(17.10 hodin)
(pokračuje Karel Rais)

Myslím si, že tady, pokud bude možné, bychom se tomu měli ve výboru... taky se o to postarat, aby aspoň byl vznesen apel směrem k základním školám, aby už tam vybírali talenty. (Předsedající: Čas!) Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Pan ministr má zájem o reakci, prosím.

 

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy ČR Mikuláš Bek: Já už budu stručný, děkuju za nabídku vést debatu na půdě příslušného výboru Sněmovny a určitě se na to těším. Možná se otevírá malý prostor v Operačním programu Jan Amos Komenský, který možná bude navýšen nějakými přesuny - nebudou to úplně zásadní prostředky, ale právě zacílení třeba na takovéhle aktivity by mohlo být prospěšné. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji velmi a s další interpelací vystoupí paní poslankyně Ivana Mádlová. Připraví se pan poslanec Lubomír Wenzl. Prosím.

 

Poslankyně Ivana Mádlová: Děkuji za slovo. Vážený pane ministře, součástí konsolidačního balíčku je zvýšení DPH u celé řady služeb a výrobků. Já se však musím zastavit u zvýšení DPH z 10 na 12 % u bezlepkových potravin, což jsou potraviny pro zvláštní výživu. Jsou to potraviny životně důležité, to vy bezpochyby jako lékař víte, spíš to připomínám pro občany. Samozřejmě to vyžaduje celoživotní změnu jídelníčku, celoživotní dietu a týká se to pochopitelně dětí až po seniory. Je to jak u celiaků, tak samozřejmě je tato dieta doporučená i u fenylketonurie.

Já jsem se chtěla zeptat, jestli máte představu, kolik by to mělo přinést do státního rozpočtu? Výskyt pacientů s celiakií například je okolo 2,5 % a je pravda, že vaše vláda se chystá zdražit vodu, teplo, dopravu, léky, ale i třeba plavání, kam chodí rodiny s dětmi a podobně, a jestli opravdu to státní rozpočet nějakým způsobem zachrání. Když jsem si dělala nákup a porovnání těch potravin, tak to vychází zhruba 3,5 až čtyřikrát dráž, než když kupujete potraviny stejné pro dítě bez celiakie. Existuje nepochybně vysoké riziko, že dieta bude porušována a bude s tím souviset výskyt komplikací.

Chci se zeptat, jestli uvažujete o nějaké kompenzaci? Budete třeba jednat se zdravotními pojišťovnami?

Potom jsem připravena podat pozměňovací návrh, aby tyto jasně definované potraviny, které jsou ve vyhlášce, aby byly spolu s knihami v 0% sazbě DPH, a ptám se vás jako ministra zdravotnictví a lékaře, zda jste ochoten o této variantě diskutovat (Předsedající: Čas!) a případně ho podpořit. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji a s reakcí opět pan místopředseda vlády a ministr zdravotnictví Vlastimil Válek. Prosím.

 

Místopředseda vlády a ministr zdravotnictví ČR Vlastimil Válek: Děkuji, paní předsedající. Za tu interpelaci velmi děkuji a já se omlouvám, že teď trošku budu chytračit - a předem se za to omlouvám, Já s panem inženýrem Ježorkem, kterého zdravím a který je šéf celiatiků, spolupracuji, teď už to bude 25 let. Kdysi poslanec Hovorka, který byl v Poslanecké sněmovně, byl ten, který se snažil některé kroky prosadit. A jenom bych chtěl oddělit fenylketonurii a celiakii, protože jiný typ diety, ale bavme se tedy o celiakii, která je z enterobiopsie prokázaná, ne o pacientech, kteří mají klinické příznaky intolerance lepku bez prokázání z enterobiopsie. A tady je asi potřeba říct, že celiakie - samozřejmě lepek většina jídla neobsahuje, ale pečivo a řada dalších věcí prostě bez... tedy mouka obsahuje lepek. Zase bychom si mohli říct, že dneska velmi intenzivně spolupracujeme na půdě Státního zdravotního institutu se šlechtiteli a genetiky, vytvořili jsme jakousi pracovní skupinu a hledáme cestu, jak posunout šlechtění bezlepkové pšenice. Ale to bych odbočil daleko.

Je fakt, že dieta bez lepku není v tomto případě podpůrný prostředek, ale jediný léčebný prostředek pro tyto pacienty. Proto jsme už s vaším kolegou, který je stále poslanec - ale netroufnu si jmenovat, protože bylo hodně v osobní rovině, když jsme spolu spolupracovali, tehdy já v opozici, on v koalici - hledali cestu spolu s dalšími, jak nějakým způsobem přetavit to, aby byla lépe hrazená tato dieta, a současně jsme hledali cestu, jak dostat bezlepkovou stravu pro děti do škol, protože tady je potřeba začít s tím velmi brzo, začít s tím u dětí. Ono velmi zjednodušeně se dá říct, pokud je dieta včas nasazena, tak ty klky - a teď mě ukřižují odborníci, kteří tomu rozumí daleko lépe než já - ale ty enterocyty, ty klky, ty střevní klky v tenkém střevě mají čas se vyvinout a pak se může stát, že ve vyšším věku potřeba bezlepkové diety není tak silná a ztrácí se, takže proto u dětí.

Technicky některé země udělaly to, že tlačily na snížení daně u potravin pro celiatiky, a to byl jeden z našich plánů kdysi, který jsme chtěli také zrealizovat. Výsledek je ale, že v těchto zemích nedošlo ke snížení cen té potravy, oni si to výrobci úplně nepromítli do cen. To znamená, hledáme jinou cestu a tu cestu hledáme dvojím směrem. První směr je, že Ministerstvo zdravotnictví chystá balíček v systému veřejného zdravotního pojištění, a já pevně věřím, že v příštím roce představíme ten balíček i formou jakési legislativní úpravy, jehož součástí bude i příspěvek pro osoby s celiakií hrazený z veřejného zdravotního pojištění, ale pozor, přímo ze základního fondu zdravotních pojišťoven, tedy ne ten, který je dneska, kdy se musí žádat z Fondu prevence. Současně samozřejmě budeme diskutovat, a já doufám, že všichni naši kolegové, ve správních radách, aby se příspěvek z Fondu prevence navýšil po přechodné období tak, aby kryl řekněme ty zvýšené náklady.

Druhá věc a druhá linie, po které jdeme, a za to je potřeba kolegům poděkovat - jeden z nich tady byl, teď tady není, ale on se zase objeví - je vytvoření mezioborové meziministerské pracovní skupiny, kterou jsem dostal od pana premiéra za úkol jako vicepremiér koordinovat. Já tím pověřil vedení Státního zdravotního ústavu, jsou tam zástupci školství, zemědělství, práce, sociálních věcí a zdravotnictví, a velmi zjednodušeně chceme umožnit a chceme dostat do legislativy, což je forma metodických pokynů a já nevím, čeho všeho, aby například děti ve školách, když koupí ten balíček pro ně rodiče, který by řekněme nějakým způsobem spolufinancovala zdravotní pojišťovna, si ho mohly v mikrovlnce v té škole ohřát, protože ne každá škola chystá takový projekt.

Já bych chtěl tady zmínit, že vycházím ze zkušeností, které mám s panem ministrem Hladíkem, tehdejším tedy náměstkem, a s paní, a já ji budu jmenovat, s paní magistrou Javorovou, dneska Onderkovou, kdy jsme v Brně spustili projekt pro bezlepkovou potravu do škol, a ten projekt funguje velmi dobře.

K tomu balíčku bych si ale dovolil dvě poznámky. Doprava třeba zlevní, ta jde z patnáctky do dvanáctky, takže tady dojde k úspoře. A co se zdravotnictví týče, je potřeba si říct, že velká suma toho, co byla v patnáctce, jde dneska do dvanáctky. V případě léků debatujeme o řešení a to tady já představím, ale obecně ten systém mají pacienti, budou mít nižší výdaje na zdravotnictví (Předsedající: Čas!), co se týče toho, co platí přímo.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuju a bude doplňující dotaz, takže příležitost ještě rozvinout a dokončit. Prosím.

 

Poslankyně Ivana Mádlová: Děkuju za odpověď, zejména za to, že se pracuje na nějakém balíčku, protože v současné době skutečně je to tak, že ne všechny zdravotní pojišťovny z Fondu prevence hradí, navíc je to v různé výši omezeno věkem a podobně, a je tedy potřeba skutečně pracovat na nějaké variantě, kdy se jim to bude kompenzovat v podstatě závazně, protože jak jste říkal, že se to dá z toho základního fondu nějakým způsobem, nevím jak, to samozřejmě vy na tom pracujete a budu za to ráda, protože opravdu ty potraviny jsou extrémně drahé. A děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Ještě prostor pro reakci pana ministra.

 

Místopředseda vlády a ministr zdravotnictví ČR Vlastimil Válek: Tady není než říct, absolutně se shodujeme, a já věřím, že tady bude naprosto jasná podpora ve všech směrech tak, jak se změnila třeba pozice u diabetu, co se týče potravin bez cukru, a dneska se stále více a víc objevuje názor, že není vhodné jít do potravin bez cukru, ale naopak kompenzovat tu hladinu, monitorovat ji a soustředit se na monitorování. V případě celiakie je úplně opačný trend a opravdu tvrdá bezlepková dieta je ta cesta. A tady bych chtěl upozornit, že to můžou být někdy věci, které si neuvědomují ti rodiče. Zmrzlina, která je v kornoutu, pokud ten kornout není bezlepkový, je velkým problémem pro malé děti, a takových věcí je celá řada. Je potřeba si prostě uvědomit, co to je.

Z toho důvodu, a tady to říkám znovu, jasně, veřejně na mikrofon, nejenom jako ministr zdravotnictví, ale především jako lékař: jsem si stoprocentně jistý, že bezlepková dieta není výběr potravy, ale jediná možná léčba celiakie. A takhle k tomu musíme přistoupit. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP