(Ve 23.02 hodin místopředsedkyně PS Richterová oznámila prodlužení přestávky do 23.32 hodin a poté znovu do půlnoci. Jednání pokračovalo v 0.00 hodin.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, čas určený pro přestávku vypršel. A nyní se s přednostním právem hlásí paní předsedkyně Markéta Adamová Pekarová. Prosím, máte slovo.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji za slovo. Vážení členové vlády, vážené poslankyně, vážení poslanci, já myslím, že nesu dobrou zprávu. V tuto chvíli po jednání, které proběhlo, bych chtěla dát hlasovat o novém návrhu, který zní, že omezujeme řečnickou dobu vystoupení v této fázi rozpravy, tedy v druhém čtení v podrobné rozpravě, a to na dvakrát pět minut včetně - včetně faktických poznámek, ale nikoliv pro přednostní práva, tedy pro všechny poslance či všechny členy vlády, kteří disponují přednostním právem. (Potlesk v sále.)

O tomto samozřejmě budeme hlasovat, nicméně ráda bych řekla, že je také součástí té dohody, že zítra, respektive už dneska v osm hodin pokračujeme projednáváním třetího čtení, a pro vás informaci, že poté co proběhne druhé čtení, poté co proběhne ta další pauza, tak bude i dohoda na přerušení jednání. To znamená, že právě do těch osmi hodin poté, co tady toto všechno proběhne, což se dá těžko teď odhadnout, v jakém čase bude, ale bude schůze přerušena právě na základě této dohody. Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. (Hlas z pléna.) Je to nové usnesení. (Předsedající pokyvuje do pléna.) Respektive vaši připomínku, požádám o čas, aby se doladil detail. Prosím, paní předsedkyně.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Aby to zaznělo na mikrofon, jak jsem tady kolegyněmi a kolegy žádána, tím bude nahrazeno to původní usnesení, které bylo přijato.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Všechno je všem jasné, nikdo se nehlásí?

 

V tom případě zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro tento návrh? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 83, přihlášeno je 163 poslankyň a poslanců, pro návrh 160, proti žádný. Konstatuji, že s tímto návrhem byl vysloven souhlas.

 

Já vám, kolegyně a kolegové, děkuji a předám řízení schůze.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Pokračujeme tedy v jednání faktickými poznámkami, které tady vidím. Nyní je přihlášen s faktickou poznámkou pan poslanec Králíček... který se jí vzdává. Pan poslanec Vondráček má faktickou. Ještě se omlouvám, ověřím, jestli má možnost vystoupit. Nemá, už dvakrát v této rozpravě vystoupil. Pane poslanče... (Poslanec Vondráček hovoří k předsedající mimo mikrofon.) Vy jste vystoupil... (Hlas z pléna.) Pardon, ať si to ujasníme. My tady si předáváme řízení, takže musíme se v tom zorientovat také, není to úplně jednoduché, nicméně mám tady... (Poslanec Vondráček hovoří k přesedající mimo mikrofon.) Mám tady už poznamenáno, že jste dvě svá vystoupení v té předchozí části, když už prošlo, po tom usnesení, a na vás se nevztahuje, protože nemáte přednostní právo. (Poslanec Vondráček hovoří k předsedající mimo mikrofon.) Nikoliv. Je to míněno tak, že jsou to dvě vystoupení včetně faktických, že máte možnost určit, jestli to je faktická, nebo... Takto to je. (Ruch v sále.)

Já se omlouvám, ale bylo by dobré si to ujasnit, možná i podle toho, jak jsme se dohodli. Pane poslanče... Já budu tedy opravdu velmi benevolentní v tuto chvíli, protože mám zájem na tom, aby dohoda, kterou jsme právě učinili, byla opravdu funkční. Ale prosím, pane poslanče, abychom respektovali to, že jsme se právě dohodli po nejednoduchém jednání. Prosím.

 

Poslanec Radek Vondráček: No ale o tom právě mělo být vystoupení. Já jsem chtěl obětovat svoji faktickou poznámku a zeptat se, jak je to s těmi, co už vystoupili v tom křiku, když byli vyzváni, a tady jsme stáli a bylo jich tady dvacet. Jestli... (Hlasy z pléna.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Pane poslanče, já se omlouvám. Nepokřikujte na sebe.

 

Poslanec Radek Vondráček: Já jsem měl jednu faktickou poznámku a jednou jsem vystoupil v rozpravě v době podle omezení, které už ale neplatí, a teď je nové omezení. Já tady svatosvatě přísahám, že už nebudu vystupovat. Nelomte rukama, pane Výborný. Já jsem si to jenom chtěl ujasnit, od toho Sněmovna je, aby to bylo formálně správně. (Předsedající: Pane poslanče...) Já vám slibuji, že už nebudu vystupovat, ale chtěl jsem to vědět. (Předsedající: Ano, já vám ráda odpovím.)

A z vašeho vystoupení jsem se to nedozvěděl a na stenozáznamu to není! (Zvýšeným hlasem.) Já vím, že emoce pracují, každý má emoce, projevují se jinak. (Hluk v sále.) Já se i omlouvám, jestli jsem teď zvýšil hlas, ale uvědomte si, že já jsem chtěl pouze si ujasnit situaci. Já už nemám zájem vystupovat! Ale chtěl jsem vědět, na čem jsem. Tak prosím, trošku klidu, nadhledu, odstupu. Děkuji, už nebudu vystupovat ve druhém čtení.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji. (Hluk v sále.) A já tedy upřesním i pro ostatní, protože tím, že jsme po tomto jednání neměli příležitost si asi v klubech sdělit výsledek... (Hlasy mimo mikrofon.) Omlouvám se, i tady poprosím o ztišení tak, aby nejenom pan poslanec Vondráček, ale všichni poslanci dostali odpověď na tento dotaz, který je zcela pochopitelný. Ti, kteří se chtěli přihlásit v podrobné rozpravě a už tady i byli vyvoláni, ale nemohli se ani dostavit k řečnickému pultu či nevyužili, byť se dostali, jako některé poslankyně, k mikrofonu, ten čas k načtení svých pozměňovacích návrhů, tak učiní poté, co se znovu přihlásí. I toto je součástí dohody, kterou znají předsedové stran a předsedové všech poslaneckých klubů. Myslím, že teď už je to dostatečně jasné, a proto pokračujeme.

Faktická poznámka paní poslankyně Pokorné Jermanové. Paní poslankyně, máte slovo. (Hluk v sále nepřestává.)

 

Poslankyně Jaroslava Pokorná Jermanová: Já děkuji. Já jsem tady chtěla... Děkuji za klid. Já jsem chtěla velice poděkovat za ten složitý kompromis, který tady vznikl. Vážím si toho a měli bychom si ho vážit my všichni. A ukazuje to na to, že spolu nekomunikujeme, a to bychom měli změnit, protože jsme v těžkých časech a budou ještě těžší. Prosím, nepokřikujme na sebe, nenadávejme si, neurážejme se, nezesměšňujme se. Já za to děkuji a stahuji svoji přihlášku z podrobné rozpravy. Děkuji. (Potlesk části poslanců.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji. Nyní je přihlášen s faktickou poznámkou... Ne, nikoliv, pan poslanec Nacher ji ruší. Pane poslanče, znovu jste se ale přihlásil. (Smích v sále.) Já jsem totiž vás smazala. (Ruch v sále.) Paní poslankyně Knechtová je přihlášena v rozpravě - poprosím kolegyně a kolegy o ztišení či přesunutí svých rozhovorů do předsálí, aby mohla vystoupit v důstojné atmosféře - a dám vám vašich pět minut. Pokud budete potřebovat více, máte dvakrát pět. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP