(17.10 hodin)
(pokračuje Marian Jurečka)

S tím samozřejmě také souvisí změny, které se udělaly v rámci systemizace po 1. dubnu tohoto roku s tím, že některé odbory a některá oddělení byla zrušena. Jenom podotknu, my jsme se v rámci systemizace popasovali s tím, že se v celkovém počtu služebních míst Úřadu práce nenavyšovalo. Pracovalo se s tím, co má Úřad práce nasystemizováno, tyto změny se takto provedly a udělalo se jiné rozložení struktury generálního ředitelství s tím, že byly zřízeny nové odbory také, a to je odbor řízení pobočkové sítě, odbor distančních kanálů a odbor klientských služeb. Zase souvisí to i s tím, jakým způsobem se snažíme opravdu změnit a zlepšit systém práce.

Pokud jde o odbor řízení pobočkové sítě, je to jednoznačné posílení řízení, výkonu pobočkové sítě, analýzy nastavení procesního řízení, optimalizace procesů, zajistit - a vznik - funkčnost systému školení aplikačních změn, aby opravdu potom metodická praxe byla uplatňovaná stejně na celém území České republiky a tak dále. Pokud jde o odbor distančních kanálů, akcentuje digitální transformaci jako klíčovou součást transformace, organizace, posunuje směřování na výzkum klientské spokojenosti, a pokud jde o odbor klientských služeb, zcela nově zaváděné klientské služby, které dosud z tohoto pohledu nebyly součástí řízení organizace, reflektuje nezbytnost ve změnách organizace práce - podpora a řízení, specializace agend a služeb, transformace změn v rozložení agend. Součástí toho je také právě call centrum jako jedna z klíčových služeb a u toho call centra podotýkám, že jsme začátkem roku také změnili to, že dneska, když klient zavolá na call centrum, tak ho umíme odbavovat v tom, že vidíme přímo v systému, v jaké fázi ta jeho žádost je, proč třeba nebyla vyřízena, co třeba chybí, co třeba ten klient má dodat. To se také výrazně posunulo k lepšímu.

Takže úkol pro pana pověřeného ředitele Trpkoše je opravdu naprosto jasný a tyto věci, tyto změny s tím souvisí: dostat teď v průběhu dubna a května Úřad práce do stavu, kdy budeme vyřizovat žádosti klientů v zákonných lhůtách. Máme za cíl do konce roku digitalizovat i všechny ostatní agendy v rámci státní sociální podpory, na tom pracujeme, a máme také ambici dokázat výrazně i zjednodušit v rámci digitalizace agend to, aby data, která stát má, abychom po klientech nechtěli. To znamená, udělali jsme kompletní revizi všech dat, která v sociálním systému i v hmotné nouzi dneska po klientech požadujeme a která budeme schopni v budoucnu získávat, pokud s tím klient dá souhlas, automatizovaně.

Takže toto jsou věci, které v řádu příštích měsíců se výrazně projeví na zlepšení kvality jak pro práci vůči klientovi, tak na zlepšení kvality uvnitř toho úřadu.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. Zeptám se, zda je zájem o doplňující dotaz? Je tomu tak. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Vladimíra Lesenská: Děkuji za odpověď, pane ministře. Držím palce v rámci digitalizace, ale to už jste ode mě slyšel mnohokrát, a hlavně pan zastupující, pan generální ředitel.

Já bych jenom konstatovala, že de facto reálný stav v současnosti na generálním ředitelství je, že vlastně zaměstnanci nově nebo zařazení na nová pracoviště, která jste tady krom jiného, i já, jsme tady vyjmenovávali, tak vlastně nevědí, co je jejich pracovní činností, pracovní náplní, jak se říkalo dřív. Jestli to je pravda, to čekám, že mně potvrdíte, nebo nepotvrdíte. A většina vlastně těch představených je v současný době pověřená, což je realita nově vzniklých útvarů, kde de facto všude. A já jsem se právě předtím ptala, v jakém časovém horizontu předpokládáte výběrová řízení, kdy to vlastně ta nová pracoviště budou, vlastně si sednou a budou definitivně obsazená? Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Je zájem o doplnění odpovědi? Je tomu tak. Prosím.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Ano, je to vlastně nejenom, že obvyklý, ale je to i nutný zákonný postup. Nemůže být odbor nebo oddělení bez vedoucího pracovníka, takže vždycky se to řeší tím, že dotyčný je tam pověřen, ať už to vznikne nově, nebo ať vznikne ta situace odchodem předchozí vedoucí pozice nebo toho pracovníka, takže ten postup je logický, nutný, zákonný a počítám, že opravdu v poměrně brzké době, řekněme v průběhu příštích měsíců, ale říkám velmi brzké době, budou řádná výběrová řízení, budou tyto pozice řádně obsazeny. Pro mě to má určitou logiku i v tom, že bych chtěl, aby na začátku druhého poletí tohoto roku jsme vypsali výběrové řízení na generálního ředitele a potom aby generální ředitel také byl tím, který bude u vypisování výběrových řízení, těch požadavků, a také u nominací do jednotlivých výběrových komisí. Takže má to určitou chronologii a návaznost také na to, aby už tady potom byla trvalá, trvale obsazená pozice generálního ředitele Úřadu práce. Takto ten harmonogram v letošním roce bude probíhat. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji a další v pořadí je pan poslanec Kott, který interpeluje pana ministra Nekulu. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Josef Kott: Děkuju za slovo, paní místopředsedkyně. Vážený pane ministře, děkuji, že jste přišel tak, jak jste slíbil ve své omluvě, a chtěl bych vám položit následující otázku. Pro letošní rok došlo oproti minulému roku k významnému krácení dotačního programu 1D - Podpora včelařství, a to bylo ze 105 milionů korun na pouhých 47 milionů. Toto drastické krácení dotačního programu se však setkalo s dalšími problémy, o kterých samozřejmě nebylo možné dříve mluvit, a to je v podstatě věc týkající se zimních úhynů včelstev, vysoká cena cukru a neúměrně se zvyšující ostatní náklady všem včelařům. Při projednávání státního rozpočtu a dotačních programů jste nejen na zemědělském výboru slíbil, že situaci nedostatečného finančního objemu pro výše citovaný program 1D budete řešit s Ministerstvem financí, a z tohoto důvodu pokládám velice jednoduchou otázku: V jaké fázi toto řešení teď je a zda se pro včelaře blýská na lepší časy? Děkuji za odpověď.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji a nyní má slovo pan ministr zemědělství. Pane ministře, prosím.

 

Ministr zemědělství ČR Zdeněk Nekula: Děkuji za slovo. Na úvod bych chtěl sdělit, že jsem aktivní a dlouholetý včelař nebo dlouhodobý včelař a včelařím, je to moje hobby a srdeční záležitost. Vzhledem k tomu, že diskutujeme o dotacích pro včelaře, konstatuji na mikrofon, že jako ministr vlády České republiky žádné dotace nepobírám, a ani na včely.

K tomu dotazu, k interpelaci ve věci krácení dotačního titulu 1D ze 105 na 47 milionů korun. Abychom si udělali představu, jaký to má dopad na včelaře: zatímco dříve dotace na jedno včelstvo, ono to počítá na jedno včelstvo, ta dotace byla zhruba v hodnotě jedné sklenice medu o váze 1 kilogram, aktuálně ta dotace bude pro letošní rok v hodnotě zhruba poloviny sklenice medu. Tím chci zároveň i naznačit, že dopady nebudou drastické pro včelaře, protože zároveň se zaváděním nové společné zemědělské politiky do praxe tak velice výrazným způsobem navyšujeme podporu pro včelaře. V rámci nové SZP podpora pro včelaře narůstá ze 65 milionů korun na 110 milionů korun, a to každý rok vlastně po dobu pěti let. A ta změna, velice výrazná změna, je zejména v tom, že dotační titul 1D byl v podstatě provozní, jenom vylepšoval finanční stránku včelařů, ale nebyla jistota, že to ve finále vede k rozvoji včelaření, zatímco nová forma nebo větší forma podpory přes novou SZP vlastně je cílená, v podstatě investiční na rozvoj včelaření, na lepší vybavení, na pořízení lepšího vybavení včelařů. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP