(19.40 hodin)

 

Poslanec Robert Králíček: Ano, já bych chtěl říci, že se výjimečně shodnu s panem předsedou Výborným. Je ten návrh nulitní, proto na něm netrvám a stahuji ho.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ano, děkuji, nicméně sál Poslanecké sněmovny se díky vašemu návrhu zaplnil. (Smích a potlesk napříč sálem.) Budeme pokračovat v rozpravě. Vyčerpali jsme všechny faktické poznámky. Do obecné rozpravy je přihlášená paní poslankyně Lenka Dražilová. Prosím o klid! Kolegové, kolegyně, prosím o klid. Paní poslankyně Dražilová, poté pan poslanec Kolovratník. Prosím, paní poslankyně, máte slovo. Kolegyně, kolegové, prosím o klid, přesuňte své hovory do předsálí.

 

Poslankyně Lenka Dražilová: Děkuji za slovo. Aspoň kolegové, kteří se vrátili, uslyší něco, co třeba ještě neslyšeli.

Musím říct, že jsem opravdu překvapená, že návrh na odvolání Daniela Köpla vůbec je podáván, protože jsem si myslela, že je součástí poněkud vyhrocené předvolební kampaně, a dnes je vlastně už několik měsíců po volbách, emoce bychom měli dát stranou a podívat se na celou věc s klidem, racionálně...

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Moc se omlouvám, paní poslankyně. Prosím kolegy a kolegyně v obou částech sálu, aby přesunuli své hovory do předsálí. Pánové, prosím, přesuňte se, pokud neukončíte své hovory. Ano, pokračujte.

 

Poslankyně Lenka Dražilová: Takže podívat se na to s klidem, racionálně, a hlavně s ohledem na platné zákony a právo. Já myslím, že Daniel Köppl tady tuhle věc celou opakovaně vysvětloval, i důvody, proč se to stalo. Zároveň bych chtěla připomenout, to tady ještě vůbec nebylo řečeno, že po celou dobu se zdržel jakýchkoliv osobních útoků a naopak vystupoval maximálně věcně. I to je, a to bych chtěla zdůraznit, jeho projev profesionality a odbornosti. Pan místopředseda Havlíček zde řekl, že patří mezi nejzkušenější členy rady, a já k tomu přidám, protože jsem přesvědčena, že spousta kolegů poslanců neví, o koho se jedná, tak bych chtěla zdůraznit některé jeho kvality.

Především hovoříme o člověku, který je v odborné i akademické sféře respektovanou osobností. Hovoříme o člověku, který přednáší na několika vysokých školách mediální teorii. Hovoříme o člověku, který se v mediálním prostředí pohybuje od konce devadesátých let a je za ním skutečně hodně odborné práce. Jenom připomenu, že to byl právě on, který v Česku zakládal dva nejvýznamnější odborné magazíny o médiích a marketingu - Strategii i Marketing & Media, a v neposlední řadě to byl on, který založil největší konferenci o médiích Forum media, na kterou dodnes přijíždějí nejrespektovanější osobnosti reklamního a mediálního světa. Ti z vás, kteří se médii zabývají, si ho asi pamatují jako nekompromisního komentátora mediálního a reklamního světa a jako toho, kdo jako jeden z prvních komentoval fungování médií a reklamy.

A tím se dostávám k jeho působení v Radě pro rozhlasové a televizní vysílání. Jeho nominace a působení v této instituci není rozhodně trafikou, ale spíše logickou volbou. U řady lidí v této instituci možná můžete mít pochybnosti o jejich profesních předpokladech, ale u Daniela Köppla určitě ne. A to vám, myslím, potvrdí všichni, kteří pracují v oboru mediálního managementu. I z tohoto důvodu mi přijde obvinění Pirátů z toho, že se svým jednáním dopustil něčeho, co by mohlo narušit nestrannost a nezávislost Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, za - promiňte mi ten termín - úsměvné. Požadavek na nezávislost a nestrannost člena rady se musí nutně vztahovat k těm činnostem, které rada vykonává. Nedávalo by vůbec žádný smysl, kdyby člen rady musel být nezávislý a nestranný v jakékoliv své činnosti, to znamená, nemohl by zaujímat svoje stanoviska, svoje postoje k různým záležitostem či otázkám, které se samotnou působností rady nikterak nesouvisí. To je logická interpretace zákona, protože v obráceném případě by to znamenalo, že by nikdo z členů, promiňte mi ten výraz, nemohl ani v hospodě říct svůj názor na politiku.

A já bych chtěla připomenout, že to není zase tak dávno, co Sněmovna již podobný případ prohrála, a stát musel vyplácet několik desítek milionů korun lidem, které odvolala v rozporu se zákonem. Pokud Sněmovna Daniela Köppla odvolá a on to dá k soudu, lze předpokládat, že to bude podruhé v krátkém čase, co Sněmovna neuspěje, a mě by opravdu zajímalo, zda pak případně Piráti vezmou tuto odpovědnost na sebe a budou kompenzovat případné náklady, které s tím budou spojené, protože je nepochybné, že toto je především jejich iniciativa, a chtěla bych slyšet, za kým případně tyto náklady půjdou.

Znovu připomínám, že podle právních názorů a z dokumentu, který Daniel Köppl k onomu návrhu na odvolání předložil, to také vyplývá, nemá Sněmovna žádný jasný argument, který by pro tento krok hovořil. V dokumentu vytvořeném Sněmovnou je řada subjektivních pocitů, to už tady bylo řečeno, je tam řada etických a morálních apelů, ale argumenty, které by mohly obstát u soudu, tam nejsou. Chtěla bych poprosit všechny, kteří nečetli jeho stanovisko, aby si ho přečetli. Někteří, kteří zde byli, ho z úst mého kolegy Aleše Juchelky slyšeli, ale většina z vás zde nebyla.

Už to tady bylo řečeno. Je to pouze o tom, že chcete prokázat svoji politickou sílu. Daniel Köppl nic neporušil a jeho místo se prostě chystá jenom někomu jinému. (Potlesk z řad poslanců ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní je přihlášen pan poslanec Kolovratník a připraví se pan poslanec Babka. Prosím, máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Dobrý večer. Tak je možná dobře, že na základě iniciativy Roberta Králíčka se sál trochu zaplnil, i když vidím, že to bylo jen na chvíli. No, ale o něco víc vás tady je, tak možná na vás, aspoň některé, kolegyně, kolegové, dopadnou má slova, má sdělení, o která se pokusím. Půjčím si klasika, budu ho citovat: "To neděláš dobře, Jaromíre, že strkáš ty vypálený sirky zpátky do krabičky," prohlásil klasik v jedné klasické české komedii. A já říkám: To neděláš dobře, Ivane, to neděláš dobře, Jakube, to neděláš dobře, Olgo, prostřednictvím paní předsedající, ale neděláš dobře ani ty, Petře, pane kolego zpravodaji, že Pirátům v jejich touze po krvi kolegové z hnutí STAN takhle vycházíte vstříc.

A obracím se tím - teď už bez odlehčení a nadsázky, zcela vážně, na všechny kolegy a kolegyně v koalici, se kterými jsem v kuloárech mluvil a vnímal jsem mezi řádky, jak nadšeni jsou tady z toho bodu, který tady otvíráme - ty démony, možná v některých případech minulého režimu a také minulých let, které tady Piráti chtějí otevřít.

Abych ilustroval a lépe popsal to, co naznačili velmi stručně někteří mí kolegové, před čím vás chci, kolegyně a kolegové, varovat: je to článek dva roky starý, z dubna 2021, a tu citaci zkrátím, nebude celá: "Rada pro rozhlasové a televizní vysílání, tedy státní instituce z rozpočtu státu, musí vyplatit přes 14 milionů bývalým členům, které odvolal Špidla. RRTV" - je to na základě pravomocného konečného soudního verdiktu - "před dvěma lety přišla k tomu, že musí uhradit 14 milionů za ušlou mzdu plus ještě razantní navýšení úroků z prodlení plus ještě dalších zhruba 2,4 milionu korun, které odvolaní radní vynaložili na soudní řízení. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP