(14.40 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Co se týče úspor v sociálním systému, SPD považuje za prioritní okamžité ukončení zneužívání sociálních dávek takzvanými nepřizpůsobivými, tedy osobami, které se dlouhodobě vyhýbají práci, ačkoli pracovat mohou. Příslušný zákon na ukončení zneužívání dávek nepřizpůsobivými jsme tady již dvakrát předložili Poslanecké sněmovně, ale právě současné strany Fialovy vládní pětikoalice nám schválení tohoto zákona vždy znemožnily. Tady je třeba si říci a dát rovnítko mezi to, že Fialova vláda na jednu stranu zvyšuje daně slušným lidem, všem občanům v České republice a firmám, a na druhou stranu odmítá návrh zákona SPD na ukončení zneužívání dávek nepřizpůsobivými. Nepřizpůsobivé podporujete a slušné lidi sedřete z kůže! A to je samozřejmě problém a s tím SPD nesouhlasí. Proto bych chtěl projednat mimořádný bod s názvem Fialova vláda zruší podmínky pro pracující občany jako čtvrtý bod dnešní schůze Poslanecké sněmovny, protože k tomu prostě nemůžeme mlčet. Rádi bychom, aby to tady vláda vysvětlila.

A jako poslední, pátý bod, mimořádný bod na schůzi Poslanecké sněmovny bych chtěl zařadit bod s názvem Evropská unie zdraží lidem energie. Evropská komise, která tvoří legislativu Evropské unie, závaznou pro všechny členské státy, navrhuje s platností od roku 2029 úplný zákaz prodeje plynových kotlů. Měly by je nahradit takzvané hybridní kotle s povinnou minimální účinností na úrovni 115 % s využitím tepelných čerpadel, solárních panelů či vodíku.

A teď, abych to přeložil do srozumitelného vysvětlení, co to znamená pro občany České republiky. Přechod na tyto nové technologie by znamenal náklady výrazně přes 100 000 korun pro každou domácnost, které by se to týkalo. Experti považují tento plán za nerealizovatelný, jelikož by se jednalo o výměnu celkem 30 milionů plynových kotlů, přičemž v mnoha budovách je to i technicky nemožné. Tato regulace by znamenala faktický konec dnes široce využívaného plynového vytápění, a hlavně našim domácnostem by to opět razantně zvýšilo náklady na energie na kritickou až likvidační úroveň se všemi představitelnými negativními ekonomickými i sociálními dopady. Jde o další nesmyslnou regulaci ze strany orgánů Evropské unie, která poškodí Českou republiku, její občany i podnikatelský sektor.

Hnutí SPD opět apeluje na vládu Petra Fialy z ODS, aby se snažila tuto nebezpečnou normu zablokovat a aby se ji v žádném případě nepokoušela v České republice uvádět do praxe. Návrh Evropské komise na úplný zákaz využívání plynových kotlů rovněž potvrzuje i to, že členství v Evropské unii se stává pro naši zemi a pro naše občany čím dál nevýhodnější.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Omlouvám se, pane předsedo, jen poprosím kolegyně a kolegy o ztišení. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Tomio Okamura: Děkuji. Proč to chci tady zařadit? Protože nás zajímá v SPD, jak se k tomu postaví Fialova vláda. Jak se k tomu postaví? Protože vy teď chcete nově zvyšovat lidem daně, už zvyšujete daně, protože na minulé schůzi už jste si prohlasovali zvýšení spotřební daně na pohonné hmoty o korunu padesát, takže už jste zdražili lidem pohonné hmoty, teď samozřejmě chcete zvyšovat DPH, plošně budete zdražovat daně všem občanům České republiky. Řada občanů už nemá peníze a teď Evropská unie tlačí jedno za druhým, aby dále občanům zdražovala životy. Tady v České republice nemají občané stejné platy jako v Německu, nemají stejné platy jako v nejvyspělejších zemí západní Evropy, ale ty náklady samozřejmě budou podobné. Ceny za ty technologie a za ty změny jsou v podstatě stejné, často na Západě ještě levnější.

Takže nás zajímá, jak se k tomuto návrhu Evropské komise staví Fialova vláda, jestli to tedy zablokujete, jestli odmítnete, aby se toto uvádělo do praxe, aby se zdražovaly životy občanům touto normou. Proto to chci zařadit, aby se tady jasně za vládu někdo vyjádřil, jaké je stanovisko Fialovy vlády v této záležitosti, která se opět dotkne obrovského množství českých občanů, a neskutečně jim zase zdražíte životy.

Takže to je za mne, prosím o podporu a doufám, a chtěl bych apelovat na vládní poslance, aby hlasovali pro tyto návrhy, aby se to tady mohlo ve Sněmovně projednat. Děkuji. (Potlesk poslanců SPD.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Také děkuji za předložené návrhy. Já jsem teď přihlášená, proto předám řízení schůze, a následuje paní místopředsedkyně Dostálová, takže se budeme střídat.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Prosím, paní předsedkyně.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji za slovo. Chtěla bych požádat o pevné zařazení bodu číslo 71, sněmovního tisku 241, občanský zákoník, který společně s kolegyněmi a kolegy spolupředkládám. Jedná se o sňatky, srovnání práv pro stejnopohlavní páry, známému zákonu jako manželství pro všechny. Chtěla bych, abychom tento bod zařadili do bloku prvních čtení jako bod, který bude následovat po bodu číslo 23, protože z grémia máme jasnou dohodu na pevném zařazení tohoto bloku prvního čtení. Tento je z nich poslední, to znamená, nenarušuje to dohodu z grémia, kterou učinily dnes všechny poslanecké kluby na svém jednání. Nemůže být tedy žádné podezření, že bychom tímto zákonem se snažili nějaký jiný, který má být na pořadu schůze, ohrozit nebo blokovat jeho projednání. Ostatně si nemyslím, že bychom si právě stejnopohlavní páry měli brát jako ty, kterými tady určitým způsobem manipulujeme k takovému účelu. Bohužel k tomuto podezření už tady docházelo.

Proto myslím, že všichni, kteří podporují, aby se tento zákon projednal, a mě těší, že jsem k tomu viděla velkou vůli i u těch, kteří třeba sami zákon úplně nepodporují, ale chtějí, aby se dostal na pořad, tady toto zařazení podpoří. Jak říkám, je to za gremiální dohodu, nikoli uprostřed ní nebo před ní, tudíž si to zaslouží, věřím tomu, podporu nás všech. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. A nyní jsem přihlášená já, takže počkám, až dorazí paní předsedkyně, opět se vystřídáme při řízení schůze.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Paní místopředsedkyně má tedy slovo. Oceňuji úroveň ticha, doufejme, že vydrží. Prosím, máte slovo.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za slovo. Dobré odpoledne, vážené kolegyně, kolegové. Já dnes mám na srdci bod, se kterým už jsem tady jednou vystoupila, ale bohužel se situace od té doby nějak nevyvinula. Opravdu se na mne obrací velké množství starostů, kteří mají problém s výzvou na základní školy v integrovaném regionálním operačním programu.

Já jen vám v krátkosti přiblížím, o co vlastně jde, co se stalo. Ministerstvo pro místní rozvoj připravovalo výzvu na základní školy takzvaného Integrovaného regionálního operačního programu. Původně ta výzva měla být vyhlášena 1. října, ale čtyři dny před vyhlášením výzvy Ministerstvo pro místní rozvoj změnilo podmínky, a to tak, že zásadně, to znamená, snížilo celkovou výši způsobilých výdajů. Starostové prostě čtyři dny před výzvou, kdy už s projektovou dokumentací nebylo možné nic udělat, tak i na základě výzvy stínové vlády pan ministr tuto výzvu odložil a ta výzva byla potom znovu vyhlášena 25. listopadu.

Na základě této výzvy přišlo Ministerstvu pro místní rozvoj 143 stížností na to, jak ta výzva probíhala. Starostové apelují na pana ministra, že skutečně pravděpodobně došlo k nerovným podmínkám při podávání žádosti - nefunkční systém, monitorovací systém 2021+, nerovnost v případě zadávání projektů různého rozsahu, rozporu s protikorupčními opatřením a tak dále a tak dále. Ono když se na ty stížnosti podíváte, tak jsou opravdu z úst starostů velmi tvrdé ty připomínky. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP