(15.40 hodin)
(pokračuje Radek Vondráček)

Každý ministr a ministerstvo si to nějak skoulí sami ve svém rozpočtu, utrácí velké peníze za propagaci sebe sama, ale zaplatíme to my všichni. Cítím tu otázku velmi naléhavě. Já se samozřejmě pokusím interpelovat jednotlivé ministry, ale kolik jsme měli interpelací od začátku volebního období? Teď je třeba po velmi dlouhé době budeme mít. Budu vylosován? Nebudu? A tohle je věc v okamžiku, kdy vláda hodlá odírat občany této země o stokoruny a sama utrácí desítky milionů korun za pofidérní kampaně, je to vážné téma. Myslím si, že patří na půdu Poslanecké sněmovny, patří sem, abychom o této věci diskutovali a případně si učinili nějaký závěr. Z toho důvodu jsem využil toho, že je nová schůze, nemám časový limit, nemohl být zavetován, takže se o tom bodu bude minimálně hlasovat, a já jsem zvědavý, jak se k tomu vysloví jednotliví ministři. Byl bych samozřejmě rád za jakoukoli reakci, ale předpokládám, že bude jedno velké mlčení.

Děkuji všem za podporu a za hlas k tomuto bodu. Je diskusní, ale já myslím, že je naléhavý a že si ho tato Poslanecká sněmovna zaslouží.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Hezké odpoledne, dámy a pánové, my jsme se vystřídali v řízení schůze. Jako další přihlášená je paní profesorka Válková. Paní poslankyně, prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Helena Válková: Děkuju, pane místopředsedo. Milé kolegyně, milí kolegové, navážu na to, co tady před chvilkou řekla moje milá kolegyně, poslankyně z hnutí ANO také ve třetím volebním období, paní Jana Pastuchová, když obrátila vaši pozornost, předpokládám, že všichni to vnímáme jako apolitické téma, nicméně téma, které dlouhodobě jako zmocněnkyně vlády pro lidská práva, téměř tři roky, jsme mohli, ale neprojednali jsme ho, a je to nic méně a nic více než debata, která by se tady měla vést nad sněmovním tiskem 241, nad možností zakotvit institut manželství pro stejnopohlavní páry do našeho právního systému, konkrétně do občanského zákoníku. Je to samozřejmě výzva pro nás pro všechny. Víte, že jsem předložila spolu s dalšími kolegy návrh ústavního zákona o celostátním referendu. Kdybychom ho měli, tak bychom se určitě veřejnosti mohli zeptat a asi ta odpověď by byla pro nás zajímavá. Já si myslím, že plynoucím časem by odpověď byla stále více ve prospěch zakotvení institutu manželství pro stejnopohlavní páry. Ostatně jsem měla možnost v roce 2021 v předvolební kampani si to ověřit poměrně dobře, protože i v seniorských zařízeních mě překvapilo, jak se posunula ta otázka vnímání možnosti zakotvit tento institut do našeho právního řádu a jak i naši starší spoluobčané to vnímají - pokud nejde o církevní sňatky, to mi vždycky říkali, ale ne církevní sňatky, tam to nesmí platit. Já jsem říkal: Ano, to by ani neplatilo, protože jedině církev může rozhodovat o tom, co připustí a nepřipustí, a pochybuji, že by církve připouštěly manželství pro stejnopohlavní páry. Ale ten, kdo si zvolí občanský sňatek, stejně jako v takových typických, velmi bych řekla i katolických zemích, jako je Španělsko nebo Irsko, tato možnost existuje. A proto si myslím, že je nejen legitimní, ale i s ohledem na to, že se - a to si už troufnu odhadnout také v tom třetím volebním období - bude hlasovat napříč politickými stranami, čili tady nepůjde o koalici a opozici. Koneckonců to je koaliční návrh, respektive poslanecký návrh, který tady máme, sněmovní tisk 241, ale spíše podle toho, kam směřují naše představy, chce se mi říci o budoucnosti, to, co připustíme a nepřipustíme v České republice.

Takže se připojuji k tomu návrhu, ale protože mi to připadá trošku narychlo ho dneska navrhnout zařadit, tak bych tam nechala nějaký časový prostor, protože diskuse bude jistě velmi intenzivní, a proto bych tento bod navrhla zařadit na středu 17. 5. po všech pevně zařazených bodech anebo na čtvrtek 18. 5. Tady tedy budu konkurovat svému předřečníkovi, panu poslanci Radkovi Vondráčkovi, ale opravdu jsem si to tady napsala, stejně jako on hned na 11. hodinu jako jeden z prvních bodů, které budeme po interpelacích projednávat. Čili jsou to dva návrhy, buď po všech pevně zařazených bodech 17. května čili zítra, nebo ve čtvrtek 18. května v 11 hodin. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Paní poslankyně, jenom se ještě zeptám, jak tento bod pojmenujete. Já jsem tušil, o čem mluvíte, ale...

 

Poslankyně Helena Válková: Je to Zakotvení institutu manželství pro stejnopohlavní páry do občanského zákoníku.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Ano, děkuju. Pan poslanec Kubíček bude následovat.

 

Poslanec Roman Kubíček: Děkuji za slovo, pane předsedající. Dámy a pánové, já se trošku přizemním. Poprosím o zařazení bodu, který se jmenuje Problémy Malina Group - insolvence. Jak jste všichni četli v tisku, Malina Group je jedna z největších firem, která nabízela instalaci fotovoltaiky pro občany České republiky, v současné době přichází do insolvenčního rámce a zůstává po ní asi 3 670 neuspokojených zákazníků, kdy tito zákazníci zaplatili velké zálohy a nemají ani jistotu toho, že jejich fotovoltaika bude dokončena, ani že se dostanou ke svým penězům, a dokonce ani toho, že jim fotovoltaika nebude odmontovaná z jejich domu.

Já bych upozornil na mírnou paralelu, kterou jsme tady zažívali před rokem a půl, a jmenovalo se to krach Bohemia Energy pana Písaříka. Já vím, že je to asi nesouměrné, protože dneska se ty problémy dotýkají několika tisíc lidí, tenkrát se to dotýkalo více než milionu, nicméně bychom měli začít něco dělat, protože to legitimní očekávání při pobídkách vlády k instalaci fotovoltaiky na střechy rodinných domů a pobídka Zelená úsporám, která těm lidem nabízela poměrně významnou dotaci, je vedla k tomu, že skutečně začali poptávat tuto službu a tuto službu začali nějakým způsobem realizovat.

Já bych podotkl, že ten problém není pouze u té citované firmy Malina Group, to je to, co vyplynulo na povrch, ale podle informací se ty problémy dotýkají daleko většího množství firem a začnou se jich dotýkat. Skutečně ti lidé při legitimním očekávání, při řekněme nemalé investici, která se u Maliny Group počítala na 60 % původní částky, a dále očekávání vyplacení Zelené úsporám, se dostávají do poměrně velkých problémů, protože vím o tom, že spousta lidí si i půjčovala na to, aby udělala tu počáteční investici. My bychom se k tomu měli nějak postavit. Máme tady ministra životního prostředí a ministra průmyslu a já už dostávám maily od těch lidí, kteří se začnou obracet na členy hospodářského výboru. Oni to považují za podraz, protože nechápou, jak je možné, že při tom, co s stalo s Bohemia Energy, a stát zasahoval velmi pozdě, že při této další fázi víceméně uvolnění a přechodu od fosilních paliv k čistým zdrojům nedokáže stát zabezpečit, aby se ti lidé dostali ke svému zařízení či ke svým penězům.

Já si myslím, že to není úplně jednoduchá záležitost, a proto poprosím o zařazení tohoto bodu. Dám dvě nabídky, a to buď ve čtvrtek pevně na 12 hodin, nebo jako první bod v pátek.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: První bod v pátek nebo...

 

Poslanec Roman Kubíček: V pátek nebo ve čtvrtek ve 12.00 jako pevně zařazený bod.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Čtvrtek 12.00 a druhá varianta pátek.

 

Poslanec Roman Kubíček: Děkuji za podporu tohoto návrhu.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: V pátek je vám jedno, kdy? Jako první bod. Děkuju. V pátek nemá být řádná schůze, v pátek máme mimořádnou schůzi, takže na ten den to zařadit nejde. Takže čtvrtek 12 hodin, případně...

 

Poslanec Roman Kubíček: Takže bych to nechal na ten čtvrtek, 12 hodin, když tak já se potom přihlásím další týden.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Čtvrtek, 12 hodin, a název toho bodu je Problémy Malina Group - insolvence. Děkuju. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP