(Schůze zahájena ve 12.00 hodin.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, je 12 hodin, budeme pokračovat. Než zahájíme tuto 62. schůzi Poslanecké sněmovny, rád bych vám připomněl, že ve 13 hodin bychom na základě usnesení organizačního výboru pokračovali v přerušené 54. schůzi Poslanecké sněmovny. To znamená, že dnes ve 12.53 budeme muset přerušit případně 62. schůzi a vrátit se do schůze 54. Nyní tedy zahajuji 62. schůzi Poslanecké sněmovny.

Aby byla zaznamenána naše účast, nejprve vás všechny odhlásím a prosím, abyste se všichni přihlásili identifikačními kartami. Náhradní karty a jejich čísla platí tak, jak bylo řečeno na 53. schůzi.

Schůzi svolala předsedkyně Poslanecké sněmovny podle § 51 odst. 4 našeho jednacího řádu na základě žádosti 43 poslanců. Pozvánka vám byla rozeslána v sobotu 4. března tohoto roku elektronickou poštou.

 

Nyní přistoupíme k určení dvou ověřovatelů této schůze. Navrhuji, abychom určili poslankyni Miladu Voborskou a poslance Ondřeje Koláře jako ověřovatele. Má někdo jiný návrh? Není tomu tak, dám tedy hlasovat.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 1, bylo přihlášeno 115 poslanců, pro hlasovalo 112, proti nebyl nikdo. A já konstatuji, že jsme ověřovateli 62. schůze Poslanecké sněmovny určili paní poslankyni Miladu Voborskou a pana poslance Ondřeje Koláře.

 

Co se týče omluv, rovněž odkazuji na 53. schůzi.

Nyní přistoupíme ke stanovení pořadu 62. schůze, jehož návrh je uveden na pozvánce. Připomínám, že podle § 54 odst. 7 zákona o jednacím řádu rozhodne Sněmovna pouze o pořadu uvedeném v žádosti, nelze navrhnout žádnou změnu ani doplnění pořadu, rovněž tak nelze rozšiřovat schválený pořad.

Co se týče přednostních práv, k pořadu schůze se mi hlásí s přednostním právem jako první pan předseda Jakob - stahuje své přednostní právo. Poté je přihlášen s přednostním právem pan poslanec Babiš. Pane poslanče, prosím, máte slovo.

 

Poslanec Andrej Babiš: Dobrý den, vážené poslankyně, vážení poslanci, vážení občané, dámy a pánové. Předstupuji zde proto, abych apeloval na to, abyste umožnili projednávání tohoto zákona, zvlášť v této době, kdy současná vláda nechává inflaci - a dneska máme čerstvé číslo - na rekordních 17 %, necelých 17, minulý měsíc to bylo přes 17 %, a nechává zcela volný průběh a veřejné finance mají deficit, i když inkasují stovky miliard do veřejných rozpočtů dodatečných daní. V únoru byl deficit 120 miliard, je to nejhorší únorový výsledek v dějinách samostatné České republiky, a je to téma velice aktuální.

Fialova vláda po prezidentských volbách, jak jsme to předpokládali, naplno rozjela svou asociální politiku, kterou plánovala od samého začátku, přestože voličům slibovala něco zcela jiného. A já jsem včera čekal od pana prezidenta ten spojovací projev, ale byl to stejný projev jako před volbami, tak doufejme, že 15. března - a za to určitě velké díky - si vyslechne naše zástupce a vyslechne naše argumenty, proč je to protiústavní a proč je to retroaktivní a proč je to nespravedlivé a proč je to asociální a proč je to skandální. Těch věcích, o kterých vláda nechtěla mluvit před prezidentskou volbou, je strašně moc, a teď chce připravit naše důchodce o 1 000 korun každý měsíc na penzích.

Jako řadový poslanec při příležitostí tohoto projevu jsem konečně si převzal výplatní pásku, a já nejsem členem žádných výborů, takže nemám žádné dodatečné příjmy jako ostatní, tak jsem si to spočítal. Takže vláda nechce dát důchodcům 7 000 korun a já za sedm měsíců budu mít navýšení 96 000, které samozřejmě posílám samoživitelkám, a považuji to za skandální. Takže tato vláda samozřejmě lhala o všem, že nebude zvyšovat věk odchodu do důchodu, živnostníkům chce zvýšit odvody o 60 %, měnila programové prohlášení vlády, které nikdy ani nevyhodnotila. My jsme ho vyhodnotili a mám nové programového prohlášení, kde mám zaznamenané změny, které jsou samozřejmě k horšímu a které se úplně liší od předvolebních slibů, ale o tom dnes není prostor mluvit.

Je to problém, přitom to řešení bylo jednoduché, bylo to zastropování cen elektřiny u výrobců, a tato vláda je jednoznačně vláda výrobců elektřiny, kteří kasírují stovky miliard od všech, a místo toho, aby to zastropovala, tak zkrátka to nechá být, protože asi ji někdo řídí zezadu, ti, kteří mají ty výhody. Tato vláda dělá úplný opak toho, co slibovala ve volbách. Šetří na lidech, zvyšuje daně a jsem zvědavý na ten hazard. To bylo vždycky velice zajímavé, když jsem byl ministr financí, jak to tady probíhalo, takže to bude určitě další krok v prospěch nějakých podnikatelských skupin. Takže dělá pravý opak toho, co slibovala. Šetří na lidech, rekordně zadlužuje zemi a v podstatě to lhaní vykázali teď jako aktualizaci v programovém prohlášení vlády, které za 430 dní nebylo ani jednou vyhodnoceno. Samozřejmě voliči to vnímají, ale to je samozřejmě jiné téma.

Já bych se vrátil zpět k zákonu o platech ústavních činitelů. Od ledna 2023 ústavním činitelům vzrostly platy o 12,7 %, to znamená, že řadoví poslanci a senátoři bez funkce dostávají měsíčně o 11 600 korun víc než doposud, to je ten základ. Já jsem si to spočítal na 13 684, a to v podstatě nemám ty další příjmy jak ostatní, takže ten základ bude 102 400 korun hrubého. Jenže základní plat pobírá jen menšina a většina má nějakou funkci. Někdo je předseda komise, někdo je místopředseda podvýboru, někdo je předseda výboru a tak dále, a samozřejmě funkce znamenají příplatky. Proto jsou ostatně ty funkce a jejich kumulace tak populární. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP