(16.20 hodin)

 

Poslanec Radek Vondráček: Děkuji, paní místopředsedkyně. Vystoupení pana ministra je pro mne výzvou, abych já byl také stručný, koneckonců já tady nejsem od toho, abych obhajoval vládní návrhy zákonů, že? Takže já vás budu stručně informovat o tom, jak došlo k projednání tisku 352 a také 353 - a k tomu tedy blíže až později, nicméně my jsme tyto dva tisky projednali ve společné rozpravě.

Tisk 352 byl doprojednán 1. března 2023 a ústavně-právní výbor se shodl na tom, že doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu, aby návrh schválila. Doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu, aby přijala k tomuto návrhu zákona změnu a doplněk, který zní, že v § 2 odst. 1 se na konci písmene a) doplňují slova "nebo přestupku". Dále ústavně-právní výbor pověřil mě, abych toto usnesení předložil Poslanecké sněmovně, a mě jako zpravodaje zmocnil, abych podal tuto zprávu, což jsem tímto učinil. A děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane zpravodaji, a nyní otevírám obecnou rozpravu, do které je jako první přihlášená paní poslankyně Hana Naiclerová a připraví se paní poslankyně Iveta Štefanová.

A ještě než dám slovo paní poslankyni Naiclerové, přečtu omluvy: omlouvá se Petr Beitl po celý jednací den z pracovních důvodů, Jaroslav Dvořák od 15 do 16.45 z pracovních důvodů, Zdeněk Kettner od 17 hodin z pracovních důvodů, Ondřej Kolář od 15.15 do 16 z pracovních důvodů a Jana Krutáková od 17 do 19.30 z osobních důvodů.

Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Hana Naiclerová: Děkuji za slovo, paní předsedající. Vážená paní předsedající, vážené poslankyně, vážení poslanci, dovoluji si zde krátce vystoupit, abych odůvodnila, a přihlásila se tak k pozměňovacímu návrhu, který jsem nahrála elektronicky. Mnou předložený pozměňovací návrh obsahuje dvě úpravy vládního návrhu zákona. Za prvé, v definici oznámení vypouští ustanovení o povinné identifikaci oznamovatele a naopak výslovně stanoví, že anonymní oznámení se považuje za oznámení dle zákona, a za druhé, do věcné působnosti zákona doplňuje přestupky.

Ve sněmovním systému najdete podrobné odůvodnění mého návrhu, nicméně dovolte mi aspoň v pár větách vysvětlit, co mě k předložení návrhu vedlo. Anonymní oznámení nebo obecněji povinnost přijímat a zabývat se anonymními podněty je již dnes v řadě oblastí zcela standardní. Především takto postupuji orgány činné v trestním řízení, které posuzují trestní oznámení podle obsahu a zabývají se tak i oznámeními podanými anonymně. Obdobně postupují správní orgány při přijetí podnětu podle správního řádu. Anonymní oznámení je také součástí již platné a účinné právní úpravy ochrany oznamovatelů v bankovnictví. S anonymními oznámeními počítá také nařízení vlády upravující oznamování na ministerstvech podle služebního zákona. Možnost podat anonymní oznámení je rovněž integrální součástí oznamovacích systémů, které jsou již nyní zavedeny v řadě státních i soukromých firem. Zkušenosti přitom říkají, že informace obsažené v oznámeních, u kterých aspoň zpočátku není známá identita oznamovatele, jsou často závažné a pro danou organizaci hodnotné. Týkají se typicky vážnějších skutečností, než jaká jsou oznamována oznamovateli, kteří svou totožnost hned zpočátku procesu odhalí.

Pokud jde o přestupky, považuji za nepřijatelné, aby každý oznamovatel musel pečlivě s právníkem zkoumat, zda jeho oznámení spadá, nebo nespadá do působnosti zákona. Jiné státy mají působnost zákona i širší. Rozšíření věcné působnosti zákona upozorňující na protiprávní jednání se znaky přestupku podpořil i odborný poradní orgán vlády, Rada vlády pro koordinaci boje s korupcí.

To je ode mě k tomuto tisku vše a děkuji za pozornost. Přihlásím se ještě v podrobné s číslem sněmovního dokumentu. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, paní poslankyně. Nyní je přihlášená do obecné rozpravy paní poslankyně Štefanová.

Kolegové, kolegyně, prosím o klid. Nekřičte na mě, pane poslanče, jenom když tak vykažte své kolegy také prosím ze sálu, když jste přímo u nich. Děkuji vám.

 

Poslankyně Iveta Štefanová: Děkuji za slovo. Vážená paní předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte mi, abych se zde krátce vyjádřila za SPD k zákonu o ochraně oznamovatele.

Jedná se tedy o transpozici evropské směrnice. Cílem těch úprav je umožnit pracovníkům v soukromém i veřejném sektoru bezpečně podávat oznámení v rámci povinně zřizovaných interních a externích mechanismů a takzvaných kanálů pro oznámení, zajistit tak anonymitu oznamovatele a následně mu zajistit i ochranu před takzvanými odvetnými opatřeními. Návrh ukládá povinnost zavést oznamovací systém takzvanému povinnému subjektu. Povinné subjekty jsou například obec nad 10 000 obyvatel, některé právnické osoby nebo zaměstnavatel s počtem zaměstnanců nad 50 a některé další orgány veřejné moci. Povinný subjekt určí příslušnou osobu, která oznámení přijímá, má povinnost se jím zabývat a následně i řešit, spravit o tom řešení oznamovatele, ať už formou toho kanálu, či veřejně na internetových stránkách, nebo osobně jakoukoliv jinou formou. Nově se tam zavádí i sankce až 50 000 za vědomě nepravdivé oznámení, sankci projednává Ministerstvo spravedlnosti.

Co se týká pozměňovacích návrhů, které byly diskutovány na jednání ústavně-právního výboru, tedy jednak rozšíření o oznámení nejen na trestné činy, ale i na přestupky, a dále vypuštění možnosti nezabývat se anonymním oznámením, jsou změny, které i SPD podpoří, a s těmito pozměňovacími návrhy podpoříme i zákon jako celek. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, paní poslankyně. Nyní s faktickou poznámkou se přihlásil pan poslanec Milan Brázdil. Prosím, pane poslanče, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Milan Brázdil: Děkuji za slovo. Chtěl bych reagovat na předřečnici, ale vlastně de facto na všechny, kteří kdykoliv vystupovali k tomuto návrhu. Kolegyně, kolegové, tohleto je vlastně bonzácký zákon. Vzpomínáte si, když jste chodili do školky, jak vám říkali: Nežaluj, vyřiď si to sám. A dneska my vlastně povyšujeme, že některé bonzáctví je dobré a některé bonzáctví je špatné. Vy se smějete, pane předsedo. (K poslanci Michálkovi.) Vy jste mladý člověk, u vás je to normální, že bonzujete. (Předsedající: Prostřednictvím.) Ale u mě... prostřednictvím, já jsem nikoho neoslovil. (Předsedající: Pane předsedo.) No, nicméně vy se smějete, prostřednictvím paní předsedající, pane předsedo, pro vás je to normální, že bonzujete. Ale za mé éry, za mého mládí, my jsme si to měli umět vyřešit i v té školce i kdekoliv jinde sami. Kdo se nebál, tak si to vyřešil, a kdo se bál, tak nebonzoval, protože to bylo neslušné. A my dneska to povyšujeme, že norma, kterou si vymysleli někde v Evropě, se stane normou i pro nás, pro Moraváky, pro Čechy, že to přijmeme, protože Evropa si žádá - budete, lidi, na sebe bonzovat. Jinde si to neumí vyřešit, ale musí to vyřešit tím, že něco navrhnou, někde podepíšou a dají to někde. A dokonce my vlastně chceme podpořit anonymní bonzování, ne reálné - to ještě není bonzování, když přijdu a řeším to, to chápu, ale jakmile někdo ještě přijde a udělá to anonymně... A my dokonce tímto zákonem chceme, musí se tím někdo zabývat. Lidi, neblázněte! Kdo toto předložil? Dobře, Evropa to po nás chce, tak něco udělejme, ale nepokračujme v tom už dál, než je požadováno, protože normy našeho státu a vnímání našich lidí je úplně jiné než v té Evropě. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní s faktickou poznámkou pan předseda Jakub Michálek. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jakub Michálek: Děkuji za slovo. Já bych jenom na to krátce reagoval. Vzpomeňme si, asi před dvěma lety tady vystupoval pan premiér a říkal, že ochrana whistleblowerů - pan premiér Andrej Babiš tehdy - a tehdy Andrej Babiš říkal, že ochrana whistleblowerů je jeho absolutní priorita. Stejně tak, když si otevřete knížku O čem sním, když zrovna spím, je to tam uvedeno jako priorita. Tak já bych vás poprosil, jestli byste si mohli ujasnit tuto problematiku v rámci svého klubu, než to začnete přirovnávat k tomu, že na sebe děti žalují ve školce a že se mají potom bránit tím, že do sebe budou strkat nebo se kousat. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP