmě vládu vůbec nezajímá, tohleto Fialovu vládu nezajímá. Vás zajímá to, že si chcete zvýšit platy politiků, o tom už jsem hovořil, takže vy ještě nemáte dost, vy chcete zvyšovat dál platy politiků, tentokrát vašich komunálních politiků chcete zvyšovat platy. No a samozřejmě to je pro nás nepřijatelné. Takže tohleto je další věc.

No tak to, co předvádí teď vláda, to jsme četli dneska naposledy, že upravujete vaše programové prohlášení. Vy jste úplně překopali po roce vaše programové prohlášení, protože - já jsem na to upozorňoval už před rokem - vaše programové prohlášení je nereálné, je to lež a je to jenom habaďůra. No a došlo na moje slova. Vaše programové prohlášení vlády je lež, byla to manipulace, je to habaďůra, je to podvod na voliče, na vaše voliče v prvé řadě, protože voliči SPD samozřejmě věděli, kdo jste a co jste a že to budou sliby chyby. No a vy jste teď přistoupili k tomu, že jste změnili, měníte programové prohlášení vaší vlády, ale v zásadních momentech. V zásadních momentech. To znamená, vy už se otevřeně hlásíte k tomu, vy jste před volbami slibovali, že nebudete zvyšovat daně, a teď otevřeně mluví místopředseda ODS a ministr financí Zbyněk Stanjura o tom, že chcete rušit slevu na manželku a manžela, chcete zvýšit spotřební daně, chcete zvyšovat i daň z nemovitosti, chcete omezit státní příspěvky na důchodové pojištění. Tady ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka v rozhovoru pro Novinky, předseda KDU-ČSL, říkal, že chcete zvyšovat daně všem fyzickým osobám, a všem lidem chcete, všechny lidi v České republice, pracující lidi, chcete okrást o peníze. No v podstatě všechny lidi, protože to, že chcete okrást 3 miliony důchodců (nesrozumitelné) z důchodu, to tady dneska navrhujete. Teď to navrhujete, tento týden, my tady tomu bráníme. Takže v podstatě všem lidem chcete vzít peníze plošně, kromě vás, vládních politiků, protože sami sobě jste si peníze zvýšili. SPD hlasovalo proti. A teď ještě chcete zvýšit platy i vašim komunálním politikům, starostům a radním. Jedinou skupinou, která dostane víc peněz za vaší vlády, jste vy sami a sami sobě si přidáváte. A jinak všem skupinám lidí peníze berete.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Pane poslanče, já vás bedlivě poslouchám a už popáté říkáte totéž. Já vás tedy chci vést k tomu, abyste v souladu s jednacím řádem hovořil k věci, a tou věcí je posouzení podmínek pro projednávání tohoto tisku ve zkráceném jednání. Takže prosím, i pro přednostní práva platí, že je nutné mluvit k věci.

 

Poslanec Tomio Okamura: Tak, já to tedy uvedu do toho širšího kontextu, protože možná vám utekla trošku nit. Omlouvám se, zřejmě to musím opakovat, některé věci, ne tyto stejné, ale ty jiné. Nicméně mě vždycky babička učila, moje moravská babička z Bystřice pod Hostýnem mě učila, že opakování je matka moudrosti, takže to staré české přísloví. Ale proč já o tom hovořím, paní předsedkyně? Já o tom hovořím z toho důvodu, že tady právě posuzujeme podmínky pro projednání ve zkráceném jednání. A tady přece z mého projevu je zcela evidentní, že tu vůbec ty podmínky pro nějaké zkrácené jednání u takto závažné problematiky nejsou. To je přece pointa mého projevu. Takže myslím, že jsem to zasadil už do dostatečného kontextu tím, co jsem teď řekl. Nebo snad chce někdo říct, že to, že chcete okrást 3 miliony důchodců o důchody, že snad není širší problém a že to nezasluhuje hloubkové projednání? No tak to snad ne teda! To je třetina občanů České republiky v podstatě. Takže tam si myslím, že opravdu si tady musíme říct, a snad nikdo z vás neočekává, že když chcete okrást o peníze naše voliče, voliče SPD, a dokonce voliče všech možných stran, že tady k tomu budu mlčet nebo že o tom budu mluvit pět minut. To teda v žádném případě. To teda rozhodně ne! Protože to je takové penzum našich voličů, které chcete okrást, našich potenciálních voličů, že k tomu prostě mlčet nebudeme. (Předsedající: To vskutku nikdo neočekává.) Ale už jsem to zasadil do kontextu.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nicméně k té věci. Prosím.

 

Poslanec Tomio Okamura: Já jsem reagoval myslím kladně na to, že jsem to ihned zasadil do kontextu, aby to tedy vyhovovalo tomu, o co žádáte. Zasadil jsem to do kontextu. A tam jsem to spíš myslel už všeobecně, jako na vládní koalici.

Takže pojďme se podívat na to, že samozřejmě není možné, aby tento váš návrh byl projednáván. Pro mě je vůbec neakceptovatelné, aby vůbec byl projednáván, ale už vůbec ne ve zkráceném jednání, protože těch aspektů, které to způsobí, těch dopadů, které to způsobí, je tolik, že prostě nelze, aby se to projednávalo ve zkráceném jednání, a je potřeba... Já navrhuju samozřejmě, abyste to stáhli. My jsme pro zamítnutí, my budeme hlasovat proti tomu zákonu. Ale když už si to náhodou protlačíte vašimi 108 hlasy proti našim 20 hlasům SPD, tak trvám na tom, že to musí být projednáno řádně ve výborech, a o tom je celý můj projev, že prostě je potřeba si říci, že ta problematika důchodů je velmi široká a závažná a má velké sociální dopady. A to je to, proč mluvím k věci a proč o tom tady takhle dlouho hovořím.

Uvědomte si, že třetina Čechů aktuálně žije s rostoucími dluhy nebo jen s minimální finanční rezervou a ti lidi se do té chudoby propadají právě kvůli Fialově vládě. Takže to všechno jsou důležité věci. 57 % domácností vychází se svým rozpočtem jen s obtížemi. Říká to index finančního zdraví České spořitelny, Sociologického ústavu Akademie věd a portálu Evropa v datech. Takže to prostě je potřeba projednat řádně a nikoli ve zkráceném jednání. Dobře, já to budu tedy opakovat častěji, aby bylo jasné, aby to teda bylo pro vás vyhovující, aby mi něco nebylo vytýkáno. To tady ani nemluvím o tom, že vy chcete vzít v podstatě, a takhle narychlo ve zkráceném jednání, lidem peníze, ale oni ani nemají, jeden až dva miliony českých občanů nemají podle průzkumů, podle údajů zdravotních pojišťoven, stálého zubaře. A teď vy ještě chcete vzít peníze - to říkal právě váš, paní místopředsedkyně, exponent Miroslav Kalousek z TOP 09, kterého jste kooptovali na místopředsedu Správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny, který vážně navrhuje, aby v budoucnu žádná zubařská péče, ani ta základní, nebyla hrazena ze zdravotního pojištění. To znamená, aby si to lidi plně hradili sami. Takže znova říkám, vy chcete ve zkráceném jednání, už už už aby to bylo, že okradete teda ty 3 miliony důchodců o peníze, a já říkám, že to nelze ve zkráceném jednání. My jsme proti tomu zákonu a nelze to ani ve zkráceném jednání podle mého názoru. A to je můj legitimní příspěvek do tohoto bloku, kdy diskutuji o tom, že prostě nesouhlasíme, že to má být ve zkráceném jednání. Konzultoval jsem i s právníky tuto poznámku, že je potřeba opakovaně odůvodňovat, že neexistují podmínky pro zkrácené jednání a že to chceme a že je to potřeba projednat ve výborech, nikoli v jednom, ale je to potřeba ve výborech, a to bychom taky rádi navrhli. Takže tady mám dokonce poznamenáno, jenom abyste věděla, tady mám přesně výcuc, co mám říkat a do jakého rámce to mám zasazovat. Je to konzultováno s právníky, abych se tady mohl adekvátně vyjádřit. Takže já si to dám ještě takhle dopředu, aby náhodou nebyla pochyba o tom, že tady hovořím správně k věci. A to, jakým obsahem - dokonce jsem právně konzultoval, zasadím to do toho rámce, že nechceme, odůvodňuji, že neexistují podmínky pro zkrácení, chceme do výborů, to mi bylo řečeno, že je víceméně na mně. Ale je potřeba to tady říkat správně, ten můj projev je dlouhý, že prostě odůvodňuji, že neexistují podmínky pro zkrácené jednání a chceme, aby to bylo ve více výborech, a teď zdůvodňuji celou dobu proč. Takže děkuji za to připomenutí. Já jsem si teď vytáhl ten papír tady, abych to tady správně zasazoval do toho správného kontextu.

No a že ty dopady vašeho návrhu, kdy tedy chcete vzít 3 milionům důchodců ty peníze a snížit jim tu zákonnou valorizaci, tak to bude mít opravdu velké dopady, chci vás na to upozornit, protože za vaší vlády je tady rekordní inflace. Ta inflace je samozřejmě nad průměrem Evropské unie, proto opět vaše vláda je ta jedna z úplně nejhorších, ale jak víme, jak už jsem tady říkal, je dokonce nejhorší v celé Evropě.***




Přihlásit/registrovat se do ISP