(11.30 hodin)
(pokračuje Berenika Peštová)

Z vlastní zkušenosti musím říct, že člověk, který se nedostane na technickou školu, jde na pedagogickou, a obráceně to nikdy není, že ten, kdo se nedostane na pedagogickou, půjde na technickou vysokou. Takže prosím, pojďme bojovat za všechny kraje stejně, a ne jenom za ten Karlovarský.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. Další s faktickou poznámkou pan ministr Válek. Pane ministře, prosím.

 

Místopředseda vlády a ministr zdravotnictví ČR Vlastimil Válek: Omlouvám se, že takhle vystupuji k problematice, ve které nejsem odborník, a dotační tituly obecně jsou vždycky z mého pohledu problém, ale chtěl bych říct některá fakta, co tady zaznělo trošku dál. To znamená, v Moravskoslezském kraji je i zdravotnická vysoká škola, lékařská fakulta. Jsem strašně rád, že ve spolupráci s hejtmanem, s primátorem a s rektorem jsme tam doporučili otevření stomatologické fakulty, protože si myslím, že je to správné a pomůže to tomu Moravskoslezskému kraji, kde je dneska jedna z nejhorších dostupností stomatologů v celé republice.

Chtěl bych říct, že ve spolupráci s hejtmanem a se všemi poslanci, co tady sedí, bez ohledu, z které jsou politické strany, jsme se dohodli na tom, že podpoříme v rámci Karlovarského kraje komplexní onkologické centrum. Do Karlovarského kraje půjde na vybudování komplexního onkologického centra, respektive do té první fáze toho budování zhruba 200 milionů do dvou měst tak, jak si zdravotnická reprezentace kraje rozhodla. A současně ve spolupráci s poslanci - a bylo to ze STAN, z ODS, od ANO, kteří jsou z Karlovarského kraje - jsme se dohodli na tom, že je potřeba, aby tam byla stanice vrtulníků, aby tam opravdu startovaly vrtulníky. Tady bych chtěl, teď nevidím kolegu z ODS, velmi poděkovat, ano, moc děkuju. A chtěl bych poděkovat tímto i panu poslanci Maškovi, který se zapojil do debaty a chystá strukturu té sítě právě z těchto důvodů, že chceme ty regiony, na které se třeba zapomíná, které řekněme nám vypadávají z toho systému, doplnit. To znamená, já si opravdu myslím, že děláme řadu kroků v tomto směru, které jsou pozitivní. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji za dodržení času. A nyní s faktickými poznámkami je přihlášen pan poslanec Nový, paní poslankyně Peštová a následuje paní poslankyně Mračková Vildumetzová. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Miloš Nový: Vážené poslankyně, vážení poslanci, dovolte mi krátkou reakci k předchozímu vystoupení kolegy Bureše týkající se přítomnosti veřejných univerzit v Karlovarském kraji. Můj kolega se mýlí, tvrdí-li, že Karlovarský kraj trpí nepřítomností veřejné univerzity. Od roku 1990 působí v Karlovarském kraji plnohodnotná Fakulta ekonomická Západočeské univerzity v Plzni. Za více než 30 let svého působení tuto fakultu absolvovalo tisíce absolventů. To, že Karlovarský kraj není sídlem veřejné univerzity ve velikosti alespoň regionálních univerzit, jako jsou v Plzni, v Liberci, v Hradci Králové a podobně, je dáno velikostí Karlovarského kraje, který při 300tisícovém počtu obyvatel, což odpovídá velikosti Ostravy, není schopen ekonomicky uživit požadovanou instituci. To je ale na jinou debatu. To je na debatu o krajském uspořádání České republiky. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji za dodržení času. A další s faktickou poznámkou je připravena paní poslankyně Peštová a připraví se paní poslankyně Mračková Vildumetzová. Paní poslankyně, prosím.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo. Pane ministře, je hezké, že jste nám tady krásně zdůraznil, jak pečujete o zdravotnictví v těchto krajích. Tomu rozumím. Ale já jsem očekávala, že třeba řeknete, že díky tomu tam vznikla nějaká výroba, která něco pro to zdravotnictví dělá. Rozumíte? My se tady celou dobu bavíme o tom, že v těchto krajích je vysoká nezaměstnanost, bude tam útlum těžby, to znamená, že nám tam spadnou další lidé, kteří budou nezaměstnaní. Jejich erudice nebo respektive jejich vzdělání neodpovídá tomu, aby mohli dělat nějaké vysoké manažerské posty. Takže my se bavíme o tom, že teď se něco ze zákona vyndává, co by mohlo způsobit do budoucna velké problémy.

A ještě bych chtěla zareagovat na svého předřečníka, když řekl, že tam je vysoká ekonomická škola. No, to je přesně ono, to, co se tady bavíme, to taky nejsou ti kádři, kteří by tam měli být. To znamená, že ve své podstatě z těch tří krajů je na tom z nás nejlíp ten Moravskoslezský, protože si vychovává ty techniky, má tam to zázemí. My to zázemí prostě nemáme. Ani jeden kraj - ani Ústecký, ani Karlovarský - prostě nemáme vysokou školu technickou, abychom si tyto kádry vychovávali, aby nám tam zůstaly, aby tam pracovaly. Protože je zcela logické, jestliže přijdou nějaké pobídky, tak půjdou do těch měst, kde ten potenciál je, to znamená Brno, to znamená Moravskoslezský kraj, to znamená Praha, Středočeský kraj, tam prostě ty lidi jsou. U nás nejsou.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. Nyní je na řadě paní poslankyně Mračková Vildumetzová. Připraví se pan ministr Válek. Paní poslankyně, prosím.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za slovo. Reakce na vystoupení ctěného kolegy Jana Bureše, který byl se mnou tři roky ve vedení Karlovarského kraje, než jsem odešla na mateřskou, s tím, že spolu, společně se nám podařil právě příchod investora BMW. Děkuji za jeho vystoupení, ale doufám, že postřehl, že jsem tady v uvozovkách prosila pana ministra průmyslu a obchodu, zda by byl prostor k tomu, aby v tom zákoně, popřípadě daném nařízení bylo upraveno, že primárně ty produktivní investice budou mířit do krajů, které to nejvíce potřebují. Doufám, že můj ctěný kolega Jan Bureš, prostřednictvím paní předsedající, zaregistroval i odpověď pana ministra průmyslu a obchodu: Prostor ani důvod nevidím. Takže jsem sama zvědavá, jak především poslanci ze strukturálně postižených krajů budou hlasovat. Já jsem ho tady o to žádala, říkala jsem, že jsem popřípadě připravena stáhnout i ten návrh. A jeho reakce byla taková, jaká byla. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. A nyní s faktickou poznámkou pan ministr Válek. Pane ministře, prosím.

 

Místopředseda vlády a ministr zdravotnictví ČR Vlastimil Válek: Děkuji, paní předsedající. Dámy a pánové, ono všechno souvisí se vším. Pokud v Karlovarském kraji bude komplexní onkologické centrum, tak to je pracoviště, kde bezesporu musí pracovat špičkoví odborníci, ať už jsou to onkologové, radiační onkologové a další. A pokud tito pracovníci na takovémhle pracovišti, pokud bude dobře vybavené, a ono bude, nastoupí, tak velmi pravděpodobně například pomohou vychovávat odborníky v tomto kraji, pomohou například tomu, aby tam mohlo být pracoviště, které bude provázané s lékařskou fakultou, aby tam stážovali studenti. Ony všechny ty krůčky vedou ke zlepšení. Pokud se otevře stomatologická fakulta v Moravskoslezském kraji, tak bezesporu ta fakulta, podobně jako ta lékařská fakulta, která se tam otevřela, přispěje k tomu, aby byly řešeny různé akademické studie, na ty pak může navazovat z toho teoretického výzkumu výzkum aplikovaný. Podívejte se, jak začínala pardubická fakulta. A dneska tam mají tým, který se věnuje lipidům a který získal dva velké evropské granty za 3 miliony eur, ten druhý byl ještě větší, to nejsou malé peníze, a který vtáhl do startupového projektu v Pardubickém kraji, tedy v Pardubicích, který vtáhl do startupového projektu soukromé subjekty, které se na financování podílí. A pravděpodobně to spustí i pak nějaký vývoj, protože vlastníky toho patentu je tato univerzita. Já si myslím, že všechny ty věci je potřeba skládat dohromady. A souhlasím s tím, že se musíme bavit nejenom o těch regionech, ale musíme jít až na úroveň měst, musíme jít až na úroveň těch oblastí, kde opravdu ten problém je, protože i v těch krajích jsou rozdíly mezi jednotlivými oblastmi.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. Žádnou další faktickou poznámku již neeviduji, nemám ani žádnou další přihlášku do obecné rozpravy. Ještě jednou se rozhlížím v sále, zda někdo má zájem o vystoupení v obecné rozpravě? Nikoho nevidím. Obecnou rozpravu tedy končím. Zeptám se, zda je zájem o závěrečná slova, pana ministra, pana zpravodaje? Není tomu tak. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP