(19.20 hodin)
(pokračuje Aleš Juchelka)

Takže moc prosím tuto ctěnou Sněmovnu, aby nenaskakovala na některé bych řekl až šmírovací praktiky některých poslanců a poslaneckých klubů, aby zachovala chladnou a racionální hlavu, protože o tom demokracie je, a ta stojí právě na hodnotách, jako je svoboda, svoboda pohybovat se, svoboda věřit něčemu, svoboda mít nějaký vztah klidně k nějaké straně, ať už je někdo členem, anebo třeba členem není, ale určitě by ho to nemělo nějakým způsobem vylučovat ze společnosti a z nějakých dalších voleb, pokud neporuší zákon. A Daniel Köppl ho jednoduše neporušil. Děkuji moc. (Potlesk z řad ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Vaše vystoupení vyvolalo jednu faktickou poznámku, a to místopředsedkyně Olgy Richterové. Prosím, paní místopředsedkyně, máte slovo.

Než vám ho udělím, přečtu omluvu: omlouvá se Julius Špičák od 19.15 ze zdravotních důvodů. Prosím.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Vážené kolegyně, vážení kolegové, velice stručně. Každý z nás má svobodu si vybrat. Je naprosto v pořádku, pokud si člověk vybere účastnit se PR aktivit, marketingových a volebních kampaní, je naprosto v pořádku, pokud je součástí takových kampaní určité politické strany, akorát to je v rozporu s tím, aby člověk mohl vykonávat nestranně funkci radního v Radě pro rozhlasové a televizní vysílání. A proč ta nestrannost radních je důležitá? Protože tato rada projednává přestupky, kterými jsou například zvýhodňování určitých politických hnutí nebo jejich názorů nebo věci týkající se vysílání obchodních sdělení politických hnutí či nezávislých kandidátů na prezidenta nebo, a to zdůrazňuji, případné přestupky ve volební kampani. Takže jak by tohle člověk mohl posuzovat ve vztahu k vysílání v televizích, pokud by byl sám aktivně u jedné strany nebo u jednoho kandidáta účasten? Vždyť to nedává smysl! Proto tady jenom chci připomenout, že to je podstata věci, proto také volební výbor konstatoval, že po té rozpravě, která se vedla, kde byla možnost samozřejmě objasnění pohledu pana radního, volební výbor konstatoval, že to jednání, jaké je popsané, jaké je zdokumentované, narušuje tu nestrannost a nezávislost. Takže já prosím, ať myslíme na to, že každý si může svobodně vybrat, kde se chce profesně realizovat, může si každý vybrat, jaký tým bude zastupovat, ale není možné chtít oboje, být radním, který bude posuzovat nestranně a nezávisle mediální obsah, a zároveň kopat za jednu stranu. To je podstata věci. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Další faktická - pan poslanec Juchelka, připraví se paní poslankyně Peštová. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Moc děkuji. Musím reagovat samozřejmě na paní místopředsedkyni Olgu Richterovou, vaším prostřednictvím. Mě vždycky strašně moc baví od paní místopředsedkyně její rychlé soudy. Ona je prostě se vším strašně rychle hotová. Takže já bych tady chtěl připomenout, že například díky rychlému soudu, který měla na televizi Prima i na České televizi, je na ni dána žaloba za to, že označila jednu nejmenovanou organizaci, že žije z proruských peněz. To je podle ní lež a tento rychlý soud prostě odměnil Olgu Richterovou občanskou právní žalobou na to, že prostě lhala. Všichni si tady pamatujeme, že - doopravdy podobně lhala - všichni si tady pamatujeme ten rychlý soud nebo rychlé jednání toho rychlého tweetu, kdy vyšla z koaličního jednání a napsala všem občanům, že bude windfall tax i za rok 2022, a pražská burza se zhoupla o 31 miliard korun. Takže to jsou ta rychlá jednání, rychlé soudy, rychlé odsuzování jednotlivých lidí, věcí, organizací, které nejsou v jejím bych řekl myšlenkovém proudu. A toto se mi samozřejmě nelíbí, protože to není demokratická věc, to není věc hodnotová, to není věc respektující jiné názory, jiné postoje, to je prostě a jednoduše, jak už jsme tady byli zvyklí už v minulém volebním období, a například v tom volebním výboru to bylo patrnější, prostě já to nedokážu jinak říct, ale šmírování. Protože velikánským fotoaparátem focení na dálku nějaké osoby, kterou potom chci opravdu dehonestovat, tak to s tím souvisí, jak jsem toho byl také účasten v minulém volebním období. A není to moc příjemné, protože potom se proti vám samozřejmě na sociálních sítích zvedne vlna jakéhosi odporu. Takže já bych byl velmi opatrný k těm rychlým soudům, obzvláště od paní místopředsedkyně. (Potlesk z řad ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní paní poslankyně Peštová s faktickou poznámkou, poté bude následovat paní místopředsedkyně Olga Richterová. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Já jsem se chtěla ne ohradit, spíš zeptat paní místopředsedkyně Richterové, když tady říká, že rada rozhoduje o té nestrannosti, nebo respektive jestli jsou nějaké strany zvýhodňovány, nebo nezvýhodňovány a oni to potom mají rozřešit, jestli je to, nebo to není pravda, tak jako jestli má nějaký konkrétní příklad. Protože já jsem vám ten konkrétní příklad dala, že jsou tady nějaké dva audity, které jasně říkají, že Česká televize byla nestranná - nebyla nestranná, to znamená, že stranila jedné straně, to znamená, současnému prezidentovi Pavlovi, a té druhé straně nestranila. Prostě ty audity tady jsou. A jak se k tomu zachovala česká rada? No, tyto dvě zprávy, nebo respektive tyto dva audity nejsou ve výroční zprávě České televize, protože si to neodsouhlasili. Takže na jednu stranu vy dáváte strašnou vážnost radě, co ta rada všechno může, ale když se potom podíváte do těch střev, tak zjistíte, že vlastně ta rada ve své podstatě nemůže vůbec nic. Ve své podstatě maximálně tam může něco zkonstatovat, ale ve finále nemá absolutně žádnou moc ovlivňovat to, co se dostane na program, to, co na programu bude, jestli někdo bude zvýhodněn, nebo nebude zvýhodněn. Jestli jste objektivní a podíváte se vašimi objektivními očimi - vašima očima, teď jsem se do toho zamotala, pardon, omlouvám se - a podíváte se na to, tak musíte sama zkonstatovat, že Česká televize v současné době protežuje vládnoucí koalici. Je to tak, je to tak prostě! Já jsem si myslela, že když bylo minulé volební období a protežovala opozici, tak že to bude otočeno, ne? Je logické, že když je vždycky opozice, tak to jsou ti, kteří jsou chudáci ve své podstatě, a že se teď najednou zase obrátí (Předsedající: Čas.) na tu druhou stranu. A ono je to naopak. (Předsedající: Čas.) Stále je protežována jedna strana.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Paní místopředsedkyně Richterová je přihlášena s faktickou poznámkou, poté paní poslankyně Jana Pastuchová. Prosím, máte slovo.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Vážené kolegyně a kolegové, já už to nechci protahovat, proto už avizuju, že nebudu dál reagovat, ale chci zdůraznit, že to, co naznačil pan Aleš Juchelka, naznačil trošku mylně, podsouval mi něco, co jsem neřekla, a samozřejmě, žijeme v právním státě a uvidíme, jak to dopadne. Teď jsme také u něčeho, kde klidně je možné, že se pan radní odvolá k soudu, ale my budeme rozhodovat, zda člověk, který doporučuje volbu například šéfa hnutí ANO Andreje Babiše se slovy "Lidé by ho měli volit, a to si myslím, že je ten hlavní důvod, protože pomáhá lidem" - já to říkám jako celou citaci, protože to byl ten volební slogan, byl to přesně ten hlavní claim, tak že tenhle člověk vlastně má dohlížet na případné přestupky týkající se nevyváženosti nebo neobjektivity vysílání. Každý, kdo si myslí, že je něco nevyváženého, může se obrátit na radu s podnětem, takže pokud si někdo něčeho všimne, je to jeho právo, aby to s radou řešil. Ale já jenom zdůrazňuji, tady v té debatě jde prostě o to, že stejně tak si každý může vybrat, zda bude na té straně nezávislosti, nestrannosti toho, kdo stojí mimo a posuzuje to, a potom nechť samozřejmě podle zákona může konat. Ale ten zákon právě jasně zakotvuje, aby pokud člověk na nezávislost a vyváženost dohlíží, ale přitom prokazatelně veřejně vystupuje ve prospěch - a teď to, co je důležité - ve prospěch jedné konkrétní politické síly v této zemi, tak prostě nemá být tím radním. Takhle jednoduché to je. Vy jste si prosím měli vybrat, zda tento konkrétní člověk bude radním za vás, anebo ve vašem marketingovém týmu. Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP