(20.20 hodin)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Ano, ještě vidím se hlásit pana vicepremiéra Jurečku s protinávrhem.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí a ministr životního prostředí ČR Marian Jurečka: Tak jednak si myslím, že tento návrh je nehlasovatelný, protože dávat přerušení tohoto bodu s odůvodněním na to, že si mají poslanci zaběhat, tak to si myslím, že z hlediska jednání Sněmovny, legislativního procesu, není důvod pro to, aby se toto takto hlasovalo. To já říkám, že to je nehlasovatelné. Ale dávám protinávrh a to je, abychom přerušili projednávání tohoto bodu na pět minut, to tedy znamená do 3. března 2023 do času 20 hodin 25 minut. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Ano, děkuji. Dál se hlásil pan poslanec Haas.

 

Poslanec Karel Haas: Pěkný dlouhý večer. Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, když se podívám na ten čas, tak v souladu s § 54 odst. 8 věta druhá jednacího řádu, ve spojení s § 58 odst. 1 jednacího řádu, ve spojení s § 60 odst. 1 jednacího řádu Poslanecké sněmovny navrhuji přerušení tohoto bodu do dnešního času 20.23. Děkuji mnohokrát.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Ano. Ještě se někdo hlásí s protinávrhem? Není tomu tak. Ještě zagonguji, aby se mohli kolegové dostavit. Ano, eviduji vaši žádost o odhlášení, tak vás všechny odhlásím a poprosím, abyste se svými identifikačními kartami opětovně přihlásili. Zopakuji pro kolegy, kteří dorazili nyní do sálu, budeme hlasovat tři procedurální návrhy.

 

Vezmeme to odzadu. Poslední protinávrh přednesl pan poslanec Haas, a sice aby se dnešní jednání přerušilo do 20.23 hodin.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro takový procedurální návrh? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 75 bylo přihlášeno 131 hlasů, pro bylo 6, proti 97. Návrh nebyl přijat.

 

Další procedurální návrh, který budeme hlasovat, byl návrh pana vicepremiéra Jurečky na pět minut, a sice v tuto chvíli to vychází na 20.25 hodin.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro, abychom přerušili naše jednání do 20.25 hodin. Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 76 bylo přihlášeno 136 poslanců, pro hlasovalo 5, proti 99. Ani tento návrh nebyl přijat.

 

A nyní budeme hlasovat původní návrh pana poslance Babiše, který navrhuje přerušit naši dnešní schůzi do 23. 3. 2023.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro takový návrh? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 77 bylo přihlášeno 137 poslanců, pro hlasovalo 44, proti 91. Ani tento návrh nebyl přijat.

 

V tuto chvíli je přihlášena s faktickou poznámkou paní poslankyně Mračková Vildumetzová, takže bude reagovat na rozpravu. Paní poslankyně, prosím.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji, pane místopředsedo, za slovo. Já už jsem jednou tady avizovala a vyzývala jsem současnou vládní koalici, že si myslím, že byste si ještě měli pořádně rozmyslet ten návrh, který tady předkládáte, a znovu bych vás o to chtěla požádat, a proto si dovolím dát procedurální návrh na přerušení tohoto bodu do úterý do jedné hodiny. (Připomínky z pléna.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Poprosím paní poslankyni, aby upřesnila - do úterý do 13 hodin?

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Ano, to znamená, jestli dobře... To znamená do 7. března roku 2023 do 13. hodiny. A poprosím vás, pane předsedající, abyste o tomto návrhu dal hlasovat, a samozřejmě bych všechny z koalice chtěla požádat, aby ten návrh podpořili a byl ještě dostatek času, aby koalice přemýšlela o tom návrhu, který tady předkládá. Myslím si, že se ještě všechno dá stihnout. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Dobrá. Máme tu další procedurální návrh, který budeme hlasovat. Je to návrh paní poslankyně Mračkové Vildumetzové, abychom přerušili naše jednání do 7. 3. 2023 do 13 hodin.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro takový procedurální návrh? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 78 bylo přihlášeno 140 poslanců, pro hlasovalo 45, proti 92. Návrh byl zamítnut.

 

Tak. Paní předsedkyně se hlásí s přednostním právem? S procedurálním návrhem.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Já mám mnohem méně ambiciózní a mnohem více praktický návrh, a to s ohledem na zaměstnance, o kterých tady třeba velmi hezky mluvila paní místopředsedkyně sněmovny Olga Richterová a další. Ti zaměstnanci tady už táhnou několikátou noc. To není kvůli nám, to je kvůli vám, že jste se rozhodli... (Pískot, bouchání do lavic a nesouhlasné výkřiky v řadách vládních poslanců.) Já mám čas. Já mám čas. ... že jste se rozhodli prostě tady je držet jako rukojmí v noci. Takže dejte jim po čtyřech dnech možnost, ať se vyspí. Myslím si, že toho mají docela dost, a navrhuji procedurální návrh na přerušení tohoto bodu do osmi hodin ráno.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Zeptám se, je ještě nějaký protinávrh? Aby se nám tady z toho nestalo vždycky hlasování a opakované přednášení návrhů, tak se ptám zejména ze strany opozice, je-li ještě nějaký protinávrh, který bychom hlasovali vůči návrhu paní poslankyně Schillerové? Není tomu tak.

 

Tak já zopakuji jediný návrh, který zazněl, a sice návrh paní poslankyně Schillerové, abychom naše jednání přerušili do osmi hodin do rána zítřejšího dne.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro takový procedurální návrh? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 79 bylo přihlášeno 141 poslanců, pro hlasovalo 45, proti 78. Ani tento procedurální návrh nebyl přijat.

 

Tak. Vracíme se... Ještě načtu omluvy, pardon. Pan poslanec Staněk se omlouvá od 9 do 20 hodin bez udání důvodu, pan poslanec Wenzl Milan se omlouvá od 19 hodin do 9 hodin ráno ze zdravotních důvodů. To byly omluvy.

A pokračujeme v podrobné rozpravě. Další v pořadí je přihlášen pan poslanec Babka Ondřej... Hlásí se pan předseda klubu TOP 09.

 

Poslanec Jan Jakob: Děkuju. Vážené dámy, vážení pánové, atmosféra tady trochu houstne. My se potřebujeme s kolegy poradit, proto si beru za koaliční kluby přestávku 15 minut. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Patnáct minut, to znamená, sejdeme se ve 20.44 hodin a do té doby přerušuji naše jednání.

 

(Jednání přerušeno ve 20.29 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP