(15.00 hodin)
(pokračuje Marek Novák)

Mám tomu porozumět tak, že už nepatříme mezi země s nejvyšší inflační spirálou? Že ceny potravin, na kterých se tento závod o život projevuje nejcitelněji, klesají? Vzal si pan premiér někdy v poslední době v Kramářově vile síťovku a skočil si na Hradčanskou nakoupit? Ví, kolik stojí teď například máslo, vajíčka, zelenina, ovoce, chleba? Jak se tady projevila ta oslavovaná celá jedna desetina procenta meziměsíčního poklesu inflace? Já vám to řeknu: nijak.

Občané České republiky si zaslouží žít důstojný život a stát by je neměl omezovat a rozhodovat o prostředcích, které mají zůstat v rodinných rozpočtech, a ne jako dodatečné a zbytečné příjmy státu. Lidé si prokazatelně nemohou dovolit kupovat kvalitní potraviny, což přímo ohrožuje jejich zdraví. To je cílem této vlády? Pokud si to spojím s důchodovou reformou, tak mi to může připadat tak, že vláda dělá vše, aby se lidé dožili co nejnižšího věku. Gratuluji, ale za mě ne.

Stát se má chovat jako zodpovědný a pozorný hospodář tak, aby dokázal svým lidem pomoci v čase krize. Nelobbuji tady za nízké ceny exotického ovoce a zeleniny, ale za brambory, mrkev, květák, česnek, za cukr, máslo, mouku. Ve středověku by se nepoctivec ocitl v koši hanby a koupal se ve Vltavě. Dnes mají obchodní řetězce naopak u vládců této země otevřené dveře, protože jim přinášejí peníze, vyšší ceny, v uvozovkách vyšší objem DPH, nebo taky spotřební daně za pohonné hmoty, když lidé jezdí nakupovat do Polska. To se počítá. Upozorňuji ministra peněžních transakcí, že 21 % z nuly je stále nula. Proto je na místě tady slyšet plán, jak se změní cenotvorba základních potravin, jak si lidé konečně oddechnou, protože ušetří svoje prostředky. Je tedy na místě tuto informaci požadovat zde dnes v rámci této schůze Sněmovny.

Prosím tedy o zařazení tohoto bodu jako prvního po pevně zařazených bodech. A v případě, že pan premiér celé toto zasedání stráví v Asii, navrhuji, aby s touto zprávou vystoupil jeho vhodný zástupce, nejlépe třeba samotný pan ministr zemědělství Nekula. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Pane poslanče, dnes jste to myslel? (Ano.) Dnes, děkuji.

Nyní tedy vystoupí další s návrhem, pan poslanec Kettner, a následuje pan poslanec Koten. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Zdeněk Kettner: Děkuji, paní předsedající. Dámy a pánové, české školství má spoustu problémů a za mě jeden z takových zásadních je naprosto aktivisticky, amatérsky, shora nařízená inkluze. Inkluzí tak, jak byla nařízená, si vlastně likvidujeme speciální školství, které nám celý svět záviděl a díky kterému jsme měli stoprocentní gramotnost. A když pedagogové upozorňovali, že se po běžném pedagogovi chce, aby vykonával činnost speciálního pedagoga, tak to, co mělo pedagogy uklidnit, byli asistenti pedagoga. Neustále jsme slyšeli: není problém, peněz je dost, asistentů budete mít, kolik bude potřeba. A teď najednou se na ministerstvu řeší návrh, říkalo se tomu nejdříve parametrizace. Protože se objevil proti tomu velký odpor, tak jsme takticky změnili název, abychom to trošku zamaskovali, na institucionalizace asistentů pedagoga. Když se podíváte, cíl je jediný - ušetřit peníze. Když se dělaly výpočty, tak na malých vesnických školách dojde k poklesu asistenta pedagoga o 73 %. U škol, které mají velký počet dětí se speciálními vzdělávacími potřebami, ten pokles bude 38 %. Výsledek bude jediný - asistenti prostě odejdou z těch škol. Ale co je problém? Ty děti tam zůstanou. My je obětujeme v rámci šetření.

A za další, já si dost dobře nedokážu představit, jak to bude fungovat. Máme dítě, které prostě trpí záchvaty vzteku. Dneska asistentka pedagoga toto dítě vezme, odvede ho mimo třídu do nějaké klidové zóny, učitel pokračuje ve výuce. Když tam ten asistent nebude, tak učitel udělá co? Odchytne si paní uklízečku? Nebo zavolá pana školníka, aby pohlídal třídu, a on odvede to dítě do ředitelny? Nebo naopak zaúkoluje ředitele? Prostě je to něco naprosto katastrofálního.

A za další, ono to, prosím vás, je plánováno tak, že to rozhodně neušetří administrativu a práci pedagogicko-psychologických poraden a těch dalších specializovaných poradenských center, protože i když ten asistent bude přidělen na základě instituce, stejně to bude muset býti podpořeno pedagogicko-psychologickou poradnou. Čili opravdu jediné, co bude - odejdou asistenti pedagoga. A milí pedagogové, starejte se! Za mě to je další z mnoha podrazů na školství a na pedagogy.

Takže já bych byl rád, kdybychom jako první bod dnešního jednání zařadili bod s názvem Institucionalizace asistentů pedagoga, abychom se o tom na plénu pobavili a abychom nezatloukali další z mnoha hřebíčků do (rakve) českého školství. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji, pane poslanče. Nyní vystoupí se svým návrhem pan poslanec Koten a připraví se pan poslanec Brázdil, který následuje. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Radek Koten: Děkuji za slovo. Dámy a pánové, vážení ministři, vážená paní předsedající, rád bych na pořad této schůze - protože mi píše mnoho občanů - tak bych rád na pořad této schůze, nejlépe jako první bod, zařadil bod s názvem Potravinová bezpečnost v České republice. Vzhledem k tomu, že se na trhu objevilo poměrně značně kontaminované obilí z Ukrajiny a pan ministr zemědělství Nekula prohlásil, že se přece nebudeme vzpouzet evropské solidaritě a nebudeme se vzpouzet evropským normám pro volný pohyb zboží, tak si myslím, že toto téma je poměrně výbušné, a to z toho důvodu, že v případě, že tyto (obiloviny) kontaminované pesticidy, zakázanými pesticidy vůbec na území Evropské unie, v obrovských dávkách, takže pokud tímto kontaminujeme tady náš potravní řetězec, ať to budou hospodářská zvířata, anebo ať to budou lidé, a dostane se mouka vyrobená z tohoto obilí na trh, tak si tady zaděláváme na poměrně velký problém.

A já bych se nebál říci, že pan ministr zemědělství se tady pohybuje někde na pomezí paragrafu obecného ohrožení, protože v případě, že někdo vědomě tady chce distribuovat a prodávat ukrajinské obilí - přitom Ukrajina není součástí Evropské unie, není to unijní stát - a navíc ještě takovýmto způsobem kontaminované, tak je asi opravdu něco špatně, protože pan ministr by měl jako představitel státu konat v zájmu občanů státu České republiky, občanů, kteří tady bydlí, nikoliv nějaké Evropské unie nebo volného trhu. A myslím si, že skutečně prodej jedovatých potravin, a aby bylo znemožňováno ještě navíc je kontrolovat na našem území, tak to už je opravdu za hranou.

Takže prosím o zařazení tady toho bodu. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji za návrh. Nyní tedy vystoupí pan poslanec Brázdil a jako poslední je přihlášená paní poslankyně Mračková Vildumetzová. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Milan Brázdil: Děkuji. Milé kolegyně, kolegové, dobrý den. Chtěl bych vás poprosit o zařazení bodu, a už jsem tu vystupoval opakovaně, znovu vás prosím o zařazení bodu Dokončení transformace čtrnácti záchranek pod jednu státní Zdravotnickou záchrannou službu České republiky. Chtěl bych to zařadit jako poslední bod dnešního jednání. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP