(11.00 hodin)
(pokračuje Jana Pastuchová)

Ještě využiju té minuty - pro krátkou rekapitulaci si dovolím uvést, že jsem vycházela z investigativního článku novinářky Bazalové, která na to právě upozornila. Já určitě budu pokračovat dál, ale nevím, kdy se k této interpelaci zase dostanu, tak vím, že to by směřovalo i na pana ministra Válka. Když nám pan premiér řekl, že opravdu nemůže vědět všechno, tak já bych byla moc ráda, kdybych se příště dozvěděla, že tu prověrku na "důvěrné" mají, protože průměrná doba na schválení si myslím, není jeden a půl roku, skoro dva roky, co tito náměstci tam jsou. (Předsedající: Váš čas.) Budu pokračovat příště a budu ráda, že dostanu kladnou odpověď. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: A já vám děkuji za vaši vstřícnost, paní poslankyně. Vzhledem k tomu, že je 11 hodin, přerušuji projednání této písemné interpelace a končím tento blok.

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, nyní bychom se měli věnovat pevně zařazenému bodu 96, je to sněmovní tisk 433, Mezinárodní úmluva o normách výcviku, kvalifikace a strážní služby námořníků, je to smlouva v prvém čtení, a poté bychom projednávali body z bloku Zákony - druhé čtení, a to v tomto pořadí: bod 8, sněmovní tisk 371, vládní návrh zákona o preventivní restrukturalizaci; bod 9, sněmovní tisk 372, novela insolvenčního zákona; bod 3, sněmovní tisk 347, vládní návrh zákona o zrušení obsoletních právních předpisů; bod 4, sněmovní tisk 360, vládní návrh zákona o veřejných dražbách; bod 5, sněmovní tisk 361, vládní návrh zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona o veřejných dražbách; bod 7, sněmovní tisk 366, novela o silničním provozu.

Dále připomínám, že odpoledne se budeme věnovat bodu 137, ústní interpelace. Po jeho skončení bude na základě dohody z grémia 65. schůze přerušena, a to do úterý 30. května do 14.00.

V pátek 19. května bude v 9 hodin zahájena 66. schůze Poslanecké sněmovny.

Přečtu nejprve omluvy: od 15.30 hodin se z pracovních důvodů omlouvá pan poslanec Jan Bartošek, do 11 hodin z pracovních důvodů pan poslanec Ondřej Benešík, od 15 hodin z osobních důvodů Robert Králíček, od 16 hodin z pracovních důvodů paní poslankyně Jana Krutáková, dále do 11 hodin a od 11 do 11.30 z rodinných důvodů pan poslanec Miloš Nový, do 10.30 hodin z pracovních důvodů pan poslanec Tomio Okamura, na celý jednací den z pracovních důvodů paní poslankyně Michaela Opltová, na celý jednací den z pracovních důvodů pan poslanec Jan Richter, od 9 do 11 hodin z pracovních důvodů pan poslanec Karel Smetana, do 11 hodin ze zdravotních důvodů pan poslanec Jiří Strýček, do 11 hodin z pracovních důvodů paní poslankyně Helena Válková, od 9.15 do 10.15 bez udání důvodu pan poslanec Marek Výborný, do 10 hodin z pracovních důvodů pan poslanec Miroslav Zborovský.

Z členů vlády se omlouvá do 15 hodin z pracovních důvodů pan ministr Marian Jurečka, od 11 do 12.15 z pracovních důvodů se omlouvá paní ministryně Helena Langšádlová, do 16 hodin z pracovních důvodů se omlouvá pan ministr Zdeněk Nekula a na celý jednací den z pracovních důvodů se omlouvá pan ministr Michal Šalomoun.

Eviduji zde jednu přihlášku k programu schůze, je přihlášen pan poslanec Radek Vondráček. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Radek Vondráček: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Já vám k odůvodnění svého nového bodu přečtu text, text Ivana Hoffmana, letitého komentátora Českého rozhlasu a představitele něžné revoluce na Slovensku, který nebyl z nějakých důvodů publikován, a já bych ho tady chtěl přečíst: "Když je řeč o šetření na stáří coby individuálně odpovědnému přístupu k budoucnosti, kdy s pokročilým věkem ubude sil a přibude nemocí, vybaví se mi konstatování historiků, že každá generace nakonec o našetřené peníze přichází. Jsou znehodnoceny revolucí, krizí, reformou nebo válkou, takže kdo šetřil na stáří, vyhazoval peníze oknem. Protože jsem vždy věděl, co přijde, přihlížím dnes k tomu, jak mi vláda znehodnocuje úspory se stoickým klidem. Kontinuální úpadek politiky musel nutně způsobit, že se nakonec k moci dostane parta neumětelů, nějací Piráti, co vyrabují státní kasu, pošlou ekonomiku ke dnu, nadělají dluhy a zatáhnou zemi do války. Stává se to opakovaně, cyklicky a nic nenasvědčovalo tomu, že by tomu nyní mohlo být jinak. Tristní ale musí být dnešní situace pro voliče politiků, ze kterých se vyklubali lháři, kteří jak známo také kradou. Při pohledu, jak ruku v ruce rostou ceny, daně a dluhy, mají voliči vykutálené pětikoalice co dělat, aby pro vrchnost našli nějakou omluvu, polehčující okolnost a nemuseli tak konstatovat, že byli ve volbách za hlupáky, co se nechali obelhat, zmanipulovat a opít rohlíkem. Dobrý pokus, jak samolibé, arogantní diletanty vykreslit jako politováníhodné chudáky, oběti nepřejícného osudu, je povzdech, že mejdan skončil a je čas zatáhnout útratu. Znehodnocování našich úspor, shromážděných díky osobní odpovědnosti, se děje ve jménu kolektivní odpovědnosti. Žili jsme si prostě nad poměry, a výsledkem je inflace. Pokud jde o mejdan, matně si vzpomínám, že ho kdysi politici široké veřejnosti slibovali. Nikdy jsme se ho ale nedočkali, a tak není jasné, jak může skončit. Po generacích, které tuto zemi vybudovaly, přišly generace, které ji vybydlely. Dělo se tak v režimu zmíněného mejdanu, který byl ovšem mejdanem pro hrstku vyvolených. Nezdá se, že by se tito zbohatlíci měli k placení, a ani nemají důvod přestat pařit - noc je ještě mladá, do voleb daleko, a po nich potopa."

Tento komentář je tak trošku namířený proti nám politikům, všem. To není jenom koalice, opozice. Tak se ptám, proč tedy takovéhle věci nejsou odvysílány v Českém rozhlasu? Je to náhoda, možná nějaká technická chyba? Dneska jsem se dozvěděl o článku, který včera byl na TN.cz, ve kterém se píše o tom, že náš český premiér je podle mezinárodního výzkumu nejméně oblíbený evropský lídr a celosvětově se umístil na krásném druhém místě, pouze mimořádným výkonem ho předstihl jihokorejský premiér. Ten článek byl smazán, teď se na něj nedostanete, stejně tak bylo smazáno přes 500 komentářů v této věci. A já si říkám taky, je to náhoda? Možná je to nějaká technická chyba, že zrovna takovéto články se mažou?

Proto navrhuji nový bod v programu, protože v úterý jste mi zamítli, když jsem chtěl řešit, že si tato vláda za miliony kupuje reklamní prostor, kupuje si PR články, najímá si agentury, aby ospravedlňovaly a vysvětlovaly jejich kroky. To, co generace politiků dělaly samy, že si samy musely vysvětlit to, s čím přicházejí, teď se najdou peníze daňových poplatníků a jsou vynakládány na naše průzkumy, zkoumají naše emoce a snaží se nám dostat do hlav.

Já jsem ten svůj nový bod navrhl přesně tak, jak je to napsáno v tom písemném návrhu, a to je Svoboda projevu a pluralita názorů v České republice. Nenavrhuji jeho pevné zařazení, pouze aby byl zařazen na pořad schůze. A vážení přátelé, já si myslím, že opravdu je čas, abychom si našli chvilku a začali se mezi sebou bavit, jak to tedy s cenzurou v téhle zemi je, jak je to s vládní propagandou, jak je to se svobodou projevu. Je nejvyšší čas. Děkuji. (Potlesk poslanců z řad hnutí ANO.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji, pane poslanče, i za dodržení času. Žádnou další přihlášku ke změně programu nevidím. Z toho důvodu bych dal hlasovat pouze o tomto návrhu a poté bychom postupovali podle již schváleného programu.

 

Pan poslanec Radek Vondráček navrhl zařadit nový bod na program schůze bez pevného zařazení a jeho název je Svoboda projevu a pluralita názorů v České republice.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro návrh? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 91, přihlášeno je 138 poslankyň a poslanců, pro návrh 61, proti 48. S tímto návrhem nebyl vysloven souhlas a bod nebyl zařazen na program schůze. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP