(Jednání pokračovalo ve 2.13 hodin.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Pokračujeme po přestávce. Mám zde ještě tři faktické poznámky, ale nevím, jestli platí, takže se táži paní předsedkyně Schillerové? Není zde. Takže další byla paní poslankyně Malá. Platí faktická? Máte slovo.

 

Poslankyně Taťána Malá: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já bych se ještě ráda vrátila k té situaci, která tady nastala...

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Poprosím o klid v sále, ať se slyšíme.

 

Poslankyně Taťána Malá: ... která tady nastala před přestávkou. Já jsem se chtěla zeptat pana ministra Jurečky. Pane ministře, nebyla náhodou ta situace, která se tady odehrála, nestalo se, že se vás hlásilo příliš mnoho, jak říkala vaše paní předsedkyně Markéta Pekarová Adamová?

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: S další faktickou se hlásil pan poslanec Babka. Táži se, jestli platí. Ano, platí. Poté s faktickou pan ministr Jurečka. Máte slovo.

 

Poslanec Ondřej Babka: Děkuji za slovo. Já se také vrátím k tomu, co se tady stalo. Možná rovnou odpovím kolegyni Malé, protože pan ministr Jurečka tady řekl, abychom se podívali na ten kamerový záznam. Tak já jsem se na něj podíval. On zde řekl, že ve chvíli, kdy pan místopředseda nechával odhlašovat, že se tedy hlásili kolegové. Nehlásili se. Hlásil se pouze kolega Michálek, který dostal prostor, poté už bylo řečeno, že by se mělo hlasovat, přihlásil se další pan kolega a potom se stalo to, že tady stál pan kolega Lochman, který pak vznesl tu námitku. A přihlásil se až ve chvíli, kdy už bylo zahájeno hlasování a kdy bylo jasně a zřetelně řečeno, o jakém protinávrhu se bude hlasovat. Takže vás nebylo mnoho. Ale dobře, dejme tomu. Mně jde o to, že před dvěma dny jsme tady zažili daleko horší situaci, a v tu chvíli jste námitku proti postupu předsedajícího nevznesli. A my jsme ji vznesli. Ani jste pro ni nehlasovali. A to byla úplně jiná situace, protože my jsme tady jasně a zřetelně stáli, jasně a zřetelně jsme se hlásili o protinávrhu. Podívejte se na ten záznam. Opravdu to je tak, jak říkám já. Děkuji. (Potlesk některých poslanců.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Další přihlášený s faktickou poznámkou je pan ministr Jurečka.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí a ministr životního prostředí ČR Marian Jurečka: Já jsem tady u té situace stál a vy jste tady správně popsal to, že se hlásil kolega Michálek v době, kdy pan předsedající dal nechat odhlásit a dal hlasovat a už se ten kolega hlásil, hlásili se tady další dva kolegové, včetně mě se tady hlásili. A já jsem tady jasně řekl, že pár hodin zpět, a za to oceňuji postup předsedajícího, předsedající Karel Havlíček nechal tady vystoupit všechny ty, kteří se hlásili s dalšími protinávrhy. To byla principiálně stejná situace u stejného předsedajícího a ten před zhruba necelou hodinou při stejné situaci principiálně se rozhodl postupovat jinak. Předtím to bylo ve prospěch jeho opozičních kolegů, v tento moment to bylo v neprospěch koaličních kolegů.

Takže si to vyhodnoťte sami. Já myslím, že to, jak se k tomu přistoupilo, nakonec se nechalo vyhovět načtení všech protinávrhů, hlasovalo se o nich a myslím si, že přestože je hodina poměrně brzká ranní, chápu, že tady jsou určité emoce, ale myslím, že by bylo dobré, abychom se vrátili k racionalitě jednání postupu této schůze. K tomu bych chtěl vyzvat. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Já jenom podotýkám, já jsem se díval na to video a bylo to tak, že po třech, kteří se řádně přihlásili s protinávrhem, jsem nechal po několikátém gongu hlasovat, a přesně v momentě, kdy jsem nechal hlasovat, tak sekundu poté se přihlásil pan Lochman. Prosím, podívejte se na to video.

Paní poslankyně Peštová má další faktickou. Máte slovo.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Já bych chtěla zareagovat na pana ministra Jurečku. Ono to bylo tristní, jak jste dobíhali. My jsme se tady bavili, možná, jako je mi to líto, jako. Opravdu je to tak, jak říká pan předsedající. Tři dali protinávrh, pak doběhl pan Lochman, hystericky tady bouchal, že potřebuje mluvit, pak jste dobíhali postupně vy, nevím, jestli jste měli boty nebo jestli jste si je zavazovali cestou. V každém případě rozumím tomu, je to nepříjemný, prostě vzbudili jsme vás, my jsme tady seděli celou dobu, a postupně jste, pane ministře, dobíhali a hystericky jste začali dělat ty scény, které jste začali. Ale říkám, rozumím tomu, probudili jsme vás, my jsme tady celou dobu seděli.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Další s faktickou je pan poslanec Vondráček.

 

Poslanec Radek Vondráček: Já jsem přemýšlel, že zruším tu faktickou, ale to se tady ztratí. Já vítám výzvu kolegy ministra k racionalitě. Já s tím souhlasím. Jenom si prostě vzpomeňme, že cokoliv v téhle místnosti uděláte, tak se vám jednou vrátí. Jako nám to hlasování o tom EET. A už se nám to prostě vrátilo. A vám se to také všechno vrátí. A vy jste byli také v té opozici. Tak já prosím, tak si vzpomeňte, jaký to tady bylo, vy jste byli prostě minulé čtyři roky v opozici. Všechno, co řeknete, se vám vrátí. Mě by třeba zajímalo, jestli si po dnešku ještě budete stěžovat, že Andrej Babiš nechodí do práce. (Smích a potlesk.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Tím byly vyčerpány všechny faktické a můžeme pokračovat v rozpravě. Dalším z řádně přihlášených je pan poslanec Koten. Pane poslanče, máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP