(13.10 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Nejvyšší správní soud může řízení zastavit, stížnost odmítnout, nebo shledá-li, že je stížnost důvodná, zruší rozhodnutí krajskému soudu a rozhodne tak, že vrátí věc krajskému soudu k dalšímu řízení, řízení zastaví, návrh odmítne nebo rozhodne o postoupení věci, rozhodne ve věci sám.

Tak teď se pojďme podívat na výplatu důchodu. V případě, že Česká správa sociálního zabezpečení rozhodne o přiznání důchodu, začne ho důchodci vyplácet. Důchodce vyplácí dopředu v pravidelných měsíčních lhůtách dvojím způsobem: bezhotovostně převodem na účet důchodce nebo jeho manželky, manžela, nebo v hotovosti za pomoci České pošty. Výplata důchodu poukazem na účet je zdarma, kdežto výplata v hotovosti pomocí České pošty je zpoplatněna, důchodce tak zaplatí za každý důchod 21 korun. Znovu upozorňuju, že je to starší bakalářská práce, nicméně ty principy, o ty tady jde. Pro bezhotovostní výplatu je nutné si zažádat pomocí žádosti o převádění výplaty dávky na účet u banky v České republice. V případě, že s tím důchodce souhlasí, vyplácí Česká správa sociální zabezpečení jeho důchod do zařízení sociálních služeb s celoročním pobytem. Důchodce si při podání žádosti o důchod může zvolit stejný den splatnosti důchodu, jako má jeho manžel, manželka. Výplata bezhotovostně na účet může být poukazována pouze na účet důchodce, jeho manžela, manželky, soudně ustanoveným opatrovníkem nebo zvláštním příjemcem důchodu, který už stanovuje obecní řád. Potvrzení o soudně stanoveném opatrovníkovi nebo zvláštním příjemci důchodu je nutné přiložit k žádosti o důchod. Není tedy možné vyplácet důchod na účet dětí, vnoučat, přátel a podobně.

Tak a teď se pojďme podívat, jak tedy probíhá řízení o přiznání invalidního důchodu, protože i invalidní důchodce tím vaším zákonem chcete okrást o ty důchody. Stupeň invalidity posuzuje posudkový lékař obvodní správy sociálního zabezpečení. Posudkový lékař je specialista medicíny a práva sociálního zabezpečení. Posudkový lékař vychází z lékařských zpráv ošetřujících nebo odborných lékařů. Proces posuzování nastává žádostí občana u příslušné obvodní správy sociální zabezpečení, který si myslí, že není schopen dále vykonávat pracovní činnost. Pro invalidní důchod musí být splněny podmínky invalidity a potřebné doby pojištění. Občan podává žádost o invalidní důchod osobně, nejčastěji po projednání s jeho lékařem. V případě, že občan nemůže kvůli svému zdravotnímu stavu podat žádost sám, učiní tak za něho s jeho souhlasem rodinný příslušník nebo zmocněnec. Při podání žádosti o invalidní důchod musí občan doložit občanský průkaz, u cizinců pas či povolení k pobytu, doklady o studiu, popřípadě učení, i nedokončeném. Muži předkládají doklady o výkonu vojenské civilní služby. Občané, kteří pečovali o děti do čtyř let věku, předkládají doklady prokazující dobu péče o ně, rodný list dítěte nebo jiný doklad o vztahu k dítěti a čestné prohlášení. Podává se na předepsaném tiskopise potvrzení zaměstnavatele o vyplácených náhradách za ztrátu na výdělku po skončení pracovní neschopnosti náležející za pracovní úřad - nemoc z povolání. Potvrzení zaměstnavatele o zvláštním příspěvku horníkům vypláceném před rokem 1996. Pokud občan chce důchod vyplácet na účet u peněžního ústavu, musí k žádosti přiložit vyplněný a bankou potvrzený tiskopis žádost o zařízení výplaty důchodu poukazem na účet. Doklady poukazující zaměstnání v cizině, pokud občan vlastní. Chybí-li některé doby pojištění, předkládá občan náhradní doklady, které prokazují výdělečnou činnost, to je potvrzení zaměstnavatele, pracovní smlouvy, svědecké prohlášení a jiné.

Zaměstnavatel je povinen při podání žádosti o důchod svého zaměstnance na výzvu obvodní správy sociální zabezpečení předložit jeho evidenční list důchodového pojištění a vyplněný tiskopis potvrzení zaměstnavatele dle § 83 odst. 2 zákona č. 582/1991 Sb. Posudkový lékař vypracuje na základě zpráv ošetřujících lékařů posudek o invaliditě. Obvodní správa sociálního zabezpečení zašle posudek o invaliditě České správě sociálního zabezpečení a žadateli. Česká správa sociálního zabezpečení dále rozhodne buď o přiznání, změně, nebo zamítnutí invalidního důchodu. Proti tomuto rozhodnutí se může občan odvolat do 30 dnů od doručení. Stupeň invalidity a výši důchodu rozhoduje tedy až Česká správa sociálního zabezpečení, nikoliv posudkový lékař.

Řádným opravným prostředkem občana jsou námitky. Námitky jsou upraveny správním řádem. Občan může žádat i o přezkoumání zdravotního stavu... (Odmlka kvůli hluku v sále.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Prosím kolegy o ztišení.

 

Poslanec Tomio Okamura: Řádným opravným prostředkem občana jsou námitky. Námitky jsou upraveny správním řádem. Občan může žádat i o přezkoumání zdravotního stavu. Po námitkách může občan ještě podat žalobu. Po žalobě posudek vypracovává posudková komise Ministerstva práce a sociálních věcí.

Slovenský důchodový systém. V roce 2003 byla na Slovensku zahájena důchodová reforma. Do té doby byl důchodový systém postaven na jednom pilíři a měl blízko důchodovému systému v České republice. Demografická situace a očekávané snižování obyvatel v produktivním věku vyžadovalo razantní změnu. Od 1. ledna 2005 proto stojí slovenský důchodový systém na třech pilířích. - No, tam vznikla ta debata taky ještě trošku jinak, to dodám mimo ten text. Protože tam totiž mají takové množství takzvaných nepřizpůsobivých, že tam otevřeně se k tomu museli postavit čelem a politici tam začali hovořit otevřeně a veřejně o tom, že vlastně ten stát není ufinancovatelný, že není už možno platit tolik dávek nepřizpůsobivým a že v podstatě ti pracující lidé už nemohli uživit ty nepřizpůsobivé, v podstatě tam hrozil úplný kolaps systému. Já před tím varuju pochopitelně i České republice, ale Fialova vláda v tom opět nic nedělá. Naopak, jak už jsem říkal, tak vy jste naopak odmítli zákon SPD na ukončení zneužívání dávek nepřizpůsobivými. Takže když už tady jednáme o těch důchodech, je to jeden z mnoha důvodů, proč nejsou ty peníze nebo proč vy je nemáte, ony jsou ty peníze v rozpočtu, protože vy radši posíláte peníze nepřizpůsobivým, než abyste valorizovali důchody slíbené, o tu zákonnou valorizaci tady všem příjemcům důchodů, což je samozřejmě velký problém a svědčí to o těch vašich prioritách opravdu.

Tak pojďme k tomu prvnímu pilíři důchodového pojištění. Důchodové pojištění na Slovensku je upraveno zákonem č. 461/2003 Sb., o sociálnom poistení, ve znění pozdějších předpisů. Pravomoc spravování tohoto pojištění přísluší sociální poistovne, jež je veřejnoprávní institucí, která vede nemocenské a sociální pojištění. První pilíř je složen ze dvou samostatných podsystémů - starobního pojištění a invalidního pojištění. Pojištění je podle zákona povinné, právní řád však nabízí dobrovolnou účast studentům a nezaměstnaným. Systém je financován průběžně a je veden mimo státní rozpočet.

Výše odvodů je uvedena přímo v § 131 zákona o sociálnom poistení. Pracující občané povinně odvádí do důchodového systému 4 % vyměřovacího základu a jejich zaměstnavatelé 14 %. Osoby samostatně výdělečně činné hradí celých 18 % z vyměřovacího základu.

Za zákonem stanovených podmínek je pojištěnci vyplácen starobní důchod. Starobní důchod je dávka, která má pojištěnci poskytnout příjem během stáří. Podmínky pro výplatu starobního důchodu jsou dvě - přispívat alespoň patnáct let na důchodové pojištění a dosáhnout důchodového věku. Do roku 2019 byl důchodový věk 62 let, od roku 2019 až do roku 2023 se však bude postupně zvyšovat. - Takže vidíte, na Slovensku měli do roku 2019 důchodový věk 62 let. No, ale chtějí to zvyšovat, jak mám tady v tabulce, v roce 2023 na 63 let. A vy chcete na 68 let. No tak to je teda neuvěřitelný rozdíl. Jak tedy vyplývá z tabulky, nevím, jestli to tak teď je ještě na Slovensku, ale tady v té tabulce mám uvedeno, že tam v roce 2023 je plán zvýšit na 63 let. No, vidíte. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP