(10.40 hodin)
(pokračuje Jana Mračková Vildumetzová)

Třeba jsou jiné kraje, ty strukturálně postižené, nechci říkat Karlovarský, kde my jsme prakticky měli všechno v uvozovkách připravené. Já chápu, že investor si musí vybírat. Je to o něm, ale je to také právě o státu, který musí říct, kam popřípadě, když za ním investor přijde, on řekne, že dá státní podporu. A já jsem prostě přesvědčená, že jestli jsou rozdíly mezi regiony takto velké a opravdu se ty nůžky rozevírají stále více a více, tak bychom měli hledat cestu, aby primárně investoři šli právě do těch krajů, které jsou na tom nejhůře. A to je prostě fakt, který je.

A my Západočeskou univerzitu v Karlovarském kraji máme, máme tam pobočku, a třeba příchod takového investora by konečně pomohl ten kraj velmi hospodářsky zvednout. A to v tom návrhu zákona není. V návrhu zákona teď je, že všechny kraje budou na stejné úrovni, a dopadne to tak, že do těchto krajů už nepůjde vůbec žádný investor. On sice pan ministr říká, že tam investoři chodili. Ano, protože oni nemuseli splňovat tu podmínku, která se tam v tuto chvíli zruší, a všichni na tom budou úplně stejně. Proto ho žádám o to, abychom to opravili. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Další s faktickou poznámkou je přihlášena paní poslankyně Oulehlová. Paní poslankyně, prosím.

 

Poslankyně Renata Oulehlová: Dobrý den, vážené kolegyně, kolegové. Víte, ono je to celkem jednoduché. My, Karlovarský kraj, já osobně jsem ze Sokolova, jsme gigafactory chtěli. Absolvovali jsme mnoho jednání, byli jsme připraveni, měli jsme všechno, co je potřeba. S investory jsem ještě jako bývalá starostka komunikovala. Teď tedy půjde gigafactory možná do Plzně. Já proti tomu nic nemám, jak říkáte, investor si vybírá. Ale jde mi o těch 11 miliard pobídky. Vy tady, pane ministře, stále vystupujete s tím, jak náš kraj Moravskoslezský i Ústecký je preferovaný, tak jenom prosím, a opravdu je to jednoduché: dáváte pobídku 11 miliard do Plzně, která není strukturálně postižená, ten kraj - také říkám, nemám nic proti Plzeňskému kraji - ale tak dejte těch 11 miliard i nám, prosím. Nám by to pomohlo. Jsme na tom opravdu nejhůř. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji za dodržení času. Další s faktickou poznámkou je paní poslankyně Peštová a připraví se pan místopředseda Skopeček. Paní poslankyně, prosím.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo. Já bych ještě chtěla doplnit svoje předřečnice. On ten problém nastane poté, až začne jít těžba do útlumu, a to je otázka několika let. To se teprve začnou dít věci, protože nám skončí na pracáku v postižených regionech mnohem víc lidí, protože už v současné době vy sice říkáte, že nezaměstnanost je nízká, ale podívejte se, jaká je nezaměstnanost právě v těchto postižených regionech. Ve své podstatě, když uděláte průměr, průměr vám skočí dolů díky tomu, že v ostatních regionech je nezaměstnanost právě tak nízká. U nás je vysoká, tam je nízká, v průměru jsme se najedli všichni.

Ale v každém případě, v momentě, jakmile přestane těžba, přestane se těžit uhlí, tak Moravskoslezský - ten už vlastně do toho útlumu šel, nebo částečně šel - ale do útlumu půjde Ústecký a Karlovarský kraj.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. Nyní je na řadě pan místopředseda Skopeček, připraví se paní poslankyně Mračková Vildumetzová. Pane místopředsedo, prosím.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji za slovo. Já bych chtěl na pana ministra zareagovat, respektive se ho zeptat. On ve svém vystoupení v reakci na mě řekl, že jsem euroskeptický a že on má jiný názor. Tak já se ho chci zeptat, co v mém vystoupení bylo euroskeptického a na co má jiný názor, protože já jsem pouze popisoval nějaká dlouhodobá statistická data, která popisují klesající váhu Evropské unie, co se týče hrubého domácího produktu, na světové ekonomice. To jsou prostě data, na ta nelze mít názor, ta lze akorát interpretovat, je možné je interpretovat různými způsoby, ale jsou to prostě data. Ta nejsou o názorech, ta jsou o číslech. Pak bych se ho chtěl zeptat, v čem jsem byl euroskeptický. Já jsem tady popsal nějaký stav, ze kterého nemám radost. Mě netěší to, že evropský kontinent, na kterém žiju, ekonomicky oproti ostatním světovým velmocem ztrácí. Zamýšlel jsem se nad tím, proč tomu tak je, proč v poslední dekádě Evropská unie ztrácí. Já znám ten graf, který jste tady na telefonu ukazoval, ale ten popisuje aktuální stav, nepopisuje vývoj. Já jsem se bavil o vývoji.

Tak bych se rád zeptal, v čem jsem euroskeptický, protože já si myslím, že jsem ve svém vystoupení nebyl ani trochu euroskeptický, že jsem byl naopak eurooptimistický v tom smyslu, že jsem se zamýšlel nad tím, jak Evropu udělat zase životaschopnou, aby rychleji rostla. K tomu podle mého názoru vede méně dotací, méně subvencí a více volného trhu. To je asi věc, ve které se mnou nemusíte souhlasit, tak to možná tady potvrďte, že vy si myslíte, že k prosperitě vedou dotace, a nikoliv podnikání na volném trhu, ale moc bych prosil, abychom se tady nenálepkovali slovy jako euroskeptik nebo eurohujer. Mohl bych to používat, koneckonců váš ministr z vaší politické strany se k tomuto slůvku přihlásil. Já to nedělám a prosím, abyste to nedělal rovněž.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Nyní s faktickou poznámkou paní poslankyně Mračková Vildumetzová a připraví se pan poslanec Král. Paní poslankyně, prosím.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Pane ministře průmyslu a obchodu, chtěla bych vás ještě požádat, protože víte, že jsem včera dala návrh na přepracování, já chápu a mohu v některých věcech souhlasit, a chtěla bych se zeptat, jestli popřípadě Ministerstvo průmyslu a obchodu, v tom případě bych byla připravena popřípadě ten návrh stáhnout, dopracovat případným komplexním pozměňovacím návrhem nebo nějakým pozměňovacím návrhem, aby v rámci těch investičních pobídek s tou přidanou hodnotou bylo nějakým způsobem ošetřeno, aby primárně směřovaly do těch tří krajů, popřípadě aby tam měly nějaké zvýhodnění. A požádala bych vás, jestli byste na to mohl opravdu reagovat. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Nyní je na řadě pan poslanec Král a připraví se pan poslanec Bělor. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Václav Král: Děkuji. Já bych se tady, pane ministře, skoro chtěl zastat kolegyně Mračkové Vildumetzové, protože si myslím, že je to naprosto logické, když z rozhodnutí Evropské unie, když to zkrátím, dojde k tomu, že její region je prostě strukturálně postižený, například co se týká těžby uhlí, které můžeme těžit další desítky a stovky let, ale z nějakého rozhodnutí se dozvíme, že už tak dál činit nemůžeme, takže se tady ptá na to, jakou cestou se dál vydáme. A myslím, že to, že tady zaznělo, že Asociace krajů k této novele prostě nedala žádnou připomínku, že co si z toho máme odnést? Tak teď už k tomu nehovořte a mlčte navěky. No, MPO má poslední dobou takový nešvar, že návrhy do mezirezortního připomínkového řízení dá a odpověď chce během několika málo dnů. Já se obávám, že ani v tomto prostě nejde dál žít a nejde na to reagovat tak, abychom se vyhnuli tomu, co tady možná probíhá dnes.

Ale k tomu, na co jsem se chtěl zeptat. Já jsem o tom hovořil včera a ono to možná trošičku zapadlo v tom zmatku. Z jakých peněz tedy půjdou ty investiční pobídky? Budeme to považovat za evropské dotace, nebo to půjde do těch národních dotací, do těch dotací, které chceme škrtat v rámci konsolidačního balíčku? Ministerstvo průmyslu a obchodu bude škrtat tuším 20,9 miliard, Ministerstvo zemědělství bude škrtat ty takzvaně nenáviděné národní dotace v hodnotě necelých 11 miliard. Tak nám řekněte, z čeho, z jakého rozpočtu půjdou ty peníze na nějakou konkrétní investiční pobídku? Nebo to budou ty evropské peníze a pak řekneme, je to v pořádku, není proti tomu žádný dišputát? Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Nyní je na řadě pan poslanec Bělor. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP