(16.50 hodin)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Takže vyhlašuji pětiminutovou pauzu. Je 16.49, potkáme se v 16.54.

 

(Jednání přerušeno od 16.49 do 16.54 hodin.)

 

Je 16.54 hodin, přestávka uplynula. Poprosím, abyste zaujali svá místa a ztišili se. Hlásí se pan poslanec Benešík. Pane poslanče, prosím, máte slovo.

 

Poslanec Ondřej Benešík: Dámy a pánové, já jsem byl přítomen poradě předsedů poslaneckých klubů ohledně tohoto hlasování. Uznávám v rámci čistoty jednacího řádu a jeho výkladu, že jsem se přihlásil ke zpochybnění toho hlasování poměrně pozdě, protože proběhlo několik hlasování od té doby. Trvám na tom, že jsem hlasoval proti, na sjetině mám pro. Nicméně moje hlasování v tomto ohledu nic nerozhodlo, můj hlas nic nerozhodl, takže stahuji to, co jsem říkal, že zpochybňuji hlasování. Nicméně pro stenozáznam: v bodě (v hlasování) 19 jsem hlasoval proti, na sjetině mám pro. Nebudu dále zpochybňovat hlasování.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Já v tomto případě prohlašuji hlasování o námitce za zmatečné a platí to, co bylo odhlasováno.

Přesto ještě musíme odhlasovat program jako celek. Chci se zeptat, protože těch bodů a návrhů na změny bylo poměrně dost, jestli jsme hlasovali o všech návrzích na zařazení nových bodů do programu či o jejich změně, co se týče programu? Asi ano, nikdo to nezpochybňuje.

 

Nyní tedy budeme hlasovat o programu jako celku.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 30, bylo přihlášeno 168 poslanců, pro hlasovalo 85, proti 18. Návrh byl přijat.

 

Tím jsme se vypořádali s pořadem schůze a přejdeme ke schváleným bodům. Prvním je

 

25.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 353/2003 Sb.,
o spotřebních daních, ve znění pozdějších předpisů,
a zákon č. 286/2022 Sb., kterým se mění zákon č. 353/2003 Sb.,
o spotřebních daních, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 444/ - prvé čtení podle § 90 odst. 2

Upozorňuji, že je navrženo, abychom s návrhem zákona vyslovili souhlas již v prvém čtení. Z pověření vlády předložený návrh uvede ministr financí Zbyněk Stanjura. Pane ministře, prosím, máte slovo. (Silný hluk v sále.)

Vás poprosím, abyste se ztišili tak, aby pan ministr mohl svůj bod uvést.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Hezké odpoledne, vážený pane místopředsedo, vážené kolegyně, vážení kolegové. Velmi stručně odůvodním tuto jednoduchou novelu. Připomenu, že jsme v loňském roce jako reakci na dočasně zvýšené ceny pohonných hmot snížili spotřební daň na motorovou naftu a natural po dobu čtyř měsíců. Poté jsme jako obě komory Parlamentu rozhodli, že u nafty prodloužíme toto snížení spotřební daně do konce roku 2023. Naštěstí vývoj cen na světových trzích, ať už ropy nebo ropných produktů, je velmi příznivý. V této chvíli vidíme, jak nízké jsou koncové ceny motorové nafty. Současně vidíme, jak velký rozdíl je na litru mezi motorovou naftou a benzinem Natural 95, takže vláda vyhodnotila, že v této chvíli není potřeba tuto komoditu podporovat z veřejných zdrojů, z peněz daňových poplatníků. Navrhuje, abychom se vrátili k původní výši spotřební daně na motorovou naftu.

Protože ten návrh je vlastně jednoduchý a přináší potenciálně vysoké příjmy do státního rozpočtu - odhad je 800 milionů korun za jeden kalendářní měsíc - tak jsme navrhli, abychom to schválili již v prvém čtení, a současně aby účinný a platný ten zákon byl prvního (dne?) měsíce po měsíci, ve kterém vyjde ve Sbírce zákonů. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP