(18.00 hodin)

 

Poslankyně Barbora Urbanová: Na rozpočtovém výboru na 27. schůzi jsme schválili toto usnesení:

"Po úvodním slově zástupce Ministerstva financí pana Kouby, zpravodajské zprávě poslankyně Urbanové a po rozpravě rozpočtový výbor Poslanecké sněmovny

I. doporučuje Poslanecké sněmovně, aby s vládním návrhem zákona o mimořádném odpuštění a zániku některých dluhů, sněmovní tisk 384, vyslovila souhlas;

II. zmocňuje zpravodajku výboru, aby s tímto usnesením seznámila schůzi Poslanecké sněmovny."

To je za mě vše.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji a otevírám obecnou rozpravu, do které mám přihlášeny tři pány poslance - první pan poslanec Štolpa. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec David Štolpa: Děkuji za slovo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, právě tu ve druhém čtení projednáváme vládní návrh zákona o mimořádném odpuštění a zániku některých daňových dluhů, který je předkládán v návaznosti na projekt milostivé léto. Milostivé léto jsme jako hnutí ANO podpořili, ač se ukázalo, že v jeho druhém kole možnost využil jen zlomek dlužníků. Návrh zákona má lidem dát šanci zbavit se úroků a penále na dluzích a clech za předpokladu, že samozřejmě splatí původní dlužnou částku. Návrh zákona slibuje vytvoření nástroje podnícení motivace daňových dlužníků k mimořádné úhradě jistiny a eliminaci nedoplatku, to v případě, kdy jejich vymáhání není efektivní a hospodárné a vytváří tak jedinečné příležitosti pro jednorázové snížení objemu dluhu jednotlivců.

Tyto základní cíle jsou prakticky totožné jako u předchozího projednávaného bodu. V případě obou opatření se materiálně jedná o určitou formou daňové amnestie. Odpuštění v rámci příslušenství daně se má týkat úroku z prodlení, úroku z posečkané částky, penále, pokut za opožděné tvrzení daně a nákladů na řízení včetně exekučních nákladů. Toto opatření by se mohlo týkat přibližně 380 000 občanů naší země a osobně jsem připraven podpořit pozměňovací návrhy, které jsou v souladu s opatřeními a návrhy hnutí ANO. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Další do obecné rozpravy je přihlášen pan poslanec Nacher. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji, paní místopředsedkyně. Vážený pane ministře, dámy a pánové, jsme u druhého tisku 384, který se týká, jak již bylo řečeno, exekucí, které vede celní správa, daňové úřady a podobně. Princip je úplně stejný jako u tisku předchozího, to znamená, netýká se to případů, které by řešili soukromí soudní exekutoři, ale jsou to takzvané daňové exekuce. Čísla lidí a počty jak fyzických, tak právnických osob, to zaznělo všechno v prvním čtení. I zde v tomhletom případě je rozhodná doba od 1. července do 30. listopadu. Je to neustále potřeba opakovat, aby lidé věděli, kdy a jak se mají přihlásit, a rozhodné datum je i zde 30. září 2022.

I v tomhletom případě máme pozměňovací návrhy, které jsem avizoval v prvním čtení. Vznikla na nich shoda koalice-opozice, já za to děkuji, myslím si, že takhle by to mohlo vypadat.

První pozměňovací návrh, ke kterému se přihlásí opět můj kolega Marek Výborný, se týká právě termínu posunu pro zastupitelstva obcí, krajů, jak o tom mluvil pan ministr, protože když si vezmete, jak dlouho to bude trvat - dneska jsme ve druhém čtení, zkrátíme to na 12 dnů, je to tak, takže třetí čtení, řekněme, bude do půlky května, pak Senát, prezident a jsme na začátku června a v té chvíli by zastupitelstva po celé republice to musela stihnout během června. Možná že v Praze bychom to stihli, já bych si to pohlídal nebo já si to pohlídám, ale nevím, jak to bude v ostatních obcích. Myslím si, že to je škoda, je to škoda prostě od toho minou (?), takže jsme to posunuli do 30. 9. Detaily pozměňovacího návrhu 2560 představí Marek Výborný.

A pak je tam ten řekněme větší pozměňovací návrh 256/2, který právě řeší věci, které už zde byly naznačeny, za prvé, že splátky se srovnávají s předchozím tiskem, to znamená, i v tomto tisku 384 je umožněno splatit jistinu nad 5 000 ve splátkách, ale nikoliv kvartálně, čtyřikrát za rok, ale měsíčně, dvanáctkrát za rok. V tom je ta změna, aby to bylo stejné, aby to pro lidi bylo srozumitelné, že systémy - protože princip je stejný - že ty systémy jsou stejné, a nepřemýšleli tady kvartálně, tady měsíčně a tak dále. To je první změna.

Druhá změna je zase stejná jako u předchozího tisku a to je. že i u splátek je umožněno, aby se to týkalo i lidí, u kterých už je daňová exekuce zahájena, a ta se vlastně odloží. V tomhletom případě jsme detail pozměňovacího návrhu, který jsem řešil v předchozím tisku, tady detail splátek, když se to strhává ze mzdy, jsme to tady neřešili, protože ty počty takové nejsou. Jinými slovy, i v tomhletom případě bude umožněno lidem, kde už daňová exekuce je zahájena, aby se zúčastnili tohoto - já říkám - milostivého podzimu, my se na tom neshodneme - aby se toho zúčastnili i ti, kteří využili splátkového kalendáře. To jsou dvě základní změny, je to 256/2. Já se potom v podrobné rozpravě k tomuto pozměňovacímu návrhu přihlásím.

Já bych chtěl poděkovat jinak za přípravu a za spolupráci, protože to šlo hrozně narychlo, musím říct. Nápady, které jsme tady řekli při prvním čtení, se ukázaly jako velmi efektivní a ukázalo se jako velmi efektivní i fungování podvýborů, protože my jsme jak na podvýboru pro exekuci, tak na podvýboru pro ochranu spotřebitele opravdu řešili velký detail, a tam třeba Michal Zuna objevil právě jako komunální politik tu disproporci právě pro komunální sféru, pro obce, aby se to posunulo. To znamená, že za mě je i vidět fungování v tomhletom případě kromě spolupráce koalice-opozice na dobré věci i fungování podvýborů v Poslanecké sněmovně, což je taková podceňovaná záležitost. Tak ještě jednou děkuju. A Ministerstvo financí samozřejmě, ano.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji a další do obecné rozpravy je pan předseda Výborný přihlášen. Prosím, pane předsedo.

 

Poslanec Marek Výborný: Děkuju. Vážená paní místopředsedkyně, vážený pane ministře, kolegyně, kolegové, navážu plynule na svého předřečníka. Platí to samé, co jsem říkal u předešlého tisku, nejenom na podvýboru, ale v rámci kulatého stolu jsme projednali ty některé věci a já bych tady chtěl poděkovat těm, kteří se potom aktivně zapojili, a velmi pozitivním způsobem, do přípravy pozměňovacích návrhů, ať už legislativa Ministerstva financí, Ministerstva práce a sociálních věcí, paní ředitelka Finanční správy, pan ředitel České správy sociálního zabezpečení - těm všem chci tady veřejně poděkovat, protože skutečně jsme nemuseli pozměňovací návrhy připravovat tady ve Sněmovně, ale byli nám k ruce, a za tu spolupráci velmi děkuji.

A já jenom stručně vysvětlím, o co jde v pozměňovacím návrhu, ke kterému se přihlásím v podrobné rozpravě. Skutečně tím prodlužujeme možnost samosprávám, zastupitelstvům obcí a měst, aby se k institutu milostivého léta pro své dlužníky, kteří jim dluží na poplatcích za odpad, pohřební poplatky a podobně, hřbitovní poplatky a podobně, aby se k tomu mohly připojit vydáním veřejnoprávní vyhlášky i po 30. červnu. Přece jenom, ač - a tady děkuji panu ministrovi, že ta informace směrem k samosprávám, obcím, do území šla už někdy v únoru nebo v březnu prostřednictvím Svazu měst a obcí, takže za to určitě poděkování - nicméně, aby se nedostaly obce pod tlak tím, že zákon bude účinný někdy skutečně v poslední dekádě měsíce června, máme tady ještě Senát a pane prezidenta, tak se jim prodlužuje ta možnost až do 30. září si tu vyhlášku vydat a dlužníci se k tomu budou moci připojit. Takže to je předmětem pozměňovacího návrhu, ke kterému já se potom přihlásím. Děkuju pěkně.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Dále je přihlášen pan poslanec Hrnčíř. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Jan Hrnčíř: Děkuji za slovo. Vážená paní předsedající, vážené kolegyně a kolegové, já bych chtěl za klub SPD říci, že SPD dlouhodobě podporuje odpuštění úroků a penále, ať už je to u plateb odvodů sociálního pojištění, nebo právě u daňových nedoplatků, což se v minulosti nepodařilo do milostivého léta dostat. Ono totiž samozřejmě dluhy se platit mají, ale často to příslušenství, úroky a penále, které k tomu nabobtnají, se potom pro mnoho těch lidí stávají nezaplatitelnými a zbytečně se dostávají do těch různých exekučních pastí a podobně. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP