(16.00 hodin)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: S přednostním právem nyní paní předsedkyně Schillerová.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Já naprosto sdílím právní názor svého ctěného kolegy Radka Vondráčka, s tím jsem také šla na jednání. Nicméně zase musela jsem najít pragmatické řešení a rozhodnout se pro pragmatické řešení, protože aby schůze byla zahájena dnes třeba, já nevím, nevím kdy, netroufnu si vůbec predikovat, kdy bude konec této schůze, a vy jste tu třeba už nebyli, takže by nebylo kvorum a tak dále, už se to tady také stalo, v tomto volebním období. Takže jsem se rozhodovala mezi tím, zda ty schůze proběhnou ve stodvacetiminutové pauze, kterou potřebuje legislativa, anebo zda uděláme toto pragmatické řešení, zahájíme, přerušíme. Rozhodla jsem se pro toto řešení po krátké poradě se svými kolegy, zdá se mi teď rozumné. Všichni žijeme důchody. A zdůvodním ty schůze. Ta témata jsou jasná. Dnes jsme se měli bavit o problematice léků, ten problém teď jenom byl překryt tímto hanebným zákonem, který jste předložili do Sněmovny. Nicméně pořád rezonuje mezi lidmi a my toto téma neopustíme, protože váš ministr to nevyřešil, a já prosím pana premiéra, ať se tomu osobně věnuje. A druhé téma, které dnes mělo být na pořadu, tak je zmrazení platů ústavních činitelů. To v kontextu toho, co se teď má stát našim důchodcům, také je pochopitelné.

Ale rozumím, že v tuto chvíli - ale mohly by se, ten zákon tady leží, návrh je to poslance Andreje Babiše, když už na mě pokřikujete. Takže já v tuto chvíli dnes udělám to, že sesbírám podpisy na novou mimořádnou schůzi - poslanecký návrh Andreje Babiše na téma zmrazení platů - ústavních činitelů a dodám ji neprodleně do kanceláře předsedkyně Poslanecké sněmovny, protože vím, že bude dnes přerušena na neurčito, a s léky to udělám stejně příští týden. Témata našich schůzí jsou témata, která trápí lidi této země, nikoliv zpomalení valorizace důchodů. (Potlesk poslanců hnutí ANO.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. S přednostním právem pan předseda Fiala.

 

Poslanec Radim Fiala: Tak dovolte mi také k tomu říct několik slov. Vážené dámy a pánové, i pro mě si myslím a pro nás všechny by nebylo dobré, kdybychom ve 120 minutách, které potřebuje legislativa, otevírali tady ty dvě schůze, protože já ta témata, ať už jsou to platy ústavních činitelů, nebo léky, považuji za velmi závažná. Já si myslím, že tak závažná témata by měla mít svůj prostor a čas. Měla by mít svoje tiskovky, měla mít svou přípravu a měli bychom tomu věnovat řádný jednací den. Z toho důvodu i pro mě je nejlepší řešení, když to v těch 120 minutách jenom otevřeme, přerušíme a okamžitě se ty dvě schůze svolají znovu na nějaký řádný jednací den tak, abychom se těmto tématům všichni mohli věnovat. A já jsem přesvědčen, že na to také občané čekají. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Žádná další faktická ani přednostní nejsou, tak se můžeme vrátit zpátky do rozpravy. A řádně přihlášená je paní poslankyně Berenika Peštová. Paní poslankyně, ještě vás poprosím o strpení a poprosil bych všechny, aby se ztišili. Vidím, že někteří odcházejí, tak ještě vydržme pár sekund, abyste měla klid na váš proslov. (Poslankyně Peštová: Že bych, pane předsedo, dala procedurální návrh? Oni by zase přišli. To je vtip.) Máte slovo, prosím.

 

Poslankyně Berenika Peštová: To byl vtip, myslela jsem, že se mi zase vrátí všichni. (Se smíchem.) Ne, nedám, nebojte se. Říkám, že jsem chtěla dát procedurální návrh, abyste se mi vrátili všichni, takže nedám ho, nebojte, běžte. Běžte. (Skupinka poslanců chce odejít. Smích a pobavení v sále.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Počkejte, já teď zagonguji a... Máte slovo.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Já děkuji za slovo, pane předsedající. Je pokročilejší odpolední hodina a vidím, že už ani kolegové vtipy neberou, protože už opravdu asi nemohou. V každém případě já jsem také podala pozměňovací návrhy. Tím že nebyla řádná rozprava, tak se pokusím alespoň v krátkosti shrnout, o co zde běží.

Naše asociální vláda, která nám tleská za to, že naše lidi dostává na sociální dávky, a je hrdá na to, že těch lidí chodí pro ty sociální dávky čím dál tím víc a víc, což tedy mně osobně se nelíbí, protože si myslím, že jsme stát, který chodí do práce proto, aby pro ty dávky nemusel chodit... (Ministr Rakušan ve vládní lavici diskutuje s kolegyní.) Já se omlouvám... (Ministr se omlouvá. Předsedající: Můžete pokračovat.) Tak budu pokračovat. Říkám, že tento způsob se mi prostě nelíbí. V každém případě zde řešíme valorizaci důchodů, která dle mého názoru měla běžet řádným legislativním procesem. Řekla jsem to zde již několikrát, čekala jsem, že zde bude od pana ministra práce a sociálních věcí slíbená ta věcná diskuse, vždycky přede mnou někam utekl, slíbil mi to tady před pultíkem, jak si o tom hezky popovídáme, bohužel už jsme se nestřetli, takže odpovědi stále nemám.

V každém případě zrekapituluji: v září loňského roku byla meziroční inflace 18 %, což byla vyšší míra než v lednu tohoto roku - 17,5. A dle mého a myslím si, že i dle Ministerstva práce a sociálních věcí, měla být předběžná opatrnost v tom smyslu, že měli dát do řádného legislativního procesu novelu zákona, která by řešila tu změnu valorizační kalkulačky, která tedy měla způsobit ty hospodářské škody, na které jsem dodnes nedostala odpověď, co je to vlastně ta hospodářská škoda, když mám zákon, který mi říká, kdy tato valorizační kalkulačka se má spustit, za jakých podmínek, a když podmínky nastanou, valorizační kalkulačka se spustí, a ejhle, těch 19 miliard navíc je nazýváno hospodářskou škodou. (V sále je hlučno.)

Říkám, čekala jsem na tu diskusi, která tady zde měla nastat a nenastala. Ale vrátím se k tomu řádnému legislativnímu procesu, který si myslím, že nebyl spuštěn, i na to je pamatováno. Kdyby nebylo vypořádáno, respektive ten řádný legislativní proces do konce roku, mohli jít v rozpočtovém provizoriu a mohli tento zákon dokončit začátkem tohoto roku... Je tady takový hluk... V každém případě za mě... pane předsedo, děkuji, já zvednu hlas, nebojte se.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Ale já myslím, že zde není úplně tak velký hluk... Ale přesto bych poprosil, aby se ještě všichni ztišili, ať máte klid.

 

Poslankyně Berenika Peštová: V každém případě za mě si myslím, že to, že bylo přistoupeno k nouzovému legislativnímu stavu, nebylo dobře. To, že tam spatřujeme někteří retroaktivitu a další věci, legitimní očekávání a další a další, nebudu se tady opakovat. Myslím si, že to bude otázka pro Ústavní soud, a uvidíme, jakým způsobem se k tomu postaví.

V každém případě se chci přihlásit k pozměňovacím návrhům 2281, 2282, 2283, 2139, 2141, 2142 a 2143. Odůvodnění je v systému. Tím, že nebyla, jak již jsem říkala, řádná rozprava, nebudu tady se trápit a vyčerpávat tím, abych vám odůvodňovala, proč jsem k tomu přistoupila. Vy jste přistoupili k tomu, že jste mně vzali moje práva... Takže já vám děkuji a těším se na hlasování.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Další přihlášenou je paní poslankyně Věra Adámková, poté pan poslanec David Pražák. Máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP