(16.40 hodin)
(pokračuje Jakub Michálek)

Proto v tom pozměňovacím návrhu, který jsme předložili, navrhujeme zachovat to, co už dneska platí, aby ve veřejném sektoru byla povinnost vyřizovat i anonymní oznámení, což, jak tady zaznělo i od pana Vondráčka, je každý druhý důležitý podnět z těch podnětů, které skutečně jsou následně shledány jako důvodné. Pokud úřad bere tyto záležitosti vážně, autor se potom stejně většinou přihlásí, aby se podařilo daný případ dotáhnout do konce.

Já se domnívám, že upozornění na nekalé jednání není žádné práskačství, ale je to ochrana nás všech před nekalými praktikami. Vnímám to jako velmi důležitý krok, ke kterému Česká republika měla přistoupit již dávno, a pevně věřím, že budeme mít kvalitní a komplexní zákon, který v konečném důsledku prospěje celé společnosti.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane předsedo. Táži se, zda se ještě někdo hlásí do podrobné rozpravy? Končím podrobnou... Pardon, omlouvám se, prosím, pan zpravodaj Radek Vondráček. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Radek Vondráček: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Já bych byl samozřejmě rád, aby rejstřík možností při hlasování byl kompletní a plný. Zatímco na základě debaty v rámci ústavně-právního výboru jsem rozdělil svůj původní pozměňovací návrh, který vracel podobu zákona do té podoby, ve které byl předložen předcházející vládou v předcházejícím volebním období, tak jsem ho rozdělil na tu část přestupkovou a na tu část anonymních oznamovatelů. Zatímco ta přestupková část byla schválena, byl tam vysloven souhlas v rámci ústavně-právního výboru, část týkající se anonymních oznamovatelů přijata nebyla. Já jsem ji tady doplnil samostatně do systému, je ten pozměňovací návrh veden pod číslem 2476 a tímto se k němu hlásím.

Na závěr úplně jenom reakce na tu debatu. Myslím si, že to je možná vyhrocené zbytečně, protože ono to opravdu v celé řadě případů, i na úřadech, už dávno funguje, i v těch firmách, protože to je součást tuším i nějakých ISO a tak dále. To znamená, ty firmy mají zájem, aby ten vnitřní systém měly. Potom je debata, jestli to má někdo regulovat, nebo jestli to má vznikat spontánně zespodu, což je možná přístup, ke kterému někdo tady v rámci Poslanecké sněmovny více inklinuje než k tomu, aby to regulovala Evropská unie.

Jenom chci připomenout něco, co v té debatě tuším nezaznělo, že s námi už bylo zahájeno řízení infringement. Bude nás to stát peníze, každý den tuším stojí 100 000 korun (zatím) s tím, co se tady bavíme. Já budu rád, když to skutečně toho 21. dubna, já to mám tak spočítané, na pátek 21. dubna by mohlo vyjít třetí čtení, kdy konečně tento zákon přijmeme a přestane se plýtvat veřejnými prostředky. Za 50 milionů bychom si u nás v Kroměříži mohli spravit plavecký bazén a nemuseli bychom platit pokuty. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane zpravodaji. Nyní s přednostním právem pan ministr Šalomoun. Prosím, máte slovo.

 

Ministr pro legislativu ČR Michal Šalomoun: Vážená paní předsedající, vážené dámy, vážení pánové, já bych navázal na pana zpravodaje. Pokud se bavíme o té žalobě, která přišla, tak částky, které se mají platit, je 4 900 eur denně za tu dobu, co jsme v prodlení, tedy od 18. prosince 2021 to každý den nabývá. A v momentě, kdy by už rozhodl Soudní dvůr, tak už to denně není 4 900 eur, ale 19 110 eur. Teď máme dva měsíce na odpověď, takže do května jsme takříkajíc ještě krytí, ale rovnou vás žádám o to, aby se to schválilo v co nejkratší době. Díky.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane ministře. Hlásí se ještě někdo do podrobné rozpravy? Není tomu tak.

Je zájem o závěrečná slova? Pan ministr nemá zájem, pan zpravodaj také ne.

Myslím, že jsme vyčerpali to, co jsme měli projednat, a proto končím druhé čtení tohoto návrhu.

Přistoupíme k dalšímu bodu, což je bod číslo 9. Já jenom poznámku pro pana ministra Rakušana, váš bod je až posléze. Ještě jeden pro uklidnění.

 

Takže bychom zahájili a já otevírám bod

 

9.
Vládní návrh zákona, kterým se mění některé zákony
v souvislosti s přijetím zákona o ochraně oznamovatelů
/sněmovní tisk 353/ - druhé čtení

Z pověření vlády předložený návrh zákona uvede ministr spravedlnosti Pavel Blažek. Prosím, ujměte se slova, pane ministře.

 

Ministr spravedlnosti ČR Pavel Blažek: Děkuji za slovo. Pan kolega Rakušan právě zmínil jednu slavnou báseň jednoho slavného našeho básníka, že Rakousko chodí pozpátku, naopak se hnal dopředu k nějakému bodu. Tak já ho zklamu, já ještě pokračuji, jako Rakušan správný, tak já ještě pokračuji dalším zákonem, a to je zákon, který mění některé předpisy související s tím zákonem, který jsme probírali před chviličkou. Já myslím, že na úvodní slovo je to dostatek, a přeji vám příjemnou diskusi.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane ministře.

Návrh jsme v prvém čtení přikázali k projednání ústavně-právnímu výboru jako výboru garančnímu. Usnesení výboru byla doručena jako sněmovní tisky 353/1 a 353/2.

Prosím, aby se slova ujal zpravodaj ústavně-právního výboru, poslanec Radek Vondráček, informoval nás o projednání návrhu ve výboru a případné pozměňovací návrhy odůvodnil. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Radek Vondráček: Děkuji za slovo. Vládní návrh zákona, tisk 353, byl ústavně-právním výborem řádně projednán 1. března 2023 a po rozpravě ústavně-právní výbor doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu, aby návrh schválila.

Pověřuje mne, předsedu výboru, abych usnesení předložil, což jsem učinil, a zmocnil mne jako zpravodaje výboru, abych podal zprávu o výsledcích projednávání tohoto návrhu. U tohoto tisku nebyl předložen žádný pozměňovací návrh. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Také děkuji. Otevírám obecnou rozpravu, do které se jako první přihlásila paní poslankyně Hana Naiclerová, a připraví se pan poslanec Karel Haas. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Hana Naiclerová: Děkuji za slovo, paní předsedající. U tohoto tisku bych ráda i krátce odůvodnila svůj pozměňovací návrh, který jsem nahrála elektronicky pod sněmovním dokumentem 2451. Jedná se tady však pouze o legislativně technickou záležitost. V souvislosti s vypuštěním stávajícího § 4 odst. 3 návrhu zákona o ochraně oznamovatelů a přečíslováním stávajícího § 4 odst. 4 se navrhuje úprava odkazu na korespondující ustanovení v § 49a odst. 4 písm. a) zákona o některých opatřeních proti legalizaci výnosu z trestné činnosti a financování terorismu, který je novelizován návrhem zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o ochraně oznamovatelů, sněmovní tisk 353. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, paní poslankyně. Nyní vystoupí pan poslanec Karel Haas - ano, stahuje svoji přihlášku pan poslanec. Táži se, zda se ještě někdo hlásí do obecné rozpravy? Není tomu tak, obecnou rozpravu tedy končím.

Táži se na závěrečná slova? Pan ministr nemá zájem, pan zpravodaj také ne.

Vzhledem k tomu, že nezazněly žádné návrhy k hlasování, zahajuji podrobnou rozpravu a připomínám, že pozměňovací a jiné návrhy přednesené v podrobné rozpravě musí být vždy odůvodněny. O slovo se přihlásila do podrobné rozpravy paní poslankyně Naiclerová. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Hana Naiclerová: Děkuji za slovo, paní předsedající. V podrobné rozpravě bych se tedy ráda přihlásila k svému pozměňovacímu návrhu - sněmovní dokument číslo 2451, který jsem odůvodnila v obecné rozpravě. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, paní poslankyně. Táži se, zda se ještě někdo hlásí do podrobné rozpravy? Není tomu tak. Končím tedy podrobnou rozpravu.

Táži se, zda je zájem o závěrečná slova? Ani pan ministr ani pan zpravodaj zájem nemají.

Nezazněly žádné návrhy, o kterých bychom museli hlasovat, a já tímto tedy končím druhé čtení tohoto návrhu. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP