(17.00 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, paní poslankyně. Nyní vystoupí pan poslanec David Štolpa, připraví se paní poslankyně Zuzana Ožanová.

 

Poslanec David Štolpa: Děkuji za slovo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, za mě pouze rychlá vsuvka k novele zákona o místních poplatcích. Jsem přesvědčen, že je konečně potřeba vyřešit současný závadný stav, v rámci kterého vzniká nerovné postavení mezi poplatkovými subjekty ve vztahu k možnosti uplatnění jejich práva podle toho, zda znají, nebo neznají judikaturu Nejvyššího správního soudu, judikaturu, která právě nad rámec zákona rozšířila okruh případů, kdy se lze domáhat vyměření místních poplatků rozhodnutím. V praxi jde totiž o to, že kvantitativní hodnocení dopadu a přínosu návrhu těchto změn nelze přesně provést, neboť lze jen s obtížemi určit přesný počet obcí, které jednak na území České republiky zavedly a vybírají místní poplatky, jednak počet obcí, které v případě zavedení poplatků při jejich správě nepostupují v souladu s právními předpisy. Jsou potom totiž známy reálné případy, kdy některé obce přes povinnost stanovenou zákonem o místních poplatcích vyměřit poplatky, pokud nejsou zaplaceny včas anebo ve správné výši, tuto povinnost nedodržují.

Chtěl bych tak předpokládat, že navrhovaná právní úprava bude mít pozitivní dopad na obecní rozpočty, a to především z hlediska snížení nákladů vynaložených na správu místních poplatků. Doufám také, že zpřesnění postupů správce poplatků, ke kterému dojde díky této novele, nepovede zároveň k zásadnímu odklonu od existujících postupů správců místních poplatků a například třeba rovněž k nutnosti zcela nového proškolení všech úředních osob. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, přeji pěkné odpoledne. Přečtu omluvu. Od 16.30 do 19 hodin z pracovních důvodů se omlouvá paní poslankyně Zdenka Němečková Crkvenjaš.

S faktickou poznámkou se hlásí paní poslankyně Berenika Peštová, potom jsou dál řádně přihlášení do obecné rozpravy paní poslankyně Zuzana Ožanová a Miroslav Zborovský. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já jsem chtěla reagovat na svoji předřečnici, paní Elišku Olšákovou. Jestli jsem to dobře pochopila, vy chcete v současné době zpoplatnit ty, kteří ještě nemají pozemek jako stavební pozemek, pochopila jsem to správně? A jak můžete vědět, jak dopadne... Třeba máte územní plány a v těch územních plánech ještě ani nemáte ty stavební parcely vedeny jako stavební parcely. A jestliže toto zavedete, tak vlastně vy už v současné době říkáte, že tito lidé, aniž by měli ty parcely jako stavební parcely, budou muset platit poplatky za vodovod a kanalizaci. Já musím říct, že pokud jsem to pochopila správně, souhlasím s Ministerstvem financí.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Další faktická poznámka paní poslankyně Eliška Olšáková. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Eliška Olšáková: Já bych jenom reagovala, prostřednictvím pana předsedajícího, na paní poslankyni Bereniku Peštovou. Je to tak, že pokud jste v územním plánu a máte pozemky, které jsou všechny připravené k zastavění, jenom tam není vydané územní rozhodnutí nebo v současné době stavební povolení, tak v současné době vy neplatíte, protože je tam to slovo stavební pozemek. Ale může se taky stát, jak to říkáte vy, a věřím, že to budou poplatky, které se budou platit, jakmile se nějakým právním aktem ten poplatek (pozemek?) stane stavebním. Takto je to tam připravené. Ale bude to samozřejmě na konzultaci na ministerstvo, takže je možné, že se to doplní. Ale takto to je, protože dneska ta doba je taková, že vy to na obci vlastně vybudujete, část, kteří tam staví, vám na to přispěje, když máte vyhlášku, když nemáte, tak nepřispěje, a pak se stane, že někdo si přijde za půl roku se stejným dokumentem, s územním rozhodnutím, a nezaplatí vůbec nic, protože vlastně on ten pozemek v té době neměl stavební. Takže toto je cílem toho pozměňovacího návrhu.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Jako další faktickou poznámku paní poslankyně Eliška Olšáková (?), Zbyněk Stanjura, Peštová Berenika, Věra Kovářová. Prosím, pane ministře, vaše dvě minuty.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Já budu potřebovat dvacet vteřin. My jsme ten text ještě jako Ministerstvo financí neposuzovali, on bude načten dneska, takže stanovisko Ministerstva financí teprve k tomu zpracujeme. Já to takhle rychle nechci hodnotit, když jsem to slyšel načtené, takže stanovisko Ministerstva financí bude k dispozici před třetím čtením pravděpodobně na jednání garančního výboru, který bude rozhodovat o stanoviscích rozpočtového výboru k jednotlivým podaným pozměňujícím návrhům. Tolik na vysvětlení, že zatím žádné stanovisko Ministerstva financí nemůže existovat, existuje jen k tomu, co už měl rozpočtový výbor na jednání před druhým čtením. Jenom na vysvětlení.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji, pane ministře. Nyní paní poslankyně Berenika Peštová a paní poslankyně Věra Kovářová, obě faktické poznámky. Prosím.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Já děkuji, pane ministře, za to, co jste řekl, ale v každém případě paní poslankyně to říkala. Já jsem ji bedlivě poslouchala a ona řekla, že Ministerstvo financí dalo k tomu stanovisko to, že by tento poplatek - nebo aspoň to stanovisko Ministerstva financí je, že se to platí po kolaudaci, což je logické, protože vy ani nemůžete vědět, jak dlouho vaše stavba, viz třeba teď jak jsme měli tu různou krizi ekonomickou a tak dále, spousta lidí si žádalo o prodloužení stavebního povolení, protože samozřejmě se dostalo do finanční tísně, ceny materiálu stoupaly a tak dále, takže ve své podstatě to má i svoji logiku. Ono stejné je to ve vodním zákoně, kdy ve vodním zákoně vlastně vy si žádáte o povolení vypouštění odpadních vod - a taky to máte až poté, co máte postaveno, a ne že platíte v průběhu, ale až poté, co máte postaveno, dostanete povolení na vypouštění odpadních vod, jestli máte čistírnu, nebo jestli jdete do kanalizace, ale v každém případě povolení dostáváte až poté. Takže já v tomto jsem řekla, že souhlasím s výkladem, nebo aspoň jak se k tomu staví Ministerstvo financí... (Poznámka mimo mikrofon zprava.) Ne, ne, ne, ne, ne. Já jsem řekla, že souhlasím v tomto s Ministerstvem financí, že by to mělo být až poté, co bude zkolaudováno. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Nyní paní poslankyně Věra Kovářová, připraví se paní poslankyně Eliška Olšáková. Prosím.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji za slovo. Já myslím, že jsme tady řešili současný dotaz paní poslankyně Peštové, prostřednictvím pana předsedajícího, již když jsme řešili zákon o vynětí ze zemědělského půdního fondu. Tam je potřeba rozlišovat a myslím, že takto by se to i mělo zohledňovat, že v územním plánu máte zastavitelnou plochu, už to prošlo v podstatě projednáváním i v orgánu o ochraně půdního fondu, a samozřejmě když se podíváte do katastru, v katastru bude třeba tento pozemek veden jako zahrada. Tam bývá často rozpor. Jedno je územní plán, který už prošel projednáváním u různých orgánů, ale zároveň v katastru, dokud nemáte vynětí ze zemědělského půdního fondu, pořád část toho pozemku máte vedenou jako zahradu nebo sad a podobně. Takže tam bych poprosila, zda by toto mohlo být případně zohledněno, protože podle územního plánu je to plocha zastavitelná a je jasné, že se na ní bude stavět, ale podle katastru to zůstává až do doby vynětí ze zemědělského půdního fondu jako třeba zahrada, ale jasné, že se bude stavět. Takže tam jenom, aby to při posuzování potom na Ministerstvu financí bylo zohledněno. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji. Vzhledem k tomu, že žádné faktické poznámky nevidím, v tom případě v obecné rozpravě s řádnou přihláškou paní poslankyně Zuzana Ožanová, připraví se Miroslav Zborovský. Prosím.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Děkuji, vážený pane předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, k tisku 307 podávám čtyři pozměňovací návrhy, které vycházejí ze stanovisek Moravskoslezského kraje k tomuto tisku. Jsem si vědoma situace, že již na rozpočtovém výboru ministerstvo nedoporučilo tyto pozměňovací návrhy, nicméně opět je přednesu.

První návrh je evidován v systému pod číslem 1784. Návrh cílí na řešení situací, kdy je v praxi obec nucena sama sobě hradit poplatek, jehož se stane poplatníkem. To představuje zbytečný administrativní úkon, který s sebou nese též zbytečné finanční náklady, nehledě na hospodárnost a nelogičnost takového postupu. Některé obce proto v praxi přistupují k zavádění různých typů osvobození, nejčastěji pro případy užívání veřejného prostranství. Návrh by měl tyto situace efektivně řešit. Obdobně se osvobození navrhuje ve prospěch příspěvkových organizací zřízených obcí z důvodů, že tyto hospodaří s majetkem obce. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP