(16.50 hodin)
(pokračuje Michal Kučera)

Dámy a pánové, jak jsem říkal, zemědělský výbor se touto tematikou bude zabývat a bude se jí zabývat se vší vážností. To, že existuje řešení - ano, řešení existují, ovšem ta řešení nejsou jednoduchá. Rozhodně nespočívají v tom, že ty peníze prostě přitečou jenom z veřejných rozpočtů.

Byl to tuším pan bývalý ministr Havlíček, který nás tady všechny strašil o tom, jakým způsobem dopadne Česká republika, protože nebudou pohonné hmoty, nebude plyn, nebude elektřina, a když bude, bude tak drahá, že všechny podniky zkrachují. Ono se ukázalo, že to vlastně není pravda, že pohonné hmoty zlevnily jako první, že jich je vlastně dostatek a nakonec se vrátily na původní cenu. A teď se to samé začíná dít právě i s cenami energií, ona najednou začíná klesat elektrická energie, začíná klesat cena plynu a postupně se všechno vrací do normálu bez toho, abychom - pokud bychom samozřejmě poslechli pana bývalého ministra Havlíčka - aniž bychom do toho nasypali obrovské peníze, které nám tehdy radil.

Já jsem říkal, že existuje celá řada kroků, které musí probíhat současně. Já jsem už avizoval několikrát, že jsem v té věci jednal s předsedou antimonopolního úřadu, aby začal konat, a on skutečně to šetření provádí. Provádí šetření na několik komodit tak, aby zjistil, zda nedochází k zneužívání dominantního postavení prodejců, respektive podniků, kteří by mohli zneužívat právě významnou tržní sílu. I od toho jsme novelizovali zákon o významné tržní síle v loňském roce - já tam opět děkuji kolegům ze zemědělského výboru, že se nám podařilo nalézt rozumný kompromis, a právě tuto, věřím, že účinnou novelu schválit a dát tak do rukou Antimonopolnímu úřadu nástroj k tomu, aby skutečně mohl v této věci jednat. Ale samozřejmě musím upozornit, že samotný Antimonopolní úřad to nezvládne, my prostě musíme třeba i změnit nákupní chování - prostě dělat si lečo v lednu nebo v únoru úplně standardní není. A pokud si někdo chce dělat lečo v lednu nebo v únoru, tak prostě za to zaplatí více. Je to potravina sezonní, roste v nějakém období, které rozhodně není leden nebo únor, což doufám pan exministr Havlíček ví.

A samozřejmě nesmíme zapomenout, že veřejné peníze, které chcete sypat do všech systémů, které jsem tady jmenoval, ty taky všechno nespasí. Pokud podniky nebudou pracovat s efektivní výrobou, pokud nepřistoupí k optimalizaci nákladů, prostě nebudou schopny obstát v konkurenci. Ještě mám chvíli času? Nemám.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já bych potřeboval dát hlasovat buď o přerušení schůze nebo zda schválíme program.

 

Poslanec Michal Kučera: Dobře, děkuju. Já tedy v tuto chvíli přeruším můj příhovor. Chci ještě jednou vyzvat všechny, kdo mají skutečně zájem na tom, podílet se na řešení vysokých cen potravin, nechť prosím se zúčastní zemědělského výboru, respektive osloví své kolegy, své zástupce v zemědělském výboru, a to je ta platforma, kde skutečně můžeme v této věci pracovně jednat. Děkuju. (Potlesk z lavic poslanců zprava.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Zagonguji, přivolám kolegyně a kolegy z předsálí. Žádné přihlášky s přednostním právem nevidím.

 

Nyní tedy budeme hlasovat o celém návrhu pořadu 59. schůze Poslanecké sněmovny, jak byl písemně předložen. Slyším žádost o odhlášení. Já vás odhlásím a požádám vás, abyste se opět přihlásili svými kartami. Počkám, až se pořadí, počet poslankyň a poslanců ustálí.

Zahajuji hlasování o celém návrhu pořadu 59. schůze, jak byl písemně předložen. Kdo je pro? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 2, přihlášeno je 160 poslankyň a poslanců, pro 75, proti 13. Návrh byl zamítnut.

 

Pořad schůze nebyl schválen, já tedy končím projednávání tohoto bodu.

A já, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, připomínám, že zhruba za sedm minut bude zahájena 60. schůze Poslanecké sněmovny. Děkuji.

 

(Schůze skončila v 16.55 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP