(10.00 hodin)
(pokračuje Jakub Michálek)

Je důležité si uvědomit, že vyjádření, která jsou o zdravotních diagnózách, o lidech bez toho, aniž by člověk měl potřebnou lékařskou odbornost a provedl nějaké vyšetření, jsou neetická a nebylo by podle mě správné, abychom takovýmto způsobem vystupovali na půdě Poslanecké sněmovny. Já jsem chtěl poprosit, jestli bychom se mohli vrátit ke slušné podobě vyjadřování, a poprosit předsedající, jestli by se neporadili, jakým způsobem držet diskusi v kultivované podobě, aby k takovémuto používání urážlivých přirovnání nedocházelo. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji, zaevidováno. Současně upozorňuji, že jsme stále v bodě změny pořadu schůze. Kdo je ještě přihlášen, je pan poslanec Igor Hendrych. Prosím, s vaším návrhem můžete přijít. Poté pan poslanec Julius Špičák jako poslední přihlášený. Prosím, pane poslanče, vašich pět minut.

 

Poslanec Igor Hendrych: Děkuji, paní předsedající. Vážené dámy, vážení pánové, mám dnes návrh na zařazení bodu pod názvem Snižování počtu odsouzených ve výkonu trestu v České republice.

Je vcelku známým faktem, že Česká republika se v této oblasti potýká s několika závažnými problémy. Jeden z nich je celkově vysoký počet, kdy nám kapacity věznic v podstatě přestávají stačit. To je jedna část problému. Druhá část problému je, že v přepočtu na počet obyvatel patříme dlouhodobě ke špičce v Evropské unii a obecně i v celé Evropě. Posledním faktem je, že máme poměrně vysokou recidivu.

Jsem rád, že vláda České republiky této problematice teoreticky věnovala pozornost ve svém vládním prohlášení, i v tom revidovaném z poslední doby, nicméně záměrně připomínám - teoreticky, protože nevidím žádná konkrétní opatření nebo konkrétní výstupy v tom smyslu, že by se tato problematika nějak řešila. Zaznamenal jsem, že se nějaké věci dějí, ale spíše jak říkajíc z druhé ruky. Vím, že 24. dubna je naplánován jakýsi kulatý stůl k této problematice, na který jsou přizváni mnozí odborníci na tuto oblast. Většinu z nich znám a mrzí mě, že v této věci nekomunikuje vládní koalice s opozicí, respektive nekomunikuje s parlamentními orgány, které jsou na tuto věc ustaveny, to je podvýbor pro vězeňství a podvýbor pro sociálně vyloučené lokality a začleňování lidí po výkonu trestu. Spolupráce s těmito orgány je naprosto ignorována a v podstatě se k tomu, jak se ta problematika řeší, dostáváme zprostředkovaně a takříkajíc, jak jsem říkal, z druhé ruky.

Já bych to tak trošku přirovnal k tomu, jakým způsobem přistupovala donedávna - a do značné míry přistupuje i teď - vládní koalice ve věci řešení důchodové reformy. Také se tyhle ty věci prostě řeší uvnitř koalice a opozice se vůbec do těchto jednání nevtahuje, což si myslím, že je škoda a chyba. Kdyby tomu tak nebylo, tak bych tady dneska nestál a nestál bych o to, aby se tento bod oficiálně zařadil na program jednání Sněmovny.

To je za mě všechno. Jenom technicky, byl bych rád, kdyby tento bod byl zařazen jako druhý bod dnešního jednání. Děkuji za pozornost a za případnou podporu.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji, čili navržení nového bodu bylo zaevidováno a ještě máme zde posledního přihlášeného ke změnám pořadu schůze, a sice pana poslance Julia Špičáka. Nicméně nevidím ho v sále, takže ta přihláška propadá.

Tímto jsme se tedy vypořádali s návrhy, které byly předneseny. Přistoupíme k hlasování za chviličku. Zagonguji a přivolávám kolegyně a kolegy z předsálí.

Ještě přečtu omluvu. Omlouvá se pan ministr Vlastimil Válek do 11.30 hodin z pracovních důvodů. Budeme v pořadí, jak byly předneseny, nyní hlasovat návrhy na změnu pořadu schůze.

Než se ustálí počet, připomenu, o čem bude první hlasování. První hlasování je o předřazení bodu číslo 113, sněmovního tisku 323. (Žádost o odhlášení.)

Kartičky? Všechny odhlašuji. Prosím, přihlaste se všichni svými hlasovacími kartami. Ještě jednou připomínám, je třeba se znovu přihlásit.

 

Budeme hlasovat o zařazení bodu číslo 113, sněmovního tisku 323, jde o skladní listy, jako prvního bodu dnešního jednání. Tento návrh přednesl pan předseda Marek Výborný. Počty se ustalují.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro tento návrh zařazení bodu číslo 113 jako prvního bodu? Nechť zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 89, bylo přihlášeno 150 hlasujících, pro 150, proti tedy 0. Tento návrh byl schválen.

 

Dále pan poslanec Milan Wenzl navrhl nový bod Prověření hospodaření státu v zařízení zámek Štiřín. Nejprve budeme hlasovat o tomto návrhu nového bodu.

Kdo je pro tento návrh? Nechť zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 90, přihlášeno 155 hlasujících, pro 73, proti 43. Návrh schválen nebyl.

 

Dále přednesl pan poslanec Aleš Juchelka návrh na zařazení bodu číslo 69, tisku 234, zákon o státní sociální podpoře po všech pevně zařazených bodech.

Zahájila jsem hlasování. Kdo je pro tento návrh? Nechť zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 91, přihlášeno 162 hlasujících, pro 75, proti 21. Také tento návrh byl zamítnut.

 

Dále pan poslanec Petr Sadovský přednesl návrh nového bodu Elektronické náramky.

Zahájila jsem hlasování. Kdo je pro tento návrh? Nechť zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 92, přihlášeno 162 hlasujících, pro 74, proti 34. Návrh nebyl přijat.

 

Dále pan poslanec Andrej Babiš navrhl nový bod Reforma péče o duševní zdraví v České republice.

Zahájila jsem hlasování. Kdo je pro tento návrh? Nechť zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 93, přihlášeno 162 hlasujících, pro 75, proti 53. Tento návrh nebyl přijat.

 

Jako poslední přednesl pan poslanec Igor Hendrych taktéž návrh nového bodu, Snižování počtu odsouzených ve výkonu trestu.

Zahájila jsem hlasování. Kdo je pro tento návrh? Nechť zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 94, přihlášeno 163 hlasujících, pro 73, proti 24. Ani tento návrh nebyl přijat.

 

Tímto jsme se vypořádali se všemi přednesenými hlasovatelnými návrhy. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP