(10.30 hodin)
(pokračuje Patrik Nacher)

Z toho vyplývá, že vymezení osob je užší, než bylo doposud, a k tomu tedy směřoval i jeden z mých návrhů, který zvyšoval těch 200 korun na 300 korun, protože ten tarif tady je už patnáct let. Tak tolik tedy přibližně k tomu... (Odmlka pro hluk v sále.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Já bych vás poprosil o klid, a teď je to z tábora ANO tedy, kolegyně, kolegové! Děkuji.

 

Poslanec Patrik Nacher: Tolik tedy k popisu toho původního návrhu, který byl navržen v § 90. Ještě že jsme to neschválili, je tam totiž 12 pozměňovacích návrhů, které se týkají celé řady oblastí.

Já vám to řeknu jenom přibližně. Jsou tam některá legislativně technická upřesnění, ale rozšiřujeme to i o řekněme zvětšení, zvýšení trestu, když to takhle řeknu, v boji proti zlomyslnému volání, týká se to rozvoje digitálního rozhlasu, jsou tam i návrhy, aby převod té agendy šel pod MPSV, mého kolegy Marka Nováka. Co je tam velká skupina pozměňovacích návrhů, a k tomu se pak dostanu, protože tam budou některá stažení, je řešení účastnických sporů, protože na tom jsme se zatím neshodli. Celá vize byla o tom, že by ČTÚ do budoucna řešil všechny účastnické spory, všechny věci, které vlastně najdete na faktuře. Já vás potom tím provedu, jaké to jsou příklady, právě v mém druhém vystoupení. Takže tam jsou dva pozměňovací návrhy, které to řeší, nicméně je tu dohoda s MPO i s ČTÚ, že my ty pozměňovací návrhy stáhneme. Pan ministr přislíbil a pak tady potvrdí na mikrofon, že ministerstvo na tom skutečně pracuje a že první návrh komplexního pozměňovacího návrhu, který bude řešit všechny ty účastnické spory - a já vám pak řeknu, co by tam mělo být - bude na podvýboru pro ochranu spotřebitele, který se koná příští úterý. Dále jsou tam věci týkající se zjednodušení a efektivnější koordinace z hlediska digitálních technologických map, jak jsem řekl, zvýšení slevy z 200 na 300 korun a je tam i doprovodné usnesení.

Dopředu bylo avizováno, že budou staženy pozměňovací návrhy, které najdete pod písmenem D, což je právě ten přesun rozhodovacích sporů, E2, což je věc týkající se budování základových stanic, mobilních stanic, kolegy Jiřího Havránka, protože už to prošlo v jiném zákoně. Oni se k tomu poslanci jednotlivě přihlásí. Tudíž nebudeme hlasovat ani o legislativně technické. Potom F2, což je můj pozměňovák, který se týká opět těch účastnických sporů, a tudíž to hlasování by mělo být na konci jednoduché. Měli bychom potom hlasovat už jenom, jestli dobře počítám, o osmi pozměňovacích návrzích s tím, že některé se vylučují navzájem, takže těch hlasování nakonec bude asi šest.

Zároveň si jako zpravodaj dovolím jednu takovou drobnou poznámku, protože jinak to beru, že tenhle zákon je zase příklad toho, kdy může koalice s opozicí fungovat. Jenom takové drobné popíchnutí. Nezlobte se na mě, protože já jsem v těch věcech docela pinktlich. Tak třeba pozměňovací návrh týkající se rozvoje digitálního rozhlasu můj kolega Marek Novák nahlásil jako první - to vidíte, že v systému to má číslo 1811, Ondřej Lochman až teprve jako druhý - 1849. U jednoho je nesouhlasné stanovisko ministerstva, u druhého souhlasné. My budeme hlasovat v opačném pořadí. Tak to je takové jakoby spíš drobné popíchnutí, drobná výtka, protože v zásadě ten návrh je totožný.

Tolik tedy zpravodajská zpráva. Jsem rád, že se to konečně dneska 21. dubna dostalo na pořad, a já se potom ještě přihlásím jako poslanec z místa, abych řekl některé detaily týkající se pozměňovacích návrhů, o kterých budeme hlasovat. Já vám děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, pěkné dopoledne. Děkuji vám, pane zpravodaji.

Přečtu omluvy: dnes od 10.15 do 11.30 se z pracovních důvodů omlouvá paní předsedkyně Markéta Pekarová Adamová, dále od 10.30 z pracovních důvodů pan poslanec Radek Koten a dále od 11 do 14 hodin z pracovních důvodů pan poslanec Pavel Růžička.

Ocitáme se v rozpravě, kdy jako první by měl vystoupit pan poslanec Havránek, potom pan poslanec Zuna, paní poslankyně Richterová a poté se hlásí ještě pan zpravodaj. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Havránek: Děkuji za slovo. Krásný den, kolegyně, kolegové. Jak bylo avizováno panem zpravodajem, stahuji svůj pozměňovací návrh, který systému naleznete pod číslem 1856, v usnesení výboru je jako E2. Důvod je jednoduchý, neb tento pozměňující návrh, jak bylo řečeno, byl přijat při projednávání stavebního zákona.

Naopak, když už mám slovo, si vás dovolím požádat o podporu pozměňovacího návrhu, který naleznete pod písmenem E1. Je to právě koordinace výstavby sítí v rámci vznikající digitální technické mapy, která opravdu ulehčí výstavbu moderních sítí nejen na venkově, a nebudeme mít stále rozkopané nové chodníky, nové silnice.

Děkuji vám za pozornost a za slovo.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji, pane poslanče. Nyní pan poslanec Michal Zuna, připraví se Olga Richterová. Máte slovo.

 

Poslanec Michal Zuna: Já vám děkuji za slovo, pane předsedající. Vážené dámy, vážení pánové, navážu na pana zpravodaje a rovněž stáhnu jeden z pozměňovacích návrhů pod označením 1876. Je to jeden z těch dvou pozměňovacích návrhů, které řeší podobné záležitosti právě v oblasti vymezení soukromoprávních sporů, které namísto soudů by řešil, respektive rozhodoval Český telekomunikační úřad, a diskuse je právě o tom, v jakém rozsahu, v jakém objemu by se tyto případné spory Českého telekomunikačního úřadu týkaly. Mohu i potvrdit to, co tady zaznělo, že byť v současné chvíli tady na tomto není shoda, probíhají další jednání a přípravy toho, abychom se finálního řešení a finální podoby toho rozdělení dobrali. Děkuji za slovo.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Nyní tedy paní poslankyně Olga Richterová, připraví se pan zpravodaj Patrik Nacher. Prosím.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za slovo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, jak už bylo řečeno, na tom stažení je dohoda, toho návrhu číslo 1876, písmeno D, protože zkrátka přesun rozhodování sporů o některá peněžitá plnění není něco, co chceme řešit pozměňovacím návrhem, ale chceme, ať se to projedná. Na podvýboru to bude toto úterý. Práce na tom úřad dělá, takže věřím, že nám bude zaslán materiál, představen návrh, který bude východiskem. A to, co je důležité, aby prostě ta úprava potom už byla opravdu co nejvíce jednoznačná. Dneska tam přece jenom je riziko kompetenčních sporů, je tam riziko toho, že by to jenom vneslo, než by se to projudikovalo, nějaký zmatek, tak jsme se raději dohodli na stažení a projednání standardním procesem. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Nyní tedy požádám pana zpravodaje o vystoupení s řádnou přihláškou. Prosím.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji, pane místopředsedo. Teď si dovoluji vystupovat jako poslanec, nikoliv jako zpravodaj, abych to odlišil férově. Dovolil bych si upoutat vaši pozornost na dva pozměňovací návrhy. Jeden z nich se týká pozměňovacího návrhu, který najdete pod písmenem F1, a je to zvýšení tarifu z 200 korun na 300 korun. Já jsem to odůvodňoval v prvním i ve druhém čtení. Jde o to, že tato sleva na tarifu 200 korun je tady v tom systému asi patnáct let, a troufám si říct, že by si v tomhle případě zasloužila zvýšení dvojnásob v momentě, kdy my konsenzuálně zužujeme tu skupinu lidí, kterým tahle sleva na tarifu bude příslušet. Jak jsem řekl, týká se to osob - lidí se zdravotním postižením a osob, které mají příspěvek na živobytí. To znamená, že počet těch osob je řekněme dvojnásobně nižší, menší, takže si myslím, že by si to zasloužilo naopak v čase inflace zvýšit tu položku. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP