(17.00 hodin)
(pokračuje Lenka Knechtová)

Abychom jim mohli spravedlivě nabídnout nějakou kvalitu života, je spočítáno, že potřebujeme stovky center, a ne těchto současných 29. Nedokážu si představit, že s tímto pasivním přístupem vzniknou jakákoliv nová centra. Prosím, nezavrhujme něco, co má hlavu i patu, co podporuje široká odborná veřejnost. Proto navrhuji zařazení tohoto bodu, abychom v debatě pochopili, o čem celý problém je. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, paní poslankyně. Nyní vystoupí pan poslanec Lubomír Wenzl a poté pan poslanec Babka. Prosím, pane poslanče, máte slovo, ale ještě předtím poprosím o klid v sále. Můžete.

 

Poslanec Lubomír Wenzl: Vážená paní místopředsedkyně, vážený pane ministře, kolegyně, kolegové, žádám o zařazení na program dnešního jednání jako první bod programu bod s názvem Informace ministryně obrany k plánovanému mobilizačnímu cvičení odvodního řízení. Žádost v krátkosti odůvodním.

V nedávné době jsme měli možnost dozvědět se z otevřených zdrojů, že 18. května letošního roku proběhne cvičení - nácvik odvodního řízení krajskými vojenskými velitelstvími pro případ nutnosti provedení odvodů v budoucnu. Vůbec nezpochybňuji provedení tohoto cvičení, ale mám pochybnosti o způsobu přípravy a plánu jeho faktického provedení. Tímto cvičením chce armáda, aby si praktičtí lékaři natrénovali, jak provádět v budoucnu odvodní řízení pro případ, že by k odvodům došlo. Zástupcem velitele teritoriálních sil Armády České republiky, panem plukovníkem generálního štábu Jaroslavem Hrabcem bylo sděleno, cituji: "Tato cvičení organizujeme v rámci Armády České republiky u krajských vojenských velitelství každý rok, je opakované a krajská vojenská velitelství se tak připravují k plnění jednoho ze svých základních úkolů, které mají v případě vyhlášení stavu ohrožení státu. V tomto roce po několika letech prověřujeme všechna krajská vojenská velitelství současně."

Toto tvrzení je ale v rozporu s vyjádřením prezidenta České lékařské komory doktora Kubka, kterému není důvod nevěřit, kdy zpochybnil tato slova ze strany zástupců armády a uvedl, že o tomto slyší poprvé. Aby lékaři nebyli odkázáni pouze na často velmi nepřesné a až zavádějící informace z médií a internetu, vydala lékařská komora 14. dubna 2023 informací, kterou rozeslal lékařům, a zde se píše: "Česká lékařská komora nebyla v této věci oficiálně Armádou České republiky kontaktována. Česká lékařská komora nemá žádné oficiální informace o organizaci, průběhu a ani o termínech tohoto cvičení. Česká lékařská komora na druhou stranu konstatuje, že i přes absenci zákonné povinnosti nic nebrání zájemcům z řad civilních lékařů v dobrovolné účasti na tomto či obdobném cvičení, případně školení, které Armáda České republiky pořádá. Česká lékařská komora může Armádě České republiky v případě zájmu nabídnout své kapacity pro informování lékařů, zároveň však bude vždy své členy informovat o jejich právech a povinnostech."

Jsem přesvědčen, že v tomto případě při přípravě absolutně selhala komunikace ze strany Ministerstva obrany, Armády České republiky vůči lékařské komoře, případně Svazu praktických lékařů. Byl někdo z těch, kteří připravovali toto cvičení, se podívat do ambulance praktických lékařů pro dospělé, jak to tam vypadá v pracovní den v dopoledních hodinách? Pokud by tomu tak bylo, tak by nikdy nemohl být stanoven uvedený termín a čas pro jeho provedení. Trochu mi to opět připadá, že se vypustil balonek a čekalo se, co nastane. Vidím zde, že je rozhodnuto shora o něčem, co není projednáno s těmi, kterých se to má týkat.

V rámci projednání tohoto bodu bych chtěl, abychom se dověděli nejen my, ale hlavně ti, kterých se toto cvičení má dotknout, a veřejnost více podrobností, zejména jak proběhlo plánování tohoto mobilizačního cvičení, zda do přípravy tohoto cvičení byla zapojena Česká lékařská komora, případně Svaz praktických lékařů, zda plánované mobilizační cvičení odvodního řízení proběhne dne 18. května, kdy a v jakém rozsahu - myšleno tím úroveň kraj, Česká republika - od 1. 1. 2005 doposud proběhla cvičení tohoto typu, případně jiná, se zapojením praktických lékařů pro dospělé a s jakým výsledkem, zda proběhla správně komunikace ze strany Armády České republiky, a v případě, že ne, jaká byla přijata opatření, aby k tomuto v budoucnu nedošlo?

Děkuji vám za pozornost a podporu mého návrhu.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji, pane poslanče. Další s přihláškou je pan poslanec Babka a připraví se pan poslanec Štolpa. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Ondřej Babka: Děkuji za slovo, vážená paní místopředsedkyně. Vážené dámy, vážení pánové, kolegyně, kolegové, dle aktuálních mediálních informací studenti možná přijdou o daňové slevy a výjimku zdanění na stipendia. Toto opět vyplývá z opět uniklých návrhů Ministerstva financí, respektive ministra financí Zbyňka Stanjury, který vždycky tyto informace pustí do mediálního prostoru, aby zjistil odezvu. Ministr financí se podle svých slov a podle svých posledních návrhů z dubna chystá částečně živit státní rozpočet na úkor studentů. Předtím to byli důchodci a teď jsou to studenti. Samozřejmě v tuto chvíli cítím potřebu se tady k tomu na tomto místě vyjádřit a zařadit tento bod na program této schůze. Dovolím si k tomuto tématu pár poznámek.

Často bývá v České republice názor, že u nás máme hodně vysokoškoláků, ale není to pravda. V tomto případě vycházím z dat Eurostatu, což je dnes podle pana premiéra již téměř dezinformační web, ale přesto si dovolím tato data z Eurostatu použít. Dle údajů z roku 2021 byl podíl vysokoškolsky vzdělaného obyvatelstva v České republice ve věkové skupině 25 až 34 na úrovni 35 %, to je zhruba o 10 procentních bodů nižší hodnota, než je cíl, který chceme jako republika dosáhnout v roce 2030. Tento údaj ale nám sám o sobě nic nepoví, pokud si ho nevyložíme v mezinárodním kontextu, a to proto, že průměr v Evropské unii je přes 40 %, a Česká republika je tedy pátou nejhorší zemí v podílu vysokoškolsky vzdělaného obyvatelstva právě v této věkové skupině 25 až 34 let. Pod námi už je jenom Bulharsko, Rumunsko, Maďarsko a Itálie. Z těchto údajů, tedy z Eurostatu, i přesto, že jsou lehce staršího data, jasně vyplývá, že by skutečně Česká republika neměla rezignovat na podporu a motivaci mladých lidí ke studiu a k tomu, aby vstupovali na vysoké školy. Navíc čeští studenti od státu získávají průměrně nejslabší podporu v celé Evropské unii a zároveň patří k nejvíce pracujícím lidem napříč členskými státy Evropské unie.

Lidský kapitál patří k nejvýdělečnějším druhům kapitálu. Investice do kvalitního vzdělání je samozřejmě investicí nejen do jednotlivce, ale investicí do celé společnosti. Kvalitní vzdělání přináší vysoké množství pozitivních externalit pro stát, a je tedy zcela v jeho zájmu podporovat kvalitní vzdělání. Pokud se v mediálním prostředí diskutuje, že ministr Stanjura chce vybrat od studentů 9 miliard korun, tak to znamená, že právě těchto 9 miliard jim bude chybět a budou si je muset někde vydělat, a to ve svém výsledku samozřejmě bude znamenat, že finanční prostředky, které stát vynakládá na vysokých školách, nebudou efektivně alokovány, protože studenti se v rámci vysokoškolského studia ve výrazně vyšší míře budou věnovat výdělečné činnosti, a ne samotnému studiu.

Slyším ve svém okolí, protože sám jsem ještě student, že jsou mí kolegové nebo kolegové studenti zhrozeni tímto plánem a o to víc jsou šokováni právě i proto, že třeba někteří z nich jsou voliči pětikoalice. Ministr Stanjura ve snaze opticky vylepšit hospodaření tohoto státu v tomto období chce obětovat investice do naší společné budoucnosti stejně, jako to udělal na úkor důchodců, tak teď jsou podle Ministerstva financí na řadě studenti. A proto mi dovolte, vážená paní místopředsedkyně, abych načetl bod Útok na peněženky studentů do této schůze. Děkuji vám za pozornost. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP