(22.10 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Následující programové prohlášení je pečlivě připraveným souhrnem hlavních - (Předsedající: Váš čas vypršel.) Já nemám žádný čas! (Zvýšeným hlasem.) Vy mě nebudete omezovat! Já mám právo tady mluvit! (Potlesk opozičních poslanců.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Opusťte řečniště, nebo vypnu mikrofon. (Poslanec Babiš: Já nebudu nic opouštět! Nic nebudu opouštět. Já budu pořád mluvit.) Vyzývám vás k pořádku a opusťte řečniště. (Poslanec Babiš: Vy můžete vyzývat... víte koho.) Vyzývám vás podruhé k pořádku, opusťte řečniště. (Poslanec Babiš: Jo.) Nebo vám vypnu mikrofon. (Poslanec Babiš: Tak vypněte si, co chcete.) Vzhledem k tomu, že jste neposlechl pokynu předsedajícího, vám vypínám mikrofon a požádám vás, abyste opustil řečniště, protože jako další je přihlášena v rozpravě paní poslankyně Pokorná Jermanová a já ji žádám, aby se ujala slova. (Poslanec Babiš hovoří mimo mikrofon. Přicházejí poslanci hnutí ANO a SPD, opět obestupují řečnický pultík, u něhož setrvává poslanec Babiš.)

Vzhledem k tomu, že ji tady nikde nevidím, tak ji dám na konec pořadí a požádám, aby vystoupila jako další přihlášená paní poslankyně Monika Oborná. Stahujete svoji přihlášku? Dobře. (Poslanec Babiš pokračuje v projevu u pultíku. Není slyšet, mikrofon je vypnut.) Jako další je přihlášena Taťána Malá. Vidím ji v sále. Stahujete přihlášku, nebo...? (K poslankyni Malé:) Pojďte vystoupit na mikrofon. (Poslanec Babiš, obestoupen poslanci, stále pokračuje v přednesu mimo mikrofon.) Nemluví s přednostním právem. Slovo uděluje předsedající, to znamená, v tento moment máte vystoupit, jste v sále, já vám zmáčknu časomíru. Jste v sále, vyzval jsem vás, protože jste přihlášena, a odmítla jste, abyste vystoupila se svým příspěvkem jako řádně přihlášená. (Řečnický pultík stále v obležení, poslanec Babiš přednáší, ale není slyšet.)

V současné době běží čas paní poslankyni Taťáně Malé, protože je v sále. Byla vyzvána k tomu, aby obhájila svůj pozměňovací návrh. (Poslanec Babiš pokračuje v přednesu do vypnutého mikrofonu.) To, že vaši kolegové blokují pultík, je jejich zodpovědnost. V tento moment vás opakovaně žádám, abyste opustili tento prostor a umožnili paní poslankyni vystoupit. (Situace kolem řečnického pultu se nemění.) Opakovaně vás žádám, abyste opustili prostor kolem řečnického pultu a umožnili vystupovat dalším poslancům, protože vám nebylo uděleno slovo.

Jenom pro pořádek říkám, že vám běží čas, paní poslankyně, protože jste přítomna v sále. (Výkřik z pléna: To se má prát s těmi chlapy nebo co? To myslíte vážně, že jí pustíte čas, když ona nemůže reagovat?) Já ji na jejím právu neomezuji. To, že zde stojí poslanci a odmítají ji pustit k řečnickému pultu, je zodpovědnost těchto poslanců. (Poslanci blokující pultík umožňují poslankyni Malé přistoupit k mikrofonu.)

 

Poslankyně Taťána Malá: Na stenozáznam řeknu, že hovoří předseda hnutí ANO s přednostním právem podle jednacího řádu. (Poslanci, kteří stojí kolem řečnického pultíku, tleskají.) A já vystoupím se svým příspěvkem v podrobné rozpravě, až na mě přijde řada - dle platného jednacího řádu! (Zvýšeným hlasem.) To, co vy tady předvádíte, je normálně trhací kalendář! A já se chci zeptat, pane předsedo Fialo, jestli to, co se tady děje, je fakt pravda, nebo až budete v úzkých, řeknete, že je to zase nějaká metafora! Protože tohle je neuvěřitelné! Neuvěřitelné! (Velmi hlasitě.) Hovoří předseda s přednostním právem a vy začněte respektovat jednací řád! Je to hnus! (Poslanci blokující řečniště tleskají. Pokouší se hovořit poslanec Okamura, předsedající vypíná mikrofon.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Paní poslankyně, ujala jste se slova. Bohužel jste ho využila, jak jste ho využila. Je to skutečně o tom, že tento čas je určen k načtení pozměňovacích návrhů.

Jako další vystoupí paní poslankyně Zuzana Ožanová. (Poslankyně Ožanová volá z pléna: Můžu k vašemu mikrofonu nebo...? - Předsedající ukazuje na řečniště.) Mikrofon je zde dole, standardní řečniště. (Poslankyně Ožanová volá z pléna: Standardní situace to není, vážený pane předsedající!) Já vás požádám, abychom spolu komunikovali přes mikrofon. (Poslankyně Ožanová volá z pléna: Nemohu s vámi komunikovat. - Poslanci stále blokují řečniště.) Já vás žádám, kolegyně a kolegové, abyste umožnili vystoupit paní poslankyni Ožanové. Já vás žádám, abyste uvolnili místo u řečniště, aby mohla paní poslankyně vystoupit. (Poslankyně Ožanová volá z pléna.)

Omlouvám se, ale vzhledem k tomu, že váš projev není na mikrofon, nemůže být zaznamenán. Budeme spolu komunikovat pouze přes řečniště a pouze přes mikrofon... (Opoziční poslanci stále blokují řečniště, pouštějí však poslankyni Ožanovou k mikrofonu.) Prosím, vašich pět minut.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: (Předsedající zapíná mikrofon.) Vážený pane předsedající, jedna věc je, že v této chvíli má mluvit předseda hnutí ANO 2011 pan Andrej... pan poslanec Andrej Babiš, vaším prostřednictvím.

Dále mám jenom dotaz, jestli jste si uvědomili, že jste odhlasovali, že zkrácení přednostních práv i navrhovateli tisku a zpravodaji tisku - tohle je demokratické, aby nemohl zpravodaj či navrhovatel řádně reagovat v rozpravě? To opravdu není možné!

Dále ještě jenom na mikrofon řeknu, přečetla jsem si e-maily, ještě včera byla informace o tom, jak mají být otevřena gastronomická zařízení. Nyní vy jste využili obstrukční techniku, že uzavíráte gastronomická zařízení. Ale vážení, já při svém typu postavy to fakt vydržím! (Hlas mimo mikrofon: Jo, já taky. - Potlesk některých poslanců.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Je na vás, jakým způsobem jste využila svých pět minut, prvních, ale skutečně, jsme v podrobné rozpravě a ta slouží k tomu, aby byly načteny pozměňovací návrhy. Jako další je řádně přihlášený Ladislav Okleštěk. Hlásí se někdo s faktickou poznámkou? (Z hloučku obklopujícího řečniště se hlásí poslankyně Pastuchová.) Jana Pastuchová. Já vás požádám, abyste umožnili vystoupit paní poslankyni Janě Pastuchové na mikrofon. Je řádně přihlášena s faktickou poznámkou. (Poslanci umožňují poslankyni Pastuchové vstup k mikrofonu, pultík však obklopují dále.) Já vás prosím, abyste umožnili vystoupit paní poslankyni Janě Pastuchové s faktickou poznámkou. Já vám zapínám mikrofon.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Děkuji, pane předsedající, že jste mi zapnul mikrofon. Vážené kolegyně, vážení kolegové, já bych vám chtěla říci, že jestli tu chcete strávit den, noc, den, noc, tak my se od tohoto pultíku nehneme. Nehneme! (Zvýšeným hlasem.) Pošlete sem třeba policisty, zásahovou službu, my se nehneme. Já jsem tady devátý rok a tohle, co se děje za Fialovy vlády, je hnus! (Poslanci kolem řečniště tleskají.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Jako další s faktickou poznámkou... (Poslanec Okamura z prostoru řečniště mimo mikrofon: Já se taky hlásím.) Paní poslankyně Pokorná Jermanová. (Opoziční poslanci stále obklopují pultík.) Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Jaroslava Pokorná Jermanová: Já děkuji, pane předsedající. Je potřeba, aby tady na mikrofon zazněla jedna věc. Zodpovědnost za zablokování Sněmovny nemají poslanci, ale neschopné vedení Poslanecké sněmovny v čele s paní předsedkyní, jejímž hlavním úkolem je udržet rovnováhu ve Sněmovně! (Hovoří velmi emocionálně.) Je to poprvé v historii, kdy se takto nečiní a normálně se napadají poslanci, zesměšňují se a děje se tak i předsedům jednotlivých stran! Je to pro mě nepřijatelné. A pro mě jste, paní předsedkyně, prostřednictvím pana předsedajícího, na odvolání! Seberte se a jděte pryč! (Potlesk opozičních poslanců.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Jako další s faktickou poznámkou je přihlášen pan předseda Tomio Okamura. Prosím.

 

Poslanec Tomio Okamura: Vážené dámy a pánové, z mého pohledu tady probíhá v rozporu se zákonem o jednacím řádu Sněmovny, probíhá tady politická situace, která mi připadá jako protiústavní politický puč ze strany vládní pětikoalice. My jsme legitimně zvoleni tady miliony občanů dohromady, jsou tady dvě opoziční strany a my se chceme vyjádřit! (Zvýšeným hlasem.) My máme přednostní práva v souladu s jednacím řádem, chceme mluvit tady k věci, chceme chránit občany, tři miliony občanů proti okradení o jejich důchody, na které mají legitimně nárok podle zákona! Nechte nás mluvit! Nechte nás tady bránit ty občany a přestaňte tady ohýbat ústavu a zákony České republiky! Nás odtud nedostanete! Klidně tady pošlete na nás ty antony a tu policii, klidně tu cenzuru, co se snažíte tady nastavit na občany, ale my budeme hájit svobodu a demokracii! (Slabší potlesk.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP