(13.50 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji, pane předsedo. Otevírám rozpravu. Do rozpravy nevidím nikoho přihlášeného. Rozpravu končím a předávám opět slovo panu předsedovi volební komise.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Pokud se nikdo nehlásil a nic nového nenavrhl, nyní prosím hlasovat jedním hlasováním o navržených rezignacích z orgánů Poslanecké sněmovny.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Dobře, děkuji.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 57, přihlášeno 163 poslankyň a poslanců, pro 156, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Děkuji. Nyní prosím hlasovat jedním hlasováním o navržených nominacích.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 58, přihlášeno 163 poslankyň a poslanců, pro 155, proti nikdo. Návrh byl přijat.

 

Prosím, pane předsedo, k tomuto bodu.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Děkuji. Prosím o ukončení tohoto bodu a otevření dalšího.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Dobře, děkuji. Tento bod končím.

Jenom připomínám, že je potřeba, pane předsedo, oznámit, kdy budou vyhlášeny výsledky voleb, aby to všichni kolegové věděli, jestli byste to mohl zařadit když tak k poslednímu bodu. Děkuji.

Otevírám bod

 

120.
Návrh na jmenování členů kontrolní rady Technologické agentury České republiky

Opět požádám o slovo pana zpravodaje. Prosím.

 

Poslanec Martin Kolovratník: V tomto bodě budeme volit tři nové členy Kontrolní rady Technologické agentury České republiky. Je to první volba, první kolo v této fázi. Rychle konstatuji, že 11. dubna v Kontrolní radě Technologické agentury skončí příští týden mandát panu Lubomíru Grmelovi a následně 17. dubna ještě skončí dva mandáty, panu Rostislavu Drochytkovi a Eduardu Palíškovi. V souladu s dotčeným zákonem tato místa obsazuje náš výbor pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu. S předstihem tento výbor vyhlásil výzvu, kde oslovil instituce, které se zabývají vývojem a inovacemi z veřejných prostředků a vzdělávací organizace, aby podaly nové návrhy. Ta výzva na výboru byla do 13. února a školský výbor obdržel sedm návrhů. Tyto návrhy projednal a postoupil je volební komisi, která k této věci přijala už 21. února usnesení per rollam číslo 91, které je všem klubům k dispozici.

Těch nominací je sedm a jsou následující, budu navržené číst bez akademických titulů: pan Pavel Doleček, navržen Univerzitou Karlovou, Rostislav Drochytka - ten by tedy obhajoval - navržen Vysokým učením technickým v Brně, Jiří Hájek, navržen Svazem průmyslu a dopravy, Eva Janouškovcová, navržena Masarykovou univerzitou, Marcela Káňová, návrh Vysokého učení technického v Brně, Zdeněk Kůs, návrh z Technické univerzity v Liberci, Fakulta textilní, a paní Mária Režňáková, navržena Vysokým učením technickým v Brně.

Tyto návrhy volební komise promítla do svého usnesení per rollam číslo 91 ze dne 21. února a navrhuje, jak je v souladu s naším volebním řádem, volbu tajnou dvoukolovou. Pokud kandidáti dnes budou vybráni, tak by jim čtyřleté funkční období začalo dnem jmenování Poslaneckou sněmovnou, ale nejdříve 18. dubna 2023, až tedy od momentu, kdy se místa uvolní. Pokud by dnes volba nebyla úspěšná, budeme postupovat standardně podle ustanovení našeho volebního řádu. Je to zúžení do druhého kola na počet dvojnásobku neobsazených míst.

Nyní, paní předsedající, prosím o otevření rozpravy a poté o hlasování o návrhu na tajné hlasování.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Otevírám rozpravu, do které nevidím žádného přihlášeného. Rozpravu tedy končím.

Můžeme přistoupit k hlasování o tajné volbě, pane předsedo?

 

Poslanec Martin Kolovratník: Ano, souhlasím.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Ano, je tomu tak.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 59, přihlášeno 161 poslankyň a poslanců, pro 145, proti 1. Návrh byl přijat.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Děkuji. Prosím o přerušení tohoto bodu a otevření dalšího.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Tímto přerušuji tento bod.

Otevírám bod

 

121.
Návrh na jmenování členů kontrolní rady Grantové agentury České republiky

Opět požádám o slovo panu předsedu volební komise. Prosím.

 

Poslanec Martin Kolovratník: V tomto bodě je postup stejný. Zde je lhůta desetidenní mezi volební komisí a volbou dnešní splněna. Jedná se o Kontrolní radu Grantové agentury České republiky, kde budeme obsazovat dvě místa. Je to z toho důvodu, že 11. dubna skončí mandáty panu Františku Hrdličkovi a paní Haně Vykopalové. I v tomto případě lhůtu vyhlašoval náš školský výbor. Bylo to do 13. února a školský výbor obdržel čtyři nominace na ta dvě volná místa. Jsou to následující: Alexandr Dejneka, navržen Akademií věd, Jana Geršlová, navržená Vysokou školou PRIGO, paní Jitka Malečková, navržená Akademií věd, a pan Zdeněk Nešpor, navržen Sociologickým ústavem Akademie věd.

Volební komise tyto návrhy přijala do usnesení číslo 92 per rollam ze dne 21. února a v tomto usnesení dále konstatuje, že případně zvoleným kandidátům započne čtyřleté funkční období dnem jmenování Sněmovnou, nejdříve však dnem 12. dubna 2023, kdy se místa uvolní.

I zde, paní předsedající, prosím nejdříve o otevření rozpravy a poté o hlasování o návrhu na tajnou volbu.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Já děkuji a otevírám rozpravu, do které opět nevidím nikoho přihlášeného, rozpravu tedy končím.

 

V souladu s požadavky pana předsedy zahajuji hlasování o tajné volbě a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 60, přihlášeno 160 poslankyň a poslanců, pro 146, proti 1. Návrh byl přijat.

 

Poslanec Martin Kolovratník: I zde prosím o přerušení a otevření posledního volebního bodu.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Přerušuji bod s číslem 121.

Otevírám bod

 

122.
Návrh na volbu členů Rady Státního fondu kinematografie

Opět předávám slovo panu předsedovi volební komise.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Je to poslední volební bod, který navrhneme na tajnou volbu. Rada Státního fondu kinematografie, v první volbě, první kolo, budeme obsazovat dvě místa. Tuto volbu konáme trochu s předstihem, protože ta místa se uvolní až 27. 5., kdy končí mandát panu Jiřímu Kubíčkovi, a 3. 6., kdy končí mandát panu Čestmíru Kopeckému. Ta příprava nebo ten krok dopředu je po dohodě jak s Fondem, tak s Ministerstvem kultury. Je to z toho důvodu, že pan ministr kultury Martin Baxa nám ty nové nominace zaslal už 10. února a jsou tady nominace na dva členy.

Stručné vysvětlení. Výzva Státního fondu probíhala už v závěru loňského roku, od 14. listopadu do 6. prosince. Podle zákona je to na dva končící mandáty na řádné období tří let. Fond obdržel 19 platných nominací pro 6 kandidátů. Pan ministr má právo je zúžit podle zákona svým rozhodnutím a následně poslat návrhy sem do Sněmovny. To zúžení mělo takovou logiku, že sem byli postoupeni všichni kandidáti, kteří získali dvě a více nominací. Jsou to následující: paní Pavlína Kalandrová s devíti, Bára Kopecká se čtyřmi, Jiří Kubíček se dvěma a Jan Svačina se dvěma nominacemi.

Tyto návrhy volební komise promítla do usnesení per rollam číslo 93 z 1. března, které je pro vás i pro volbu takto připravené. I zde volební komise navrhuje volbu tajnou a v tomto usnesení konstatujeme, že v případě zvolení zvoleným členům započne tříleté funkční období nejdříve dnem 4. června.

I v tomto bodě, paní předsedající, prosím o rychlé otevření rozpravy a poté o hlasování o návrhu na tajnou volbu. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP