(14.30 hodin)

 

Poslanec Tomio Okamura: Vážené dámy a pánové, dovoluji si navrhnout předřadit na program této schůze Poslanecké sněmovny k projednání dva body SPD, které jsou zásadně důležité z hlediska potřeby aktuální pomoci dvěma sociálně nejohroženějším skupinám našich občanů, protože Fialova vláda prostě kašle na naše potřebné občany a Fialova vláda v této oblasti přes opakované sliby absolutně nic nekoná. Proto předkládáme potřebné návrhy ve finální legislativní podobě, kterou lze okamžitě aplikovat do praxe. Jde o návrh na zvýšení příspěvku na péči vážně zdravotně postiženým občanům, závislým na péči jiných osob, v I. a II. stupni závislosti, které se naposledy zvyšovaly před hrozivými více než sedmi lety. V prosinci zde ve Sněmovně poslanci Fialovy vládní pětikoalice tím, že se nepřihlásili do hlasovacích zařízení, ačkoliv byli v sále přítomni, záměrně zablokovali možnost tento zákon SPD již řádně projednat v prvním čtení a přiblížit se tak k jeho aplikaci do praxe, co je nanejvýš nutné. SPD podporuje zdravotně postižené občany. Vláda Petra Fialy ale jim hází klacky pod nohy a jakoukoliv pomoc těmto občanům odmítá. Jediné, co v tomto směru pětikoaliční vláda učinila, je to, že od 1. ledna změnou úhradové vyhlášky zvýšila ceny sociálních služeb pro tyto zdravotně postižené občany, což vede k dalšímu zhoršení jejich příjmové situace, ke zhoršení kvality jejich životů i ke zhoršování jejich zdravotního stavu. Chtěl bych se tady zeptat vládních kolegů, jestli vůbec víte například, kolik činí příspěvek na péči pro zdravotně postižené dospělé osoby v I. stupni, což jsou lidé nezvládající až čtyři základní životní potřeby? 880 korun na měsíc. To je ostuda vlády Petra Fialy a naprostá hanebnost.

Navrhuji tedy předřadit tento bod jako druhý bod dnešního jednání, případně jako první bod zítřejšího středečního programu jednání. Takže znovu říkám, SPD navrhuje, abychom podpořili, zvýšili příspěvek na péči zdravotně postiženým občanům, ale vláda Petra Fialy nám to tady opakovaně odmítá. Tak doufám, že pro to budete dneska hlasovat - i když si myslím, že ne, protože vy jste asociální vláda a prostě podporujete jenom sami sebe. To jsme viděli i včera, jak jsme se dočetli o Pirátech, že čtvrtina členů Pirátů, to znamená cca 300 z celkových 1 200, je přisátá k veřejným penězovodům a sosají plnými doušky z veřejných peněz na základě politických nominací. Dokonce mnozí Piráti ve funkcích úředníků mají i plat v řádech statisíců měsíčně. Takže tady vidíte flagrantně, jakým způsobem se Piráti chovají a jak dělají úplně pravý opak toho, než hlásají.

Dále chci navrhnout...

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Ještě vás poprosím, omlouvám se, pane předsedo, tady to byl sněmovní tisk kolik? Já jsem nezaznamenala, že byste to říkal.

 

Poslanec Tomio Okamura: No, tak, jde o bod číslo 29... (Předsedající: 29.) ... což je sněmovní tisk číslo 9. A je to návrh poslanců SPD na změnu zákona o sociálních službách.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji, děkuji. Prosím, dál.

 

Poslanec Tomio Okamura: Dále chci navrhnout na program této schůze zařadit projednání bodu 79, což je sněmovní tisk číslo 266, a je to opět návrh poslanců SPD na zvýšení rodičovského příspěvku a na zavedení jeho každoroční automatické valorizace přímo do zákona. Jedná se o novelu zákona o státní sociální podpoře. Důvodem je to, že rodiny s nejmenšími dětmi jsou dlouhodobě jednou z nejohroženějších sociálních skupin, což platí v současnosti o to více i vzhledem k Fialovou vládou způsobené vysoké inflaci, která reálnou hodnotu rodičovského příspěvku sráží hluboko pod jeho úroveň z roku 2020, kdy byl naposled zvýšen, a Fialova vládní pětikoalice opět není schopna návrh zákona na jeho zvýšení sama předložit. Pouze o tom ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka z KDU-ČSL, pouze o tom dokola hovoří, ale protože je nekompetentní a neschopný, žádný návrh zákona tady ani není, a evidentně to ani předložit nechce, protože prioritou Fialovy vlády jsou drahé zahraniční nákupy a podpora různých cizinců v zahraničí, ale na naše občany, na naše potřebné rodiny s dětmi nebo na zdravotně postižené občany Fialova vláda prostě kašle. Takže já bych chtěl předřadit tento zákon SPD. Máte to všechno od nás už napsané, takže stačí pro to zdvihnout ruku, a chceme, aby se zvýšil prostě rodičovský příspěvek.

A když už Fialova vláda teoreticky něco navrhne, nějakou částku na zvýšení tohoto příspěvku, jde o naprosto nedostatečnou hodnotu, hluboko pod úrovní inflace, takže je to k ničemu. V této souvislosti si dovolím připomenout, že v loňském roce se v České republice rekordně snížila porodnost, což má nepochybně souvislost i s tím, že sociální, ekonomické a další zabezpečení rodin s nejmenšími dětmi ze strany státu je naprosto na nedostatečné úrovni, a lidé se prostě obávají mít děti i z těchto důvodů. No, tady bych se u toho krátce zastavil. A to je právě ten kámen úrazu, jeden z důležitých momentů, proč se prostě SPD nemůže shodnout s Fialovou vládou na důchodové reformě, protože návrh důchodové reformy v podání Fialovy vlády, a tady to má na starosti ve Fialově vládě KDU-ČSL, lidovci, ministr práce a sociálních věcí Jurečka, jsou proti podpoře rodin s dětmi, proti! Oni jsou proti dětem a proti podpoře rodin s dětmi. Proto vlastně ta vaše důchodová reforma v podání lidovců a Fialovy vlády - a my jsme na těch jednáních byli, my se účastníme těch jednání - spočívá vlastně v okradení tří milionů důchodců o valorizaci. Vy jste je okradli v průměru o 1 000 korun měsíčně, takže v červnu dostanou méně, příští měsíc, než měli podle zákona slíbeno, a spočívá to v tom, že chcete zvyšovat věk odchodu do důchodu pro české občany a chcete také snižovat valorizaci a nahradit ji jakýmsi jednorázovým sociálním příspěvkem, čímž se opět sníží valorizace, protože se to nebude počítat do toho základu. To znamená, to je vaše důchodová reforma, s kterou my prostě nesouhlasíme. A SPD říká, že je potřeba zvýšit podporu pracujících rodin s dětmi, aby pracující rodiny se nebály mít více dětí, dvě až tři, a aby poté, co tyto děti dospějí, aby svými odvody potom financovaly důchody stávajících seniorů, svých rodičů a tak podobně, protože máme průběžný důchodový systém. No, a vy to udělat nechcete, takže vy jdete na systém Evropské unie, že chcete brát různé migranty. Ostatně dneska o tom hovořil i náš europoslanec Ivan David na tiskové konferenci, hlasovali pro to v Evropském parlamentu i vládní poslanci, prostě brát nějaké migranty z Afriky, z Arábie, z arabských zemí a podobně, ale abyste místo toho podpořili pracující rodiny s dětmi, české pracující rodiny s dětmi, abychom dostali do systému více peněz, to udělat prostě nechcete. Takže vy jste proti rodinám, vy děláte protirodinnou politiku, vy děláte politiku proti českým pracujícím rodinám s dětmi, takže ty se bojí potom mít děti.

Týká se to i toho, že součástí té důchodové reformy by mělo být i zvýšení dostupnosti bydlení, protože mladí lidé nemají peníze na bydlení. Teď kvůli Fialovou vládou způsobené vysoké inflaci jsou vysoké úrokové sazby, jsou vysoké hypoteční sazby, takže pracující mladí lidé už nedosáhnou ani na hypotéky, takže v podstatě mladí lidé dneska, protože nemají na bydlení, v Praze kvůli přílivu ukrajinských migrantů stouply i ceny nájmů, takže jsou pro české mladé lidi, ale i pro české občany v podstatě - pronajmout si byt v Praze je v podstatě pro mnoho lidí úplně už nedostupné finančně, takže samozřejmě ti mladí lidé, ti mladí pracující lidé, ty páry, ti manželé a tak dále, se prostě bojí mít děti, protože se bojí, že na to nebudou mít peníze. A to je výsledek této neschopné Fialovy vlády, a proto my se také na té důchodové reformě s vámi nemůžeme shodnout, protože my říkáme, že je potřeba zásadně podpořit prorodinnou politiku, jak říká SPD, zásadně podpořit pracující páry tak, aby se nebály mít děti. A k tomu směřují i naše návrhy, i tento náš návrh zákona, kdy chceme zvýšit rodičovský příspěvek a zavést jeho každoroční automatickou valorizaci přímo do zákona.

Takže já tento bod, což je bod číslo 70, sněmovní tisk číslo 266, navrhuji zařadit jako třetí bod dnešního jednání, případně jako druhý bod zítřejšího středečního programu. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP