(12.30 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

A když už tedy - a znovu opakuji, že je to ostuda, že Sněmovna a pětikoalice prosadily navýšení platů v čase, kdy nechceme dát důchodcům směšných 1 000 korun měsíčně. Ano, dělá se z toho zásadní problém. A já doufám tedy, že pan prezident, i když zatím nejsem schopen pochopit, co vlastně, jak se rozhodne, ale má tu historickou šanci. Včera ten projev nebyl spojovací, takže může spojit teď, jak se o tom vždycky mluvilo. A samozřejmě takže my tady, politici si navýšili platy, polévka za 15 nebo za 12 a průměrná mzda minulý rok dosáhla 40 353 korun, ale vzhledem k inflaci reálné mzdy klesly o 7,5 %. Takže toto je ta situace.

A proto já znovu apeluji na vás, abychom jednoznačně ty platy zmrazili, abychom šli příkladem, abychom se podívali na to a zveřejnili, jaké jsou tady ceny za jídlo. Fakt to je neuvěřitelné. A já jsem jako ministr financí, de facto jednou mě upozornili, že tady se ani neplatila DPH. Kdo to všechno dotuje tady? A doufám, že už DPH tady platí. A já znovu opakuji, že pokud jsou tady takové ceny, tak za mě je to obrovská ostuda. Navýšili jsme platy, důchodcům nechce pětikoalice dát peníze. A tady tyhle články, které vycházejí, pro mě je to skutečně neuvěřitelné a znovu žádám Sněmovnu a znovu žádám paní předsedkyni, aby řešila ty věci. Tady jsme zveřejnili lidem, za kolik my tady jíme při těch statisícových platech. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Další s přednostním právem vystoupí paní poslankyně Mračková Vildumetzová, následovat bude pan předseda Okamura.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Vážený pane místopředsedo, kolegyně, kolegové, většinu věcí řekl pan předseda. Já bych pouze shrnula to, že jsem se snažila již několikrát tento bod zařadit na pořad řádné schůze, nikdy se to nepodařilo. Sami vidíte, že v tuto chvíli, když se tady projednává zmrazení platů politiků, po mé pravé ruce řada poslanců vůbec není a prakticky je tento bod nezajímá.

Chtěla bych říct, že ten sněmovní tisk - vláda se jím zabývala již na konci roku 2021, kdy k němu dala nesouhlasné stanovisko. Pan předseda už to tady avizoval, kde jedním z důvodů, které řekl, že ho nepodpoří, že to je příliš dlouhé a velmi pravděpodobně by to po nějaké době mohlo být neadekvátní k aktuální ekonomické situaci a stavu státního rozpočtu.

Zároveň avizovali, že připraví svůj legislativní návrh, a když se tedy tímto sněmovním tiskem, ke kterému dali nesouhlasné stanovisko, zabývali na konci roku 2021, tak bych chtěla připomenout, že je březen roku 2023, takže si myslím, že již dávno mohli něco z jejich strany předložit. Doposud se to nestalo.

Musím říct, že když jsme tady měli minulý týden - a projednávali - předložený návrh zákona o důchodovém pojištění, který předložil pan ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka, který chce sahat na valorizaci seniorům, kteří by - například senior, který dnes pobírá důchod zhruba 20 000, tak by se mu měl navýšit na 21 700 korun podle zákona. Podle návrhu pana ministra Jurečky se mu tento důchod navýší pouze na 20 768. Já jsem tady i uváděla příklad. Je vidět, že pan Marian Jurečka v tu chvíli ani nereagoval, protože já jsem v tu chvíli považovala ministra Jurečku za ministra, ale on je zároveň i místopředseda vlády, to znamená, že on v tu chvíli má, v roce 2023 se jeho plat a odměna za výkon funkce navýšil zhruba o 27 000. To jenom, kdybyste to chtěli porovnat s tím seniorem. To znamená, že jeho odměna v současné chvíli činí 236 000 korun bez náhrad.

Při té schůzi jsme mnohokrát slyšeli slovo solidarita, to slovo jsme slyšeli včera i od nového pana prezidenta. Ano? A já to tady opakuji znovu poněkolikáté. Pokud něco chceme po někom, tak bychom měli začít od sebe. Víte, že jsem vás k tomu vyzývala už i při té schůzi, že opravdu budu velmi zvědavá na to, jakým způsobem se vládní poslanci a vláda postaví k této mimořádné schůzi a jestli návrh tohoto programu schválí. Samozřejmě, už je tady avizováno - doufám, že pan Okamura nebude mluvit moc dlouze, protože bych byla moc ráda, abychom se k tomu hlasování dostali a abychom opravdu viděli - protože záměrně se najednou objevilo, že ve 13 hodin tato schůze skončí a bude se projednávat nejdůležitější zákon pro občany této země, a to je zákon o České televizi, kde si potřebuje ještě vládní koalice navýšit počet členů rady z patnácti na osmnáct.

Já vás všechny vyzývám a prosím, schvalme pořad této schůze, pojďme se o tom bavit a pojďme to neprodleně řešit. Je to vůči občanům této země velmi nefér. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Teď vystoupí s přednostním právem pan předseda Okamura a po něm ještě přednostní právo pana předsedy Fialy. Tak, prosím.

 

Poslanec Tomio Okamura: Vážené dámy a pánové, máme tady před sebou opoziční schůzi, kterou chceme prosadit zamrazení platů politiků. Hnutí SPD navrhlo zamrazení platů politiků, soudců a státních zástupců již mnohokrát a mnohokrát to ostatní strany smetly ze stolu. To už začínám považovat za parlamentní tradici.

Zastavení valorizace platů politiků jsme navrhli v roce 2018, žádná strana to nepodpořila a tehdy prošel návrh hnutí ANO a Pirátů o navýšení platů politiků o 10 %. Hnutí SPD hlasovalo jako jediné proti. Potom jsme zmrazení platů politiků navrhli v srpnu 2020 a nakonec v prosinci 2021. O mém návrhu na zmrazení platů politiků na celé volební období se naposledy hlasovalo vloni a Fialova vládní koalice mi to tehdy zamítla, takže tento návrh tady SPD podává bohužel vždy marně bez podpory zbytku parlamentu.

Pro ilustraci uvedu pár komentářů, které jsem k našim návrhům v médiích objevil. Předseda STAN Petr Gazdík, tehdejší předseda a politik STAN, nás za to, aby se nevalorizovaly platy politiků, označil za orgie populismu. Předseda KDU-ČSL v tehdejší době, Pavel Bělobrádek, zase v narážce na to, že jsem byl v minulosti přece místopředseda Sněmovny, prohlásil, cituji: "Možná by to šlo zamrazit jenom vedení Sněmovny." Konec citátu.

Systém automatického valorizování, stanovování platů politiků ze zákona většina poslanců ostatních stran vždy hájila. Připomínali, že jde o automat, aby politici do svých platů nezasahovali. Současné návrhy toto pravidlo podle nich porušují. Ocituji, co uvedl dříve šéf poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek: "Prostě ten populismus je naprosto neodolatelný." Konec citátu zástupce TOP 09 Miroslava Kalouska. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP