(16.30 hodin)
(pokračuje Richard Brabec)

Tohleto se ale stalo reálně a jsme tady tedy v situaci, že tahleta částka je úplně vytržena z kloubu, doslova vymknutá, je neexistující, je vycucaná z prstu, a pořád existuje. Ale nedosti na tom, protože stejná částka je v příjmech i na rok 2024 a 2025, takže nám tady figuruje, kolegyně, kolegové, 150 miliard korun, které vláda, pan ministr financí plánuje na tento, příští a přespříští rok a které reálně nemohou existovat, protože je neschválila ani Evropská investiční banka, ani Evropská komise a ani na to nemáme národní legislativu.

Takže že si dovoluji navrhnout bod Reálnost naplnění kapitoly Ministerstva životního prostředí v rozpočtu letošního roku, a to jako druhý bod po již pevně zařazených bodech na dnešní den. Děkuji vám. (Potlesk části poslanců ANO, výkřik z řad poslanců ANO: Výborně!)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Reálnost naplnění kapitoly Ministerstva životního prostředí na rok 2023.

Nyní přichází na řadu pan poslanec Igor Hendrych, připraví se paní poslankyně Jana Mračková Vildumetzová. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Igor Hendrych: Dobrý den. Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Vážený pane ministře, vážené dámy, vážení pánové, já bych chtěl navrhnout na dnešní jednání pořadu Poslanecké sněmovny bod pod názvem Snižování počtu odsouzených ve výkonu trestu odnětí svobody v České republice.

Jak jsem se doslechl, 24. dubna proběhl seminář či kulatý stůl, který se, alespoň tak, jak jsem se dozvěděl z doslechu, věnoval tématu, které by se mělo věnovat snižování lidí ve výkonu trestu v České republice. Já to považuji za velmi chvályhodný počin, byl jsem jeden z těch, který kvitoval, že se tato problematika dostala do vládního prohlášení, jak do toho původního, tak vydržela i v tom následném revidovaném, a to z toho důvodu, že skutečně Česká republika se v této oblasti potýká vcelku se závažnými problémy. Jedním z nich je vysoká recidiva trestné činnosti, dalším z nich je vysoký počet odsouzených na počet obyvatel v České republice v přepočtu na obyvatele, v tom jsme opravdu dalo by se říct skoro premianti, jsme na tom jedni z nejhůř v Evropské unii i v celé Evropě, velké Evropě, a potom je to také problém v podstatě již dnes přeplněných kapacit českých věznic. Na jedné straně máme ve vládním prohlášení snižování počtu odsouzených, ale když se podíváme na reálná čísla, ten počet odsouzených nám za poslední rok stoupl o více než 600 lidí, takže se tato problematika v podstatě v zásadě nějakým způsobem zatím začala řešit a naopak se nám ten problém trošku prohlubuje.

Na onom semináři byli přizváni zástupci Vězeňské služby České republiky, byli zde zástupci Probační a mediační služby České republiky, neziskové organizace, které se věnují této problematice, a také tam byli akademici, respektive zástupci akademické obce, kteří se této problematice věnují. Bohužel, z opozice přizván nebyl vůbec nikdo. A co je si myslím ještě horší, dlouhodobě je v podstatě ignorována vládní koalicí spolupráce s orgány, které jsou ustaveny na půdě Poslanecké sněmovny, a to je podvýbor pro vězeňství anebo podvýbor pro sociálně vyloučené lokality a začleňování lidí po výkonu trestu. Tomu opravdu nerozumím.

A potom ještě jedna poslední poznámka, proč si myslím, že bychom to tady dneska měli probrat, je to, že podle informací, které mám, se tato problematika ve vládní koalici zužuje v podstatě na problém změny nebo úpravy trestního práva v této oblasti, ale minimálně se ignorují dva významné faktory, které tento problém způsobují, a to je, jak a zdali jsou efektivní programy zacházení ve výkonu trestu a jak funguje takzvaná institucionální podpora sociální inkluze lidí po výkonu trestu.

Kdyby s námi vládní koalice v této věci komunikovala, nestál bych dnes zde a neusiloval bych o zařazení tohoto bodu. Vzhledem k tomu, že tomu tak není, navrhuji tento bod formálně pod číslem 2 dnes, dnešního dne. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Také děkuji. Nyní vystoupí paní poslankyně Jana Mračková Vildumetzová a připraví se paní poslankyně Karla Maříková. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Vážená paní místopředsedkyně, vážený pane ministře, vážené kolegyně, kolegové, já bych ráda zařadila bod, který jsem předpokládala, že nebudu zařazovat já, ale že ho zařadí tato vláda, které je základním dokumentem, a to je programové prohlášení. Všichni víte, že programovým prohlášením jsme se tady zabývali při vyslovení důvěry vládě, což bylo někdy na po konci roku 2021. Vůbec nechápu, že tato vláda si dovolí po roce a třech měsících změnit své programové prohlášení, které nepředstaví, nepředá poslancům, neřekne jim, co se tam změnilo. Tak bych jenom chtěla upozornit vládu a dnes pouze jednoho přítomného ministra, který je tedy zrovna pro legislativu, takže určitě ví, co se píše v Ústavě České republiky: vláda je definována ústavou jako svrchovaný orgán výkonné moci. Skládá se z předsedy vlády, kterého jmenuje prezident, ale také na návrh předsedy pan prezident jmenuje ministry. Komu se zodpovídá tato vláda s ministry? No, zodpovídá se Poslanecké sněmovně. Já se vás chci zeptat, poslanci z pravého spektra a i z levé strany, dostal jste někdo do svého e-mailu aktualizované programové prohlášení vlády České republiky? Znáte někdo jeho nový obsah? Ano, v tomto novém programovém prohlášení se například píše v preambuli, že zařídíme, aby občané na internetu viděli, jak vláda plní program.

Tak já bych chtěla říct, že občané České republiky, si myslím, že na těch stránkách pouze možná najdou nějaké přeškrtané programové prohlášení s jeho změnami. Myslím si, že nikdo se ani v tom nebude orientovat, co se tam změnilo, a znova zdůrazňuji, tato vláda a ministři se zodpovídají Poslanecké sněmovně.

Zároveň bych chtěla připomenout slova současného předsedy poslaneckého klubu KDU-ČSL Marka Výborného, který byl v roce 2019 v Interview 24, kde řekl: Vláda je zodpovědná za své vládnutí Poslanecké sněmovně, a ne prezidentovi. Tak bych byla ráda, kdyby se to naplňovalo. Já to považuji za absolutně nehorázné a neskutečné, to, že tato vláda nekomunikuje s námi, s občany, jejich komunikace je tragická, ale já tohle považuji za opravdu vrchol přezíravosti a arogance.

Jsem přesvědčena o tom, že programové prohlášení je takový problém, aby tady vystoupil pan premiér, udělal shrnutí toho, že došlo ke změně programového prohlášení, co se tam změnilo, a aby všichni poslanci v této Poslanecké sněmovně dostali aktuální znění programového prohlášení? Já si myslím, že to tak velký problém není a považovala bych i za velmi korektní, kdyby se popřípadě tím programovým prohlášením třeba zabývaly jednotlivé výbory k jednotlivým kapitolám, ať už je to doprava, školství, sociální oblast a tak dále.

Chtěla bych upozornit na to, že dnes tento bod navrhnu, a pokud nebude schválen, budu ho navrhovat na každé schůzi Poslanecké sněmovny, a myslím si, že bych to neměla dělat já a měl by přijít sám pan premiér, popřípadě jeho vicepremiéři, protože jich má tolik, jako jsme jich v historii nikdy tolik neměli, a jeden z nich by určitě mohl vystoupit a programové prohlášení nám představit. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP