(13.50 hodin)

 

Poslanec Pavel Klíma: Dále hlasujeme o bodu D2, také paní poslankyně Berkovcové. Podstatou je zavedení třídního učitele i v mateřské škole.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Stanovisko navrhovatele? (Nesouhlasné.) Stanovisko garančního výboru? (Nedoporučující.)

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro takový návrh? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 185, bylo přihlášeno 137 poslanců, pro hlasovalo 24, proti bylo 70. Návrh byl zamítnut.

 

Poslanec Pavel Klíma: Neprošlo D1, tedy můžeme hlasovat o bodech E1 a E2 pana poslance Kettnera. E1 a E2 zrušuje celý novelizační bod 45 návrhu zákona, resp. § 9a, uznání splnění předpokladu odborné kvalifikace učitele druhého stupně základní školy a střední školy.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Stanovisko navrhovatele? (Nesouhlasné.) Stanovisko garančního výboru? (Nedoporučující.)

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro takový návrh? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 186, bylo přihlášeno 137 poslanců, pro hlasovalo 18, proti 92. Návrh byl zamítnut.

 

Poslanec Pavel Klíma: Dále hlasujeme o bodu G pana poslance Výborného a ostatních poslanců. Ukotvení 130 % průměrné hrubé měsíční nominální mzdy pro pedagogické pracovníky na přepočtené počty zaměstnanců v národním hospodářství do školského zákona plus vypsání normativů a opravných koeficientů.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Stanovisko navrhovatele? (Souhlasné.) Stanovisko garančního výboru? (Doporučující.)

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro takový návrh? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 187, bylo přihlášeno 137 poslanců, pro hlasovalo 72, proti 52. Návrh byl přijat.

 

(Oživení v sále.) Co se děje, prosím? (Konzultace zpravodaje s legislativou.)

 

Poslanec Pavel Klíma: Prosím vás, beru na pravou míru. Četl jsem podklad procedury z legislativy, kde použila paní kolegyně tenhle termín. Omlouvám se. Omlouvám se, má tam být samozřejmě pro učitele, tak jak jsme vedli tu diskusi. Už jsme si to s paní kolegyní z legislativy teď vyříkali a v tom důrazu na formu. A pojďme se dohodnout, co s tím uděláme. Já navrhuji znova hlasovat tento bod.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: S dovolením prohlašuji předchozí hlasování (číslo 187) za zmatečné, protože nesouhlasily podklady s tím, o čem vlastně bylo hlasováno, a poprosím pana zpravodaje, aby ještě jednou načetl ten pozměňovací návrh, a hlasovali jsme o něm opakovaně. Pane zpravodaji?

 

Poslanec Pavel Klíma: Ještě jednou se omlouvám. Samozřejmě že to beru na sebe, a dovolte mi tedy, abych přečetl, o čem budeme hlasovat v bodu G. O ukotvení 130 % průměrné hrubé - nebo 130 % pro učitele, pouze pro učitele. Stanoví závazek ohledně výše platu učitelů tak, že Ministerstvo školství vyhlásí normativy a opravné koeficienty, aby celková výše finančních prostředků na platy učitelů odpovídala v měsíčním průměru na jeden úvazek učitele nejméně 130 % průměrné hrubé měsíční nominální mzdy na přepočtené počty zaměstnanců v národním hospodářství.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Myslím, že to je jasné. Jinak souhlasná stanoviska jak navrhovatele, tak garančního výboru.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro takový návrh? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 188, bylo přihlášeno 137 poslanců, pro hlasovalo 75, proti 36. Návrh byl přijat.

 

Poslanec Pavel Klíma: Dále budeme hlasovat o bodu H pana poslance Maška. Tento pozměňovací návrh byl načten v rámci podrobné rozpravy při druhém čtení návrhu zákona. Navrhuje prodloužení doby, na kterou může být uznána odborná kvalifikace, na pět let, tedy zvýšení času na doplnění pedagogické kvalifikace.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Stanovisko navrhovatele? (Nesouhlasné.) Nesouhlasné. Stanovisko garančního výboru? (Nedoporučující.)

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro takový návrh? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 189, bylo přihlášeno 137 poslanců, pro hlasovalo 41, proti 88. Návrh byl zamítnut.

 

Poslanec Pavel Klíma: Poslední hlasování je o zákonu jako celku.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Ano. Já se tedy ještě jednou zeptám, jestli o všech pozměňovacích návrzích bylo hlasováno, kolegové, kolegyně, kteří jste je podávali? Bylo o všech návrzích hlasováno, přikročíme tedy k hlasování o celém návrhu zákona. Paní předsedkyně se hlásí.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Budu rychlá, abychom to stihli. My jsme velmi o tom debatovali na poslaneckém klubu hnutí ANO, velmi jsme zvažovali, jak se postavíme k zákonu jako celku v případě, že projde zejména ten pro nás velmi špatný pozměňovací návrh pětikoaličních poslanců, který zaručuje 130 % průměrné mzdy pouze učitelům. My to přejeme učitelům, nesouhlasíme s tím, že jste vykopali tady příkopy mezi pedagogickými pracovníky. Naše vláda nepotřebovala žádný zákon a zvedala jak učitelům, tak pedagogickým pracovníkům ostatním. My jsme se nakonec dohodli, že bude každý z nás hlasovat podle svého svědomí. Budeme hlasovat tak, že buď podpoříme zákon, někteří z nás, někteří, kteří prostě se s tím nemohou srovnat, se zdrží. Nebudeme hlasovat proti, abyste nemohli říct, že jsme učitelům nepřáli garantované mzdy! Děkuji. (Potlesk poslanců hnutí ANO 2011.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Já doufám, že podle svědomí tady hlasujeme pokaždé, paní předsedkyně, ale rozumím té vaší poznámce. (Potlesk zprava.) K hlasování paní profesorka Válková.

 

Poslankyně Helena Válková: Opravdu jsem měla problém pochopit, o jaký návrh šlo občas, i když jsem se držela těch textů, čili mám v hlasovací listině, že jsem se zdržela v hlasování vůči poslaneckému návrhu pod písmenem H pana poslance Maška, ale tlačítko jsem stiskla ano, pro. Čili nezpochybňuji hlasování, ale hlasovala jsem pro, byť tedy to bylo velice obtížné sledovat průběh hlasování. Možná že díky tomu se něco stalo. Nezpochybňuji hlasování, ale hlasovala jsem u pozměňovacího návrhu pana poslance Maška pod písmenem H "ano". Nezpochybňuji hlasování.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Nezpochybňujete hlasování - pro záznam. Pan předseda Výborný. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP